Dzięki, wróciłem co pierwowzoru stref, załączyłem zdjęcie - będzie lepiej.admkowal pisze:Błąd jest jeden. Patrzysz i szukasz pattern'ów a nie zastanawiasz się co za tymi świeczkami stoi. Jeżeli cena spędziła mało czasu na poziomie (jest), silnym ruchem oddaliła się od strefy (jest), relatywnie daleko odeszło od poziomu (jest) to można stwierdzić że na tym poziomie jest duże prawdopodobieństwo znów pojawienia się sprzedających?stanmike pisze:ponownie wyznaczyłem poziomy, myślicie, że lepiej?
Druga rzecz to edytuj ten screen bo jest za duży i się okno w przeglądarce powiększa a to daje mi poczucie nieporządku, jeśli wiesz o co mi chodzi. Dzięki.
Pie
Ok, chciałbym żeby się kilka osób wypowiedziało i dodam jeszcze jedno pytanie.gutek04 pisze:Kupowanie po okresie wzmożonego wzrostu i w miejscu gdzie supply ewidentnie > nad demand
Sprzedawanie po okresie spadków i w miejscu gdzie demend > supply
Tak więc:
1) Gdybyście chcieli stworzyć strategię, która jest ideałem - jakimi cechami by się wyróżniała?
2) Gdybyście mieli scharakteryzować kompletnego nowicjusza na rynku - jakie ruchy by wykonywał, co by go cechowało?
Odpowiedzi:
czyli podąża za tłumem, kiedy wszyscy kupują i on kupuje. Pytanie dlaczego jest to złe?gutek04 pisze:Kupowanie po okresie wzmożonego wzrostu, sprzedawanie po spadkach
3) Pierwsza i najważniejsza rzecz (osiągnięta, nabyta) w drodze do sukcesu na rynkach to:
a) duży kapitał
b) umiejętność chronienia kapitału
c) dobry komputer, porządek w miejscu pracy i 2-3 monitory
d) umiejętność czytania wykresu
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu
AK
trading is waiting
--
AK
Po okresie wzmożonej sprzedaży/kupna wejście jest już spóźnione co w konsekwencji daje fatalne R/R no i ostatecznie margin call.Pytanie dlaczego jest to złe?
A co do strategi to przede wszystkim odpowiedni stosunek R/R do %celności, no i w celu ochrony kapitału nie ryzykowanie więcej niż 1-2% na pozycje
Powinna być zrozumiała, logiczna i żeby stała za nią jakaś ponadczasowa idea. Zgoda. Jak będzie taki pomysł to będziemy starać się określać dokładne wejścia / wyjścia. Narazie nie mamy. (Startujemy od zera) Całe inwestowanie polega na przesunięciu prawdopodobieństwa na naszą stronę. Jakie czynniki to spowodują?gutek04 pisze:Przede wszystkim byłaby zrozumiała i miała dokładnie określone kryteria wejscia i wyjścia z pozycji - eliminacja czynnika ludzkiego,
Odpowiedni stosunek Risk/Reward do Accuracy (Celność)
RR. Optymalne RR to SL:TP=1:2 dlatego będziemy szukać wejść z RR 3. Jest pierwszy warunek. Skuteczność - koncetrujesz się na systemie, nie jesteśmy w stanie określić skuteczności systemu dlatego próbujemy określić czynniki które spowodują że uzyskamy przewagę na rynku.
Kolejne pomysły do tych trzech pytań piszcie.
Ok ale spróbujmy sami pomyśleć.gutek04 pisze:wszystkie artykuły Seidena i wypisuje sobie kluczowe zdania z tych artykułów
Moim skromnym zdaniem świetne wejścia.gutek04 pisze:Miałem dziś kilka wejść
trading is waiting
--
AK
trading is waiting
--
AK
Dokładnie, czyli mamy pierwszą cechę nowcjusza. Zwraca uwagę na to co mówi tłum, kiedy wszyscy kupują/ sprzedają wtedy i on kupuje / sprzedaje.gutek04 pisze:Wezmy przykład z życia codziennego ... kto normalny kupuje dajmy na to czekoladę podczas gdy jej cena jest po solidnym wzroście? Podążając za tłumem płacimy za produkt zawyżoną cenę i odcinamy się od możliwości zysku...
No może nie od razu fatalne ale na pewno gorsze. Margin call - nie patrzmy na wszystko zero - jedynkowoNowisz pisze:Po okresie wzmożonej sprzedaży/kupna wejście jest już spóźnione co w konsekwencji daje fatalne R/R no i ostatecznie margin call.

trading is waiting
--
AK
trading is waiting
--
AK
- Współczynnik RR. Większe profity niż stopy. Domyślnie szukać możliwości wejść dających RR 3:1admkowal pisze:1) Gdybyście chcieli stworzyć strategię, która jest ideałem - jakimi cechami by się wyróżniała?
- Zależny od tłumu. Kupuje/ Sprzedaje gdy wszyscy kupują / sprzedają.admkowal pisze:2) Gdybyście mieli scharakteryzować kompletnego nowicjusza na rynku - jakie ruchy by wykonywał, co by go cechowało?
brakadmkowal pisze:3) Pierwsza i najważniejsza rzecz (osiągnięta, nabyta) w drodze do sukcesu na rynkach to:
a) duży kapitał
b) umiejętność chronienia kapitału
c) dobry komputer, porządek w miejscu pracy i 2-3 monitory
d) umiejętność czytania wykresu
Nie bójcie się panowie to nie sprawdzian. Rozpisujcie się i piszcie propozycje. Tylko logika, żadnych fantasy typu stoch na 39,5 przecięte MA94 i dywergencja sródstrzałowa na kompilacji cci, rsi i xmrijwd
trading is waiting
--
AK
trading is waiting
--
AK
umiejętność czytania wykresu
ponieważ duży kapitał,monitory czy ochrona kapitału nic nie znaczą jeżeli nie będziesz wiedział gdzie wejść a gdzie wyjść proste. Chociaż jakiś profesorek pisał przy dobrym MM i losowych wejściach można zarobić:)
ponieważ duży kapitał,monitory czy ochrona kapitału nic nie znaczą jeżeli nie będziesz wiedział gdzie wejść a gdzie wyjść proste. Chociaż jakiś profesorek pisał przy dobrym MM i losowych wejściach można zarobić:)
Ostatnio zmieniony 27 cze 2011, 20:01 przez Nowisz, łącznie zmieniany 1 raz.