Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

macche
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: macche »

Obrazek

Trenuję od jakiegoś czasu ZL . Jak widać zasada nie zawsze działa (chyba ,że coś źle interpretuję, proszę mnie poprawić).
Trzeba dodać, iż należy również patrzeć na wyższe TF' y , jednak w tym przypadku w mojej opinii miejsce na skalp było i nie blokował ceny żaden wyższy poziom.
Co więcej na M5 często zdarzają się reakcje kilkunasto-pipsowe w sytuacjach podobnych do tej ze screenu , ładnie uformowały się wicki czyli reakcja na poziom była i można było liczyć na 10/15 pipsów zjazdu , ale po zakryciu ich przez kolejną świecę wg. rad MO zależy szukać wyjścia po jak najlepszej cenie.

Tym razem się nie udało, ale co by to było, gdyby jakaś metoda działała w 100%.

P.s. w tym konkretnym przypadku wątpliwości mogły również stworzyć spore cienie w kierunku zysku , które uformowały się zaraz po momo.

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

Cancer0s pisze:to chyba w tym wypadku działa konkretnie na zasadzie raz się uda a raz nie
macche pisze:Jak widać zasada nie zawsze działa (chyba ,że coś źle interpretuję, proszę mnie poprawić).
To jest absolutna podstawa - sytuacja wyższego rzędu. Jeśli oczekujecie, że jakikolwiek system będzie profitował za każdym razem dając sygnał tylko na jednym TF to w takim razie nie macie pojęcia jak kształtuje się cena. Fluktuacje, które widać na wykresie są powodowane tylko przez podaż i popyt. W pewnym momencie popyt przewyższa podaż i cena rośnie itd. Drugi błąd to szukanie i naciąganie wykresów pod patterny - fakt, można sobie na to pozwolić jak już się rozumie cały proces decyzyjny. Tak jak to robi właśnie Paweł. Najpierw wyższy TF - ogólna tendecja a potem niższe TF i szukanie byle czego do wejścia bo wie, że rynek jest byczy a wejście na niższym TF da mu małego stopa. Oczywiście u Pawła dużą rolę odgrywa doświadczenie ale to nie zmienia faktu, że wszystko oparte jest na kilku prostych zasadach i żelaznej logice. Przykład jest na 36,37 stronie wątku. Zagrałem tam pod wyższy tf i na mniejszym tf zobaczcie ile przełamaliśmy poziomów. Forex to gra prawdopodobieństw a jeśli chcesz czytać na jakim etapie równowagi podaży i popytu jesteś to musisz widzieć nie tylko wycinek rynku przez dziurkę od klucza ale dużo większą jego część.

@Paweł niżej opisał problem gbp
Ostatnio zmieniony 04 lip 2011, 11:38 przez admkowal, łącznie zmieniany 1 raz.
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

macche pisze:Obrazek

Trenuję od jakiegoś czasu ZL . Jak widać zasada nie zawsze działa (chyba ,że coś źle interpretuję, proszę mnie poprawić).
Trzeba dodać, iż należy również patrzeć na wyższe TF' y , jednak w tym przypadku w mojej opinii miejsce na skalp było i nie blokował ceny żaden wyższy poziom.
Co więcej na M5 często zdarzają się reakcje kilkunasto-pipsowe w sytuacjach podobnych do tej ze screenu , ładnie uformowały się wicki czyli reakcja na poziom była i można było liczyć na 10/15 pipsów zjazdu , ale po zakryciu ich przez kolejną świecę wg. rad MO zależy szukać wyjścia po jak najlepszej cenie.

Tym razem się nie udało, ale co by to było, gdyby jakaś metoda działała w 100%.

P.s. w tym konkretnym przypadku wątpliwości mogły również stworzyć spore cienie w kierunku zysku , które uformowały się zaraz po momo.
1) To nie był trade ZL tylko SR. Trady ZL występują na sąsiadujących świeczkach.
2) Cienie w kierunku zysku nie mają znaczenia.
3) Robienie analizy na M5 i zawieszanie się na niej niezależnie od zmian na rynku to samobójstwo.
4) Źle pozaznaczałem screeny więc je usunąłem, ale miałeś momo H1 za plecami.

