Wykres testowania

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
ahanook
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ahanook »

Tig3r pisze:
ahanook pisze:Dla całego okresu na pewno mógłbym bardziej je zoptymalizować, ale wydaje mi się że najważniejszy jest ostatni okres - pytanie tylko jak długi...
Błąd, nie można nadmiernie optymalizować bo dostosujesz tylko wyniki do historii. Jak wiadomo rynek się zmienia więc EA ma działać niezoptymalizowane.
ahanook pisze:czy ważne by tak pisać strategie by działała dobrze w ostatnim wybranym okresie, czy też na całych dostępnych danych historycznych?
A co Ci da że na historii ładnie zarabiał? NIC EA ma radzić sobie w każdych warunkach.

Hmm. No tak. Ale każde EA tak naprawdę jest zoptymalizowane do danych historycznych tyle tylko że z różnych okresów.
Ja wychodzę z założenia, ze optymalizuję ostatnie np 3 miesiące, gram przez miesiąc i optymalizuje znów na podstawie ostatnich 3 miesięcy. Czy też takie podejście Twoim zdaniem nie ma sensu? Rynek się zmienia i wydaje mi się ze trzeba nadążać w jakiś sposób za zmianami, a niekoniecznie zrobić coś co będzie działać zawsze, bo pewnie i tak za jakiś czas nie będzie.

Awatar użytkownika
batman
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: batman »

ahanook pisze:czy ważne by tak pisać strategie by działała dobrze w ostatnim wybranym okresie, czy też na całych dostępnych danych historycznych?
Mnie tez to pytanie nurtuje i bedzie nurtoowac dopoki nie zbuduje systemu ktory ladnie zadziala na "calych dostepnych danych historycznych" ) ;)

Byla o tym mowa w ktoryms watku - niektorzy robia tak, ze maja kilka strategii na demie i w realu i jak ktoras z dema zaczyna lepiej a z realu zaczyna gorzej sobie radzic (jakie przyjac tu kryteria?) to podmieniaja. Inni z kolei co jakis czas dooptymalizowuja parametry do ostatniego okresu.
Chyba po prostu kazdy orze jak moze ;)

Dodano po 5 minutach:
Ja wychodzę z założenia, ze optymalizuję ostatnie np 3 miesiące, gram przez miesiąc i optymalizuje znów na podstawie ostatnich 3 miesięcy.
Sprawdz na danych historycznych czy zoptymalizowane parametry bardzo roznia sie dla roznych 3miesiecznych okresow.
Jesli wartosci parametrow beda roznic sie tylko nieznacznie, to bedzie to dobry znak. Mozesz tez sprawdzic jak bardzo dzialanie systemu zmieni sie jak zmienisz te parametry np. o 1 czy 5 %. Jak system zadziala podobnie, to tez bedzie dobry znak ;)

Awatar użytkownika
ahanook
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ahanook »

batman pisze:
Mnie tez to pytanie nurtuje i bedzie nurtoowac dopoki nie zbuduje systemu ktory ladnie zadziala na "calych dostepnych danych historycznych" ) ;)

Byla o tym mowa w ktoryms watku - niektorzy robia tak, ze maja kilka strategii na demie i w realu i jak ktoras z dema zaczyna lepiej a z realu zaczyna gorzej sobie radzic (jakie przyjac tu kryteria?) to podmieniaja. Inni z kolei co jakis czas dooptymalizowuja parametry do ostatniego okresu.
Chyba po prostu kazdy orze jak moze ;)
Też myslalem wlasnei o kilku strategiach, nawet o niewylaczaniu ich, tylko znalezieniu takiej która gra lepiej kiedy moja gorzej i na odwrót, dzięki temu mógłbym na jakiś czas uśrednić wyniki (dopóki obie nie zaczną przynosić strat ;)

batman pisze:
Ja wychodzę z założenia, ze optymalizuję ostatnie np 3 miesiące, gram przez miesiąc i optymalizuje znów na podstawie ostatnich 3 miesięcy.
Sprawdz na danych historycznych czy zoptymalizowane parametry bardzo roznia sie dla roznych 3miesiecznych okresow.
Jesli wartosci parametrow beda roznic sie tylko nieznacznie, to bedzie to dobry znak. Mozesz tez sprawdzic jak bardzo dzialanie systemu zmieni sie jak zmienisz te parametry np. o 1 czy 5 %. Jak system zadziala podobnie, to tez bedzie dobry znak ;)
No właśnie tu widzę rzecz którą muszę poprawić. Do optymalnego działania parametry dość różnią się od siebie w poszczególnych okresach, chociaż długookresowo dla szerokiej gamy parametrów system przynosi zyski(choć dla wielu po prostu niezbyt duże).

Stąd też podejście - optymalizuje w krótkim okresie - gram dopóki nie mam np stratnego miesiąca i wtedy znów optymalizuje. Tak by wyciągać z optymlanych parametrów jak najwięcej, a w momencie pojawienia się strat ustosunkować się do innej sytuacji na rynku. Takie "Pozwól zyskom rosnąc i szybko tnij straty" zastosowane do optymalizacji EA ;)

ODPOWIEDZ