Traderzy z udokumentowaną pozytywną stopą zwrotu

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

Mam pytanie trochę nie związane z tematem. Czy w Polsce jest nakaz rejestrowania firmy w przypadku każdej aktywności zarobkowej nie będącej umową o pracę? Przykładowo czy handlując na allegro muszę mieć firmę? Pytam bo spędziłem trochę czasu szukając przepisów o zarządzaniu kapitałem przez osoby fizyczne i nie mogę nic znaleźć. Wszystko dotyczy firm. Dodam, że nie znalazłem też żadnych zakazów.

EDIT: Ciekawa sytuacja. Taki np. MIG wymaga kwitu jak się chce założyć konto managera, który ma być zgodny z lokalnymi wymogami. Tylko z tego co zrozumiałem lokalne wymogi nie mówią, że trzeba mieć certyfikat DI, tylko że trzeba zatrudniać iluś dam DI i jeszcze kogoś. Mam oczywiście na myśli konta indywidualne, nie firmowe.

Zdaje się, że z tym tematem to zwykła nagonka osób które poświęciły czas na przyswojenie wiedzy i jest im przykro że niepotrzebnie ;)
Ostatnio zmieniony 05 lip 2011, 18:04 przez matka, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

matka pisze:Dodam, że nie znalazłem też żadnych zakazów.
w polskim prawie musisz miec pozwolenie prawne na robienie czegos :wink: sam brak zakazu nie wystarczy

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

w polskim prawie musisz miec pozwolenie prawne na robienie czegos Wink sam brak zakazu nie wystarczy

......... :P

matka pisze:Zdaje się, że z tym tematem to zwykła nagonka osób które poświęciły czas na przyswojenie wiedzy i jest im przykro że niepotrzebnie Wink
Jest to kwadratura koła..... :P
Zostaje robić sobie samemu i po kłopocie...

Pozdro.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

matka pisze:Czy w Polsce jest nakaz rejestrowania firmy w przypadku każdej aktywności zarobkowej nie będącej umową o pracę? Przykładowo czy handlując na allegro muszę mieć firmę?
nie jestem pewien ale zdaje sie ze kazda forma zarobkowa powyzej jakiejs minimalnej kwoty miesiecznie, wykonywana w sposob zorganizowany i ciągły wymaga rejestracji.
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

matka pisze: Czy w Polsce jest nakaz rejestrowania firmy w przypadku każdej aktywności zarobkowej nie będącej umową o pracę?
Oczywiście że nie. Dla sex usług nie musisz zakładać firmy i nie tylko.

Poczytaj ustawę o działalności gospodarczej.
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

zz
Maniak
Maniak

Dobrze że ten temat powstał !!!.

Kolega matka wyjaśnił i posumował ten temat.Cytuję///
matka pisze: jak się chce założyć konto managera, który ma być zgodny z lokalnymi wymogami. Tylko z tego co zrozumiałem lokalne wymogi nie mówią, że trzeba mieć certyfikat DI, tylko że trzeba zatrudniać iluś dam DI i jeszcze kogoś.
Od siebie do tego dodam i odpowiednie wymagania kapitałowe czyli parę milionów zł...... :P
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

sgorn pisze:nie jestem pewien ale zdaje sie ze kazda forma zarobkowa powyzej jakiejs minimalnej kwoty miesiecznie, wykonywana w sposob zorganizowany i ciągły wymaga rejestracji.
Właśnie też to znalazłem. Szkoda że zapis nie jest bardziej precyzyjny, np. nie mówi że w sposób fajny i nieskomplikowany. Nie ma się co poddawać. Rozważmy konto PAMM na którym chcemy uruchomić automatyczną strategie. To oczywiście moja interpretacja ale chyba wyraźnie widać że takie coś robi się jednorazowo. Dodatkowo mogę sobie zrobić bałagan na biurku żeby nie było że w sposób zorganizowany to robię i powinno być OK.
NiceFox pisze:Poczytaj ustawę o działalności gospodarczej.
Z Twoich wypowiedzi można wywnioskować, że już przerabiałeś tą lekturę. Może oszczędziłbyś byś nam czasu i zacytował związane z tematem fragmenty?
Obrazek
Unfortunately, more to come

zz
Maniak
Maniak

matka pisze:sgorn napisał:
nie jestem pewien ale zdaje sie ze kazda forma zarobkowa powyzej jakiejs minimalnej kwoty miesiecznie, wykonywana w sposob zorganizowany i ciągły wymaga rejestracji.

Właśnie też to znalazłem.
Chłopaki jest dokładnie tak jak piszecie ,dochodzą do tego minilalne wymagania kapitałowe.Z tego co pamiętam chyba 1.5 mln zł

Pozdrawiam.

PS myślę że tym przybliżyliśmy temat forumowiczom ,a przy okazji sami czegoś się nauczyliśmy....... :P

Dodano po 1 minutach:
matka pisze:Taki np. MIG wymaga kwitu jak się chce założyć konto managera, który ma być zgodny z lokalnymi wymogami. Tylko z tego co zrozumiałem lokalne wymogi nie mówią, że trzeba mieć certyfikat DI, tylko że trzeba zatrudniać iluś dam DI i jeszcze kogoś.

Dodano po 1 minutach:

Oczywiście że nie trzeba być DI,wystarczy zatrudnić dwóch DI.....

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

matka pisze: Czy w Polsce jest nakaz rejestrowania firmy w przypadku każdej aktywności zarobkowej nie będącej umową o pracę?

Art. 2.
Działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa,
usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż,
a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły.
Art. 3.
Przepisów ustawy nie stosuje się do działalności wytwórczej w rolnictwie w zakresie
upraw rolnych oraz chowu i hodowli zwierząt, ogrodnictwa, warzywnictwa, leśnictwa
i rybactwa śródlądowego, a także wynajmowania przez rolników pokoi, sprzedaży
posiłków domowych i świadczenia w gospodarstwach rolnych innych usług związanych
z pobytem turystów.
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

zz
Maniak
Maniak

W takim razie jest jedno realne wyjście pociągnąć PAMM pod
NiceFox pisze:Przepisów ustawy nie stosuje się do działalności
NiceFox pisze:upraw
NiceFox pisze:chowu i hodowli zwierząt
NiceFox pisze:i rybactwa śródlądowego

........... :506:

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