Tig3r pisze:Błąd, nie można nadmiernie optymalizować bo dostosujesz tylko wyniki do historii. Jak wiadomo rynek się zmienia więc EA ma działać niezoptymalizowane.ahanook pisze:Dla całego okresu na pewno mógłbym bardziej je zoptymalizować, ale wydaje mi się że najważniejszy jest ostatni okres - pytanie tylko jak długi...A co Ci da że na historii ładnie zarabiał? NIC EA ma radzić sobie w każdych warunkach.ahanook pisze:czy ważne by tak pisać strategie by działała dobrze w ostatnim wybranym okresie, czy też na całych dostępnych danych historycznych?
Hmm. No tak. Ale każde EA tak naprawdę jest zoptymalizowane do danych historycznych tyle tylko że z różnych okresów.
Ja wychodzę z założenia, ze optymalizuję ostatnie np 3 miesiące, gram przez miesiąc i optymalizuje znów na podstawie ostatnich 3 miesięcy. Czy też takie podejście Twoim zdaniem nie ma sensu? Rynek się zmienia i wydaje mi się ze trzeba nadążać w jakiś sposób za zmianami, a niekoniecznie zrobić coś co będzie działać zawsze, bo pewnie i tak za jakiś czas nie będzie.