Bo ten cały SS robi ładny marketing. Oczywiście wielki dla niego szacunek za zwrócenie uwagi na order flow pokazany na wykresie. Ale to wszystko. Mnóstwo rzeczy rozpisuje na kilka stron albo godzinne nagrania a można je podsumować jednym zdaniem każde. Tzn. Ja to rozumiem bo pewnie nawet by tego się nie chciało uczyć gdyby trzeba było przeczytać jedną stronę a4. Ale tak jak mnóstwo rzeczy rozwija tak też moim zdaniem dużo rzeczy pomija i porusza je dopiero na szkoleniach. Ale to tylko moje zdanie.quapi pisze: O, to dość istotna informacja, nigdzie u SS jej nie znalazłem, przynajmniej podanej tak prosto.
Pie
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu
AK
trading is waiting
--
AK
- inwestor86
- Pasjonat
Pewnie, że warto. To nie tak, że gada o niebieskich migdałach. Po prostu całkowicie się nie 'sprzedał', że tak powiem. Ja tylko te webinaria oglądałem i trochę jego artykułów przeczytałem a zdecydowana większość to własna dedukcja. Z resztą Ty inwestor86 chyba też nie byłeś na xlt a zadowolony raczej jesteśinwestor86 pisze:Mimo wszystko warto je obejrzec bo napewno cos sie z nich wyniesie.

trading is waiting
--
AK
trading is waiting
--
AK
- inwestor86
- Pasjonat
Twierdzisz że na podstawie 2 świeczek z których jedna jest momentum nie można wyznaczyć stref supply / demand ? Ja Ci powiem tak że co trejder to inny sposób interpretacji. Podobnie jest z ZL. Na marginesie czy znasz tą koncepcję która jest zresztą bardzo podobna do SD ? Ja to rozpatruję w kategoriach dobry/zły SD albo ZL. Liczy się kontekst i konfluencja. Na Kresliku jest wielu dobrych trejderów ĸtórzy posługują się nawet czasem dla wygody także nie lubianym przez Ciebie wskaznikiem np. PTG (też nie lubię tego wskaznika) i nie rozbierają włosa na czworo czy jest to ZL czy SD. Ważniejsza jest konwergencja.Chodzi o to że supply nie jesteś wstanie wskazać po jeden świeczce konsolidacji. Musisz wiedzieć co się 'działo' w czasie kształtowania się tej świeczki.
Nie twierdzę tak i tak nie napisałem.bigben pisze:Twierdzisz że na podstawie 2 świeczek z których jedna jest momentum nie można wyznaczyć stref supply / demand ?
admkowal pisze:i na poziomy wyznaczam z niższych interwałów niż ten na którym zobaczyłem ruch
To prawda.bigben pisze:Ja Ci powiem tak że co trejder to inny sposób interpretacji
Znambigben pisze:Na marginesie czy znasz tą koncepcję która jest zresztą bardzo podobna do SD ?
A ja nie rozpatruję czy to zl czy s/d.bigben pisze:Ja to rozpatruję w kategoriach dobry/zły SD albo ZL.
Wiem o czym piszesz i dobrze piszesz. W tym wątku, w większości, skoncentrowałem się na samych wejściach. Jeżeli chodzi o nie to wchodziłem na różne sposoby w oparciu o zl, supply/demand czy też nawet s/r przebite przez momentum (tak jak na kresliku btw). I po prostu odsiałem wszystko co wymaga potwierdzeń lub ma kiepską skuteczność (w moim wykonaniu) i zostawiłem konkretny sposób wybierania poziomów, tak jak piszesz w oparciu o kontekst. Jeżeli chodzi o ZL i inne kombinacje nadal ich używam ale przy wyznaczaniu be i tp. Jest kilka koncepcji w oparciu o momentum np.: idea zerowania profitu i razem z kolegą Pawłem Dobkowskim (z kreslika powinieneś kojarzyć) spekulujemy. On bardziej w oparciu o ten kreslik'owski styl skalpowania. Ja trochę zmodyfikowany swój sposób w oparciu o SS i kreslika, a wszystko po to żebym mógł stosować oczekujące. Daje to dużo swobody bo nawet jak teraz precyzuję wejścia na M5 to gdybym miał tylko spekulować (a nie testować i uczyć się nowych rzeczy) to wystarczyło by mi 4x15 minut dziennie.
trading is waiting
--
AK
trading is waiting
--
AK
Nie, nie mam. Ale rozumiem, że chodzi o coś typu GMMA? To może być nawet ciekawe. A masz jakieś przykłady?besot pisze:admkowal
Czy masz jakieś doświadczenie, spostrzeżenia odnośnie wyznaczania supply, demand przy pomocy Moving Averages?
trading is waiting
--
AK
trading is waiting
--
AK
A to co innego. Średnie w tym wypadku spełniają zadania odfiltrowywania poziomów. O ile mnie pamięć nie myli są to MA200 i MA20. Chodzi o to, że MA20 wskazuje trend krótkoterminowy a MA200 długo terminowy. Mając już poziomy nałożone na wykresie gramy w ten sposób, że:
-kupujemy nad demand, kiedy MA20 zniżkuje i kiedy MA200 zwyżkuje
-sprzedajemy pod supply kiedy MA20 zwyżkuje i kiedy MA200 zniżkuje
W ten sposób wchodzimy na odwróceniu trendu krótkoterminowego zgodnie z trendem długoterminowym.
@edit. Nie przyjrzałem się a SS na tych screenach po prostu pokazuje wejścia po przecięciu się średnich. Tzn. Że średnie dają sygnał dużo później niż s/d. Jeżeli chodzi o to jak SS pokazywał wykorzystanie średnich to jest to co napisałem wyżej. Oprócz tego używa MA20 do filtrowania sygnałów z CCI ale to jakby inny system.
-kupujemy nad demand, kiedy MA20 zniżkuje i kiedy MA200 zwyżkuje
-sprzedajemy pod supply kiedy MA20 zwyżkuje i kiedy MA200 zniżkuje
W ten sposób wchodzimy na odwróceniu trendu krótkoterminowego zgodnie z trendem długoterminowym.
@edit. Nie przyjrzałem się a SS na tych screenach po prostu pokazuje wejścia po przecięciu się średnich. Tzn. Że średnie dają sygnał dużo później niż s/d. Jeżeli chodzi o to jak SS pokazywał wykorzystanie średnich to jest to co napisałem wyżej. Oprócz tego używa MA20 do filtrowania sygnałów z CCI ale to jakby inny system.
trading is waiting
--
AK
trading is waiting
--
AK