W tym wypadku to był niestety Twój błąd. Niemniej pamiętaj o tym co mówi Adam.

Linia to TYLKO linia. Właściwa linia to DUŻO WIĘCEJ niż tylko linia.

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spekulant83 »

admkowal pisze:
Cancer0s pisze:to chyba w tym wypadku działa konkretnie na zasadzie raz się uda a raz nie
macche pisze:Jak widać zasada nie zawsze działa (chyba ,że coś źle interpretuję, proszę mnie poprawić).
To jest absolutna podstawa - sytuacja wyższego rzędu. Jeśli oczekujecie, że jakikolwiek system będzie profitował za każdym razem dając sygnał tylko na jednym TF to w takim razie nie macie pojęcia jak kształtuje się cena. Fluktuacje, które widać na wykresie są powodowane tylko przez podaż i popyt. W pewnym momencie popyt przewyższa podaż i cena rośnie itd. Drugi błąd to szukanie i naciąganie wykresów pod patterny - fakt, można sobie na to pozwolić jak już się rozumie cały proces decyzyjny. Tak jak to robi właśnie Paweł. Najpierw wyższy TF - ogólna tendecja a potem niższe TF i szukanie byle czego do wejścia bo wie, że rynek jest byczy a wejście na niższym TF da mu małego stopa. Oczywiście u Pawła dużą rolę odgrywa doświadczenie ale to nie zmienia faktu, że wszystko oparte jest na kilku prostych zasadach i żelaznej logice. Przykład jest na 36,37 stronie wątku. Zagrałem tam pod wyższy tf i na mniejszym tf zobaczcie ile przełamaliśmy poziomów. Forex to gra prawdopodobieństw a jeśli chcesz czytać na jakim etapie równowagi podaży i popytu jesteś to musisz widzieć nie tylko wycinek rynku przez dziurkę od klucza ale dużo większą jego część.

@Paweł niżej opisał problem gbp
Byłem spaczony bo kilku latach tradingu "różnymi metodami". Zaśmiecony umysł. Bałagan. Przyznam olewając EGO, że rozjaśniłeś mi umysł. Paweł także. W ogóle to wielkie dzięki. A to co napisałeś wyżej brzmi jak z Absolutu gdzie mądrość jest najwyższa...lada chwila osiągniecie NIRWANĘ TRADINGU i będziecie bogaci. Kiedy wy to ogarnęliście. Widzę teraz, jak bardzo byłem cienki...

To co napisałeś jest święte i prawdziwe. Jakże wielka ignorancja jest początkujących. Jakże wielka jest ignorancja całej reszty, która tego nie rozumie bądź nie chce (z powodu bałaganu w głowie tak jak ja miałem?).

Wcześniej rozumiałem te kwestie. Ale nie miałem ich w świadomości. Teraz sobie uświadomiłem ich wagę.

Oto rezultat (wklejam z JFOREX bo używam w firmie, wchodziłem z MT4 ale to było w domu więc strzałkami). Wejścia na 1.61313 na HIGH tego fioletowego poziomu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Spekulant83 pisze:Byłem spaczony bo kilku latach tradingu "różnymi metodami". Zaśmiecony umysł. Bałagan. Przyznam olewając EGO, że rozjaśniłeś mi umysł. Paweł także. W ogóle to wielkie dzięki. A to co napisałeś wyżej brzmi jak z Absolutu gdzie mądrość jest najwyższa...lada chwila osiągniecie NIRWANĘ TRADINGU i będziecie bogaci. Kiedy wy to ogarnęliście. Widzę teraz, jak bardzo byłem cienki...

To co napisałeś jest święte i prawdziwe. Jakże wielka ignorancja jest początkujących. Jakże wielka jest ignorancja całej reszty, która tego nie rozumie bądź nie chce (z powodu bałaganu w głowie tak jak ja miałem?).

Wcześniej rozumiałem te kwestie. Ale nie miałem ich w świadomości. Teraz sobie uświadomiłem ich wagę.

Oto rezultat (wklejam z JFOREX bo używam w firmie, wchodziłem z MT4 ale to było w domu więc strzałkami). Wejścia na 1.61313 na HIGH tego fioletowego poziomu
yyy, wielkie dzięki za dobre słowa Spekulant83, to bardzo miłe. Cieszę się, że mogę jakoś pomóc. :wink:
btw. świetne wejście dodam tylko fotke z wyższego tf, żeby również inni mogli popatrzeć

Obrazek
trading is waiting
--

AK

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spekulant83 »

To ja w odniesieniu do wejścia na funcie i USDX pokazanego przez Adama wklejam sytuację na indeksie funta...

Obrazek

To i to się sprawdza jest ok...nie wiem tylko co jest bardziej miarodajne: indeks dolara czy indeks funta przy np. Kablu...chyba, że nie ma różnicy ;)

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: gutek04 »

Oba chyba jednakowo ważne... np.
index dolara na Supply + GBP/USD na Demand = dobra okazja na Longa GU
index dolara na Demand + index funta na Supply + GBP/USD na Supply = genialna okazja na shorta na GU

GBP - ↑ to GBP/USD ↑
GBP - ↓ to GBP/USD ↓
USD - ↑ to GBP/USD ↓
USD - ↓ to GBP/USD ↑

Awatar użytkownika
Dobry Jezu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Dobry Jezu »

sie ma wszystkim poszukiwaczom złota po łyk-endzie

Wklejam zagranie sprzed chwili, chociaż czaiłem się na nie od rana.
Wejście na kablu i zaliczony SL. Nie ma się czym chwalić tak na prawdę, po za tym, że setup wyglądał miodnie. Czy jest ktoś kto też to grał? No i czy jest ktoś kto by tego nie grał? W zasadzie ten drugi ktoś bardziej mnie interesuje bo może powie czemu by tego nie grał...

Generalnie setup prosty, momentum z H1, czekamy na powrót do strefy. Włączamy celownik optyczny na M5 i wypatrujemy reakcji ceny. Cena zareagowała dając nam momentum na M5. Pullback i palec na cynglu. Niestety pudło :D
co się stało, że się zesrało? Raz wychodzi, a raz nie. Ale taki ładny setup był, że tym razem mogło wyjść :D

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: gutek04 »

To może w ten sposób pomogę... na screenie dodatkowo moj Long z troche nizszego poziomu... również się troche pospieszyłem....
Ostatnio zmieniony 04 lip 2011, 14:12 przez gutek04, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Dobry Jezu pisze:Wklejam zagranie sprzed chwili, chociaż czaiłem się na nie od rana.
Wejście na kablu i zaliczony SL. Nie ma się czym chwalić tak na prawdę, po za tym, że setup wyglądał miodnie. Czy jest ktoś kto też to grał? No i czy jest ktoś kto by tego nie grał? W zasadzie ten drugi ktoś bardziej mnie interesuje bo może powie czemu by tego nie grał...

Generalnie setup prosty, momentum z H1, czekamy na powrót do strefy. Włączamy celownik optyczny na M5 i wypatrujemy reakcji ceny. Cena zareagowała dając nam momentum na M5. Pullback i palec na cynglu. Niestety pudło
co się stało, że się zesrało? Raz wychodzi, a raz nie. Ale taki ładny setup był, że tym razem mogło wyjść
Zrobiłeś dokładnie to o czym pisaliśmy wyżej. Zagrałeś przeciwko podaży z wyższego TF. A sytuacja jest jak żywo wyjęta stąd: http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 887#326887
trading is waiting
--

AK

ODPOWIEDZ