Re: Zakładanie konta na platformie Oanda
-
- Stały bywalec
Wlasnie zcashowalem konto na oandzie wiec moge sie podzielic doswiadczeniami.johnyjj2 pisze: Natomiast PayPal jest nieopłacalny, bo choć Oanda nie nalicza wtedy płatności, to jednak wewnętrzne płatności samego PayPala są niekorzystne (opisali to tutaj: http://fxtrade.oanda.com/account/deposit-funds). Planuję rzadkie wypłaty, nie zależy mi na czasie (może być choćby i tydzień), ale chcę niskich opłat.
Ktoś też polecał, aby mieć konto walutowe. Czy rzeczywiście warto, żebym założył konto walutowe (zostać przy ING czy przenieść się do Multibanku lub mBanku? choć pewnie w tej kwestii różnica nie jest tak duża)? Czy może raczej wystarczy zwykły przelew z konta ING w złotówkach (takie konto mam) i wybór waluty jako USD docelowo w Oandzie.
Po pierwsze: Zastrzegam sobie ze nie wiem jak jest teraz, ale jakis czas temu paypal znacznie bardziej sie oplacal przy malych kwotach (rzedu kilkuset dolarow), a dopiero przy wiekszych oplacalny byl przelew. Oczywiscie mam na mysli wycofanie srodkow. Zaraz wyjasnie na przykladzie.
W nocy z poniedzialku na wtorek zlozylem dyspozycje wycofania srodkow, znalazly sie u mnie na koncie (mbank) w srode rano. 30h - spodziewalem sie ze dostane je po kilku dniach takze duzy plus dla oandy.
Ale Tobie na czasie nie zalezy wiec przejdzmy do aspektu nr 2 - koszt.
Tu sprawa wyglada zdecydowanie gorzej. Oprocz 20USD, 15usd poszlo dla bankow posredniczacych, takze w sumie koszt wycofania wyniosl 35 usd. Sporo...
Sprobuje porownac to z paypalem...
Funkcja wyplaty dla przelewu jest stala i wynosi 35usd
Funkcja wyplaty dla paypala to (bazujac na linku ktory podales): 0,15+0,028*x
funkcja jest rosnaca a po przyrownaniu ja do 35 (0,15+0,028*x)=35
otrzymujemy x = 1244 usd.
Tak wiec ponizej 1200 usd bardziej oplaca sie paypal, szczegolnie jesli uwzglednic tez przelewy do oandy. Oczywiscie te 15 usd moze sie zmienic w zaleznosci od banku.
Ktoś się orientuje jakie są zasady naliczania odsetek ? chodzi mi o to, czy trzeba trzymać pozycję określoną ilość czasu, czy może jest konkretna godzina, o której pozycja powinna być otwarta ?
np. daję long na aud/jpy o 2150, a o 22 naliczają swapy - to o 22 otrzymam 4,5% więcej od otwartej pozycji ? tak to działa ??
np. wczoraj w nocy (gram bardzo małymi kwotami jak coś) naliczyło mi odsetki:
June 27 16:00:00 2011 EDT Interest EUR/AUD 0.0020 0.0020 3,401.90 < wiadomo, że Aud ma wyższe st % a ja grałem short
June 27 16:00:00 2011 EDT Interest USD/CHF -0.0001 -0.0001 3,401.90 < Short, a CHF ma niżesze stp %
June 27 16:00:00 2011 EDT Interest USD/JPY -0.0004 -0.0004 3,401.90 < short, a JPY ma niższe st %
gdybym teraz zagrał AUD/JPY na long na 5 min np. 1 lotem do otrzymałbym 4,5% od całej pozycji, a nie posiadanego kapitału czy kapitału za który dokonałem zakupu
robi tak ktoś?
piszę tutaj, bo chodzi konkretnie o Oandę i zasady naliczania odsetek
np. daję long na aud/jpy o 2150, a o 22 naliczają swapy - to o 22 otrzymam 4,5% więcej od otwartej pozycji ? tak to działa ??
np. wczoraj w nocy (gram bardzo małymi kwotami jak coś) naliczyło mi odsetki:
June 27 16:00:00 2011 EDT Interest EUR/AUD 0.0020 0.0020 3,401.90 < wiadomo, że Aud ma wyższe st % a ja grałem short
June 27 16:00:00 2011 EDT Interest USD/CHF -0.0001 -0.0001 3,401.90 < Short, a CHF ma niżesze stp %
June 27 16:00:00 2011 EDT Interest USD/JPY -0.0004 -0.0004 3,401.90 < short, a JPY ma niższe st %
gdybym teraz zagrał AUD/JPY na long na 5 min np. 1 lotem do otrzymałbym 4,5% od całej pozycji, a nie posiadanego kapitału czy kapitału za który dokonałem zakupu
robi tak ktoś?
piszę tutaj, bo chodzi konkretnie o Oandę i zasady naliczania odsetek
Witam jeszcze raz,
chciałem się spytać czy jest możliwość analizowania wykresów na innej platformie niż fxtrade czy mt4? da się podczepić serwery czy coś w ten deseń pod jakąś inną platformę ? te dwie mnie po po prostu drażnią
ewentualnie, wie ktoś jak zrobić w mt4 aby na wykresie na osi Y pokazywało pełne ceny ? ?
chciałem się spytać czy jest możliwość analizowania wykresów na innej platformie niż fxtrade czy mt4? da się podczepić serwery czy coś w ten deseń pod jakąś inną platformę ? te dwie mnie po po prostu drażnią

ewentualnie, wie ktoś jak zrobić w mt4 aby na wykresie na osi Y pokazywało pełne ceny ? ?
Witaj.raf1124 pisze:Ktoś się orientuje jakie są zasady naliczania odsetek ? chodzi mi o to, czy trzeba trzymać pozycję określoną ilość czasu, czy może jest konkretna godzina, o której pozycja powinna być otwarta ?
Odsetki czyli tzw. punkty swap naliczane są co sekundę (tak przenajmniej czytałem kilka lat temu na stronie Oandy). Otrzymujesz je za cały okres trzymania otwartej pozycji. W Twoim przykładzie za long AUDJPY otrzymasz odsetki za 10 minut (od21:50 do 22:00), ale 4,5 % od otwartej pozycji dostaniesz w skali roku, zatem za 10 minut będą to ułamki procenta.
O godz. 22:00 naliczane są odsetki od kapitału jaki zdeponowałeś na koncie Oanda. Natomiast swapy zaliczane są natychmiast po zamknięciu pozycji.
Czyli reasumując: na Oandzie masz dwa rodzaje "odsetek": 1) od kapitału, który wpłaciłeś i leży na koncie i procentuje nawet jak nie grasz (naliczane są codziennie o 22:00, tzw. kapitalizacja dzienna)
2) swapy naliczane po zamknięciu pozycji (oczywiście mogą być na plus lub minus w zależności od pary i od tego czy long czy short), np. jak masz long AUDJPY czy AUDCAD Tobie płacą, ale jak masz short AUDJPY, Ty płacisz.
Oprocentowanie swap jest w skali roku zatem oprocentowanie 1 lota long AUDJPY trzymanego przez 24 godziny to 4,5%/365 dni. Jak pisałem wyżej, swapy od otwartej pozycji naliczane są co sekundę, tak więc trzymanie pozycji kilka minut czy kilka godzin powoduje ich naliczenie po zamknięciu.
Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam
[quote="kris77"][quote="raf1124"]Ktoś się orientuje jakie są zasady naliczania odsetek ? chodzi mi o to, czy trzeba trzymać pozycję określoną ilość czasu, czy może jest konkretna godzina, o której pozycja powinna być otwarta ?
np. daję long na aud/jpy o 2150, a o 22 naliczają swapy - to o 22 otrzymam 4,5% więcej od otwartej pozycji ? tak to działa ?? [/quote]
Witaj.
Odsetki czyli tzw. punkty swap naliczane są co sekundę (tak przenajmniej czytałem kilka lat temu na stronie Oandy). Otrzymujesz je za cały okres trzymania otwartej pozycji. W Twoim przykładzie za long AUDJPY otrzymasz odsetki za 10 minut (od21:50 do 22:00), ale 4,5 % od otwartej pozycji dostaniesz w skali roku, zatem za 10 minut będą to ułamki procenta.
O godz. 22:00 naliczane są odsetki od kapitału jaki zdeponowałeś na koncie Oanda. Natomiast swapy zaliczane są natychmiast po zamknięciu pozycji.
Czyli reasumując: na Oandzie masz dwa rodzaje "odsetek": 1) od kapitału, który wpłaciłeś i leży na koncie i procentuje nawet jak nie grasz (naliczane są codziennie o 22:00, tzw. kapitalizacja dzienna)
2) swapy naliczane po zamknięciu pozycji (oczywiście mogą być na plus lub minus w zależności od pary i od tego czy long czy short), np. jak masz long AUDJPY czy AUDCAD Tobie płacą, ale jak masz short AUDJPY, Ty płacisz.
Oprocentowanie swap jest w skali roku zatem oprocentowanie 1 lota long AUDJPY trzymanego przez 24 godziny to 4,5%/365 dni. Jak pisałem wyżej, swapy od otwartej pozycji naliczane są co sekundę, tak więc trzymanie pozycji kilka minut czy kilka godzin powoduje ich naliczenie po zamknięciu.
Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam[/quote]
Dzięki wielkie za informacje
np. daję long na aud/jpy o 2150, a o 22 naliczają swapy - to o 22 otrzymam 4,5% więcej od otwartej pozycji ? tak to działa ?? [/quote]
Witaj.
Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam[/quote]
Dzięki wielkie za informacje
Witam, gram dopiero miesiąc forexie a dokładniej na demo Oanda i mam w związku z tym kilka pytań 
Na czym polega funkcja Lower/upper bound ?
Co to jest Price Box i jak działa ?
Czy mozna ustawić na Oandzie stałą kwotę kupna/ sprzedaży np. 1 pip = 1 eur, wiem że można ustawić ilość kupionych jednostek (units), ale to nie to samo.
Czy jest jakiś podręcznik użytkownika w języku polskim.

Na czym polega funkcja Lower/upper bound ?
Co to jest Price Box i jak działa ?
Czy mozna ustawić na Oandzie stałą kwotę kupna/ sprzedaży np. 1 pip = 1 eur, wiem że można ustawić ilość kupionych jednostek (units), ale to nie to samo.
Czy jest jakiś podręcznik użytkownika w języku polskim.
właśnie się przeniosłem do dywizji Europe. Pozycje otwarte sa przenoszone. Generalnie same plusy: brak fifo, mozliwosc handlu na surowcach, ochrona kapitału do 50 000 GBP, mozliwosc wplat i wyplat karta bez prowizji w 9 walutach. Kolejne zmiany na plus w oandzie po wprowadzeniu mt4. Do szczescia brakuja juz chyba tylko konta w PLN