poziom sredni, ale odbicie mozliwethefear pisze:Zrobili dzisiaj jeszcze pięknego pina na H4 w tym obszarze. Czyżby jednak dzisiaj spadki?MkubuxK pisze:s/r większa perspektywa. 1.42 to minimum na najbliższe godziny. Patrzcie na szpilkę na H4 jaka nam się teraz wytworzyła. Kiedyś opisywałem podobną sytuację na przykładzie indeksu dolara i sugeruje ona spadki ( opisałem ją jako czyszczenie SL, wybicie ponad strefę s/r na zasadzie uruchomienia SL i bardzo szybki powrót z powodu braku dalszego popytu i uruchonienia się zleceń oczekujących w przeciwnym kierunku ) - jeśli zamknie się w takiej postaci jak teraz.
Historia X czyli dziennik takiego sobie tradera
- inwestor86
- Pasjonat
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Poziom średni dla EURUSD ale dla samego indeksu Euro idealny. Uważajcie tylko na podwójne dno i dywergencję wzrostową która może wyciągnąc wykres dość wysoko. Sam będę grał na przełamanie tego s/r jeśli będzie taka okazja. Indeks dolara z kolei spadł już o FIBO 61.8 ale nie potwierdził istotności tego poziomu.inwestor86 pisze:poziom sredni, ale odbicie mozliwethefear pisze:Zrobili dzisiaj jeszcze pięknego pina na H4 w tym obszarze. Czyżby jednak dzisiaj spadki?MkubