1) Napisałam strategię, którą testuję na Meta Traderze. Zakłada ona, że długa (krótka) pozycja ma być otwarta gdy close price ostatniego słupka jest powyżej (poniżej) Bollingar Band a przedostatniego - wewnątrz. Wszystkie zgodnie z trendem wyznaczonym przez średnią ruchomą. Oglądam wykres na testerze i widzę, że nie otworzono pozycji mimo, że na oko widać, że powinno się to stać. Nie wiem czy wynika to z mojego błędu, wadliwości testera (o której dużo się naczytałam) czy z innych czynników. Errory jaki się pokazały w dzienniku to najczęściej: invalid price 1.44579000 for ordersend function. Plik w załączniku.
2) Nurtuje mnie temat jakości danych. Ściągnęłam dane z Ducascopy i muszę je jeszcze ogarnąć. Póki co działam na MT. Chciałąm zapytać czy w MT4 są wiarygodne dane cen otwarcia i zamknięcia? Rozumiem, że braki ticków skutkują tym, że na przykład trailing stop zadziałaby inaczej niż na testerze. Czy dobrze rozumiem?
3) Trzecia wątpliwość dotyczy najprzyjemniejszej kwestii czyli zysków. Czy wykres krzywej kapitału w kształcie pnących się do góry schodków na przestrzeni roku jest OK? Pytam bo z ciekawości przeglądałam systemy sprzedawane na allegro i widziałam jeden, w którym przyrost był paraboliczny i gładziutki. Fakt, że na przestrzeni 10 lat i pewnie nie widać wahań ale... wolę zapytać

Będę wdzięczna za pomoc!