Platformy Forex a PIT

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
phaxe
Bywalec
Bywalec

Platformy Forex a PIT

Nieprzeczytany post autor: phaxe »

Mam pytanko do doświadczonych obracających na Foreksie prawdziwym kapitałem:
Którzy brokerzy wystawiają PIT?

pozdrawiam
phaxe

Awatar użytkownika
mysje_hood
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mysje_hood »

PIT moga wystawiać chyba tylko czysto polscy brokerzy
Obrazek

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

mysje_hood pisze:PIT moga wystawiać chyba tylko czysto polscy brokerzy
Nie mogą ale MUSZĄ (mówimy o polskich Domach Maklerskich pod nadzorem KNF) - jest to narzucone przez ustawę. Zagraniczni brokerzy nie mają takiego obowiązku więc i tego nie robią. Ale nie róbmy z PITu wielkiego problemu. Rozliczasz się tylko raz w roku, a koszt zlecenia takiego rozliczenia biurze rachunkowemu jest stosunkowo niewielki, a są też inne bezpłatne metody poradzenia sobie z tym... My np. oferujemy bezpłatnie wszystkim naszym klientom program do podatku i jest po problemie.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
phaxe
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: phaxe »

raposo pisze:Nie mogą ale MUSZĄ (mówimy o polskich Domach Maklerskich pod nadzorem KNF) - jest to narzucone przez ustawę.
Jako, że jestem początkujący, mam jeszcze kilka pytań:

1) Do kiedy polscy brokerzy muszą przysłać PIT i jaki to PIT?
2) Do kiedy mam czas wpłacić podatek?
3) Jaki PIT składam do US jako osoba fizyczna i do kiedy (czy może te ewentualne przychody trzeba wpisać na PIT-37)?

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Ad1: Polscy przysyłają pit 8c. Terminy różne. Ale spokojnie zdążysz się rozliczyć.
Ad2: Do końca kwietnia.
Ad3: Pit 38.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

1) Do kiedy polscy brokerzy muszą przysłać PIT i jaki to PIT?
Teoretycznie mają czas do końca lutego. Reszta jak wyżej.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

chwastek
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: chwastek »

Witam,

pozwolę sobie podpiąć pod temat bo również dotyczy PIT

Rozliczamy się dopiero w tedy jak zarobione na forex_ie pieniądze przelewamy na nasze konto czy wystarczy że zarobiliśmy i są na koncie u naszego brokera?

pozdrawiam

chwastek

Awatar użytkownika
denaturaton
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: denaturaton »

też już było w długaśnym temacie o podatkach :)

Nikogo nie interesuje czy wypłacasz czy trzymasz. nikogo również nie interesuje czy zmienia się kurs $ (jeśli masz konto w $) gdy kasa po prostu leży na koncie.

Rozliczasz się za każdą zamkniętą pozycję w danym dniu po kursie NBP.

Rozliczasz się niezależnie od tego czy wypłacasz czy nie, niezależnie od tego czy masz stratę czy zysk. (stratę możesz odliczyć od zysku w przeciągu 5 kolejnych lat)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
qielbus
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: qielbus »

chwastek pisze:Rozliczamy się dopiero w tedy jak zarobione na forex_ie pieniądze przelewamy na nasze konto czy wystarczy że zarobiliśmy i są na koncie u naszego brokera?
obowiązek podatkowy powstaje w momencie uzyskania przychodu, jednak, w ciągu roku podatkowego może Ci wyjść strata :)

Pomyśl na zdrowy rozum - masz r-k w kraju xxx - jak US dojdzie czy były jakieś transakcje? Chociaż oczywiście wg przepisów rozliczyć się musisz.

denaturaton pisze: nikogo również nie interesuje czy zmienia się kurs $ (jeśli masz konto w $)
Ale zaczyna interesować, jeśli dokonasz przewalutowania, bo jeśli kupiłeś $ po 2 pln, a sprzedajesz za 3, to już uzyskałeś przychód.

W praktyce, jeśli robisz to gotówką nie da się tego udowodnić (chociaż swego czasu US próbowały to ścigać)
denaturaton pisze:(stratę możesz odliczyć od zysku w przeciągu 5 kolejnych lat)
z FX też? podasz jakiś przykład, bo ja o takim nie słyszałem, więc chętnie się dowiem.
opis był, ale się zmył

ODPOWIEDZ