Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

A! Pomyślałem, że może są miedzy Nami jeszcze gracze, którzy mimo tego, że ich strategia to przewiduje boją się czasem wziąć trade bo mają jakieś traumy czy cokolwiek innego.

Otóż nic nie pcha bardziej do rozwoju niż ból. Zachowując w głowie fakt, że rynek nie ma pamięci i każda transakcja jest osobnym losowo zdarzeniem - zachęcam do grania.

Awatar użytkownika
freud00
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: freud00 »

Wszystko jest względne. Niezły filozoficzny klimat się stworzył. Ale cóż... Byt określa świadomość ... więc pora brać się do nauki :D

Paweł czy możesz powiedzieć jak w zasadzie patrzysz na rynek? Chodzi mi to, że mowa jest tutaj głównie o ZL i S/D. Właściwie działają tak samo i na tym samym polegają. Czy jest zatem Twoim zdaniem jakaś różnica? Przytoczyłeś to co mówił MO (albo inny święty) że klasyczne ZL zachodzi na następnej świeczce po momentum. Reszta to gra na zwykłe SR. OK, i to jest jedyna różnica? Chodzi mi o jakieś uporządkowanie pojęć, czy też tematów, które się tu pojawiają. Czy my robimy wszyscy to samo, w sensie to samo widzimy ale inaczej nazywamy?

sorry jeśli to OT ale ciekaw jestem Twojego zdania w tym temacie.

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

freud00 pisze:Wszystko jest względne. Niezły filozoficzny klimat się stworzył. Ale cóż... Byt określa świadomość ... więc pora brać się do nauki :D

Paweł czy możesz powiedzieć jak w zasadzie patrzysz na rynek? Chodzi mi to, że mowa jest tutaj głównie o ZL i S/D. Właściwie działają tak samo i na tym samym polegają. Czy jest zatem Twoim zdaniem jakaś różnica? Przytoczyłeś to co mówił MO (albo inny święty) że klasyczne ZL zachodzi na następnej świeczce po momentum. Reszta to gra na zwykłe SR. OK, i to jest jedyna różnica? Chodzi mi o jakieś uporządkowanie pojęć, czy też tematów, które się tu pojawiają. Czy my robimy wszyscy to samo, w sensie to samo widzimy ale inaczej nazywamy?

sorry jeśli to OT ale ciekaw jestem Twojego zdania w tym temacie.
To są ciężkie pytania. Nie wiem czy do końca potrzebne, ale postaram się odpowiedzieć.

Tamte posty to parę myśli, które wydawały mi się interesujące. Chciałem żeby zachęciły do spojrzenia na rynek w inny sposób, a parę z nich po prostu było praktycznymi radami z których korzystam.

Co do ZL i S/D to cała teoria jest inna, ale w ramach interakcji z Adamem doszliśmy do wniosku, że w zasadzie gramy bardzo podobnie. Nie jestem na tyle kompetentny żeby podać dokładnie podobieństwa i różnice. Mogę tylko powiedzieć, że teorie te W MOIM (ZL) i ADAMA (SD) wydaniu są bardzo podobne, nie wiem co powiedzieliby o tym ich twórcy. Nie mamy dostępu do wiedzy jaką mają banki więc nazywanie rzeczy i tworzenie ideologii jak już mówiłem parę razy jest próbą porządkowania rzeczywistości (nie koniecznie potrzebną). Z historii wiemy, że w czasach starożytnych ludzie, którzy wiedzieli co to zaćmienie mówili ciemnocie, że to gniew boga. W ten sposób każdy miał własną nazwę i wytłumaczenie dla tej samej rzeczy.

Owszem, MO twierdził, że ZL zachodzi na sąsiadujących świeczkach, ale oczywiście nie jest tak, że wierzymy w to ślepo. Warto zadać sobie pytanie co oznacza ZL? Miejsce w którym zerowany jest profit. W związku z czym im szybciej zajdzie tym większa pewność, że gracze, którzy stworzyli momentum nadal trzymają swoje pozycje. Im dalej tym większa szansa, że gracze ci wyszli a my korzystamy z SR, które przy okazji powstało. Ostatecznie NIE MA TO ZNACZENIA bo żaden z tych patternów nie jest lepszy od drugiego.

Wolałbym nie określać czy widzimy to samo i gramy tak samo, ale jeżeli już bym musiał to powiedziałbym, że:

W teorii:

Granie ZL jest graniem SR nie na odwrót
Granie SD jest graniem SR nie na odwrót
Granie ZL nie jest graniem SD i na odwrót

Nie zaprzątałbym sobie jednak głowy teorią ZL bo ŻADEN gracz jakiego znam nie gra tego tak samo. Porównywanie ZL do SD też nie ma jakiegoś konkretnego zastosowania ponieważ w praktyce każdy gra inaczej. Nawet dwóch graczy SR choć bardzo często szukają tego samego. Ostatecznie to jakaś cecha na którą nie umiem położyć palca decyduje o tym czy ktoś będzie wygrywał czy nie.

Na sam koniec to jak ja patrze na rynek. Według mnie rynek porusza się od wejścia do wyjścia, które jest wejściem :wink: Profit jednych powstaje kosztem drugich. W momencie wyzerowania jednego miejsca cena może ruszyć po następne. Nigdy z góry nie wiem, które z miejsc z tych które mam w głowie będzie miejscem wyzerowania profitu, ale cena mi to mówi.

A kiedy już przestaje się z tego robić fizykę kwantową i nabiera zdrowych nawyków to zaczyna się wygrywać. Trade'owanie jest proste, ale nie jest łatwe.

Nowisz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Nowisz »

Dla osób które precyzują swoje wejścia na niższych TF-ach proponuje skorzystać z podstawowych aczkolwiek przez wielu zapomnianych lub pomijanych podstawach PA.Jako iż cena jest fraktalem zachowuje się tak samo na wszystkich TF-ach dlaczego nie skorzystać z sygnałów zmiany trendu mając za sobą potwierdzenie wyższych TF-ów. Skoro mamy określony kierunek i miejsce to logiczne że cena będzie szukać wybicia się z trendu niższego rzędu na rzecz kierunku określonego wyższym TF-em

Szczegóły w screenach mam nadzieje że komuś się to przyda.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Dobry Jezu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Dobry Jezu »

No i na koniec dnia taki mały trejd. Nie wiem czy prawidłowy biorąc pod uwagę S/D. Jakoś mi się podobało miejsce. Strefa chyba źle wyrysowana, może trochę naciągana.

Nowisz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Nowisz »

I jeszcze sytuacja gdzie nie mamy tak idealnie zarysowanego trendu.
To nie było grane i opisane po fakcie wyłącznie poglądowo.

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: gutek04 »

Dobry Jezu pisze:No i na koniec dnia taki mały trejd. Nie wiem czy prawidłowy biorąc pod uwagę S/D. Jakoś mi się podobało miejsce. Strefa chyba źle wyrysowana, może trochę naciągana.
No i rewelka :] przechytrzyłeś nawet mnie bo ja się na to wyżej czaiłem... Jak to kiedys Spekulant mi zwrócił uwagę nie liczy się perfekcyjne rysowanie - liczy się rozumienie tego co wykres nam mówi, gdzie widzimy popyt a gdzie podaż na wykresie. Trzymaj tak dalej!

Awatar użytkownika
Dobry Jezu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Dobry Jezu »

hehe dzięki Gutek za dobre słowo :) Zawziąłem się jakoś.

A jutro może cudownie rozmnożę pipsy :P

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

Nie grałem tego, widziałem, że Dobry Jezu grał ale ja miałem poziom wyżej. Szkoda. Wczorajszy dzień dwie sytuacje obie przegapione... :roll: Macie jakiś alarm, żeby smsa wysyłał? Jakiś sygnał na komórkę potrzebuję wtedy kiedy cena osiągnie dany poziom.

Obrazek
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
inwestor86
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: inwestor86 »

admkowal pisze:Nie grałem tego, widziałem, że Dobry Jezu grał ale ja miałem poziom wyżej. Szkoda. Wczorajszy dzień dwie sytuacje obie przegapione... :roll: Macie jakiś alarm, żeby smsa wysyłał? Jakiś sygnał na komórkę potrzebuję wtedy kiedy cena osiągnie dany poziom.
;)

ODPOWIEDZ