News trading

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
FaRa0n
Stały bywalec
Stały bywalec

News trading

Nieprzeczytany post autor: FaRa0n »

Chciałbym aby moje EA uwzględniało wydarzenia z kalendarza ekonomicznego na Forex Factory przy pomocy "Plot news indicator v3.03" dostępnego na stronie http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=250544.
Z tego co mi wiadomo, to należałoby zacząć od napisania funkcji, która odczytywałaby dane z kalendarza FF ściągnięte przy użyciu wspomnianego indykatora, a które to zapisywane są w pliku news.xls ewentualnie txt. Ogólne założenie jest takie, aby funkcja ta zaczytywała sobie dane do tablicy z pliku news.xls/txt nt. kilku najbliższych wydarzeń i zapisywała je do paru zmiennych takich jak: ważność zdarzenia, aktualna wartość, poprzednia wartość, przewidywana wartość, waluta której on dotyczy, tak abym mógł później w łatwy sposób poddać te dane prostej analizie.
Zapewne już się domyślacie, że skoro tak się rozpisuję tzn. że nie potrafię napisać takiej funkcji :-)
Mam więc pytanie czy któryś z Was podjąłby się za niezbyt wygórowaną kwotę napisać taką funkcjonalność, ewentualnie o ile już ktoś to wcześniej przerabiał, to może podzieli się swoim kodem który realizuje taką rzecz?

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

Nie wiem czy mogę wrzucać takie linki, jeśli to wbrew regulaminowi to proszę o wyrozumiałość tradingsystemforex.com/mql-programming/1492-add-a-news-filter.html
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
FaRa0n
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: FaRa0n »

Wielkie dzięki matka za ten link. Mam jednak do Was kilka pytań po przeanalizowaniu tego kodu. Po pierwsze zauważyłem, że poniższy kod (napisany przez Funyoo) jest dość powszechnie wykorzystywany, nie rozumiem tylko po co komu on w tak okrojonej funkcjonalności (ogranicza się do przestania handlowania na okres 30 min przed i po newsie). Wydaje mi się że bardziej efektywna byłaby analiza danego newsa np. poprzez porównanie wartości poprzedniej, przewidywanej i w końcu aktualnej wartości dla danego zdarzenia z kalendarza FF, a do sprawdzenia tego raczej nie przyda mi się poniższy kod. Wydaje mi się że podobny problem i kilka innych poruszony jest tutaj http://www.forexfactory.com/showthread. ... 544&page=2 w poście #20, niestety zawiera tylko teoretyczne wskazówki.

After the extern parameters, add :

Kod: Zaznacz cały

extern bool AvoidNews=true;
extern int MinimumImpact=1;
extern int MinsBeforeNews=30;
extern int MinsAfterNews=30;
At the beginning of the start body, add :

bool ContinueTrading=true;
   if(AvoidNews)
   {
      static int PrevMinute=-1;  

int MinSinceNews=iCustom(NULL,0,"FFCal",true,true,false,true,true,1,0);
      int MinToNews=iCustom(NULL,0,"FFCal",true,true,false,true,true,1,1);

int ImpactSinceNews=iCustom(NULL,0,"FFCal",true,true,false,true,true,2,0);
      int ImpactToNews=iCustom(NULL,0,"FFCal",true,true,false,true,true,2,1);

if(Minute()!=PrevMinute)
      {
          PrevMinute=Minute();
          if((MinToNews<=MinsBeforeNews &&  ImpactToNews>=MinimumImpact) || (MinSinceNews<=MinsAfterNews && ImpactSinceNews>=MinimumImpact))ContinueTrading=false;
      }
   }
In each entry conditions, add :

&& ContinueTrading
p.s.
Mam nadzieję, że też nie popełniam jakiś wykroczeń wklejając te linki.

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

FaRa0n pisze:Wydaje mi się że bardziej efektywna byłaby analiza danego newsa np. poprzez porównanie wartości poprzedniej, przewidywanej i w końcu aktualnej wartości dla danego zdarzenia z kalendarza FF, a do sprawdzenia tego raczej nie przyda mi się poniższy kod.
Nie jestem pewien czy dobrze rozumiem Twoją koncepcję. Jeśli chcesz grać na danych makro analizując co się działo przy poprzednich ogłoszeniach to zobacz sobie na ten software wincorp.net/products.aspx. Pamiętaj jednak, że w takich momentach spread i egzekucja nie sprzyjają. Wybacz jeśli źle Cię zrozumiałem.
Obrazek

Awatar użytkownika
O_S_A
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: O_S_A »

Możesz napisać coś więcej na temat tego oprogramowania?
Korzystasz z niego? Możesz go polecić?

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

O_S_A pisze:Możesz napisać coś więcej na temat tego oprogramowania?
Korzystasz z niego? Możesz go polecić?
Przykro mi ale nigdy nie wszedłem w to głębiej. Z opisów wynika, że maja bazę danych (wersja płatna) zachowań rynku przy ogłaszaniu danych plus ładna wizualizacja jakie dane w której minucie po ogłoszeniu jaki wywołały ruch. Ale ile to jest warte do praktycznego wykorzystania niestety nie wiem.
Obrazek

ODPOWIEDZ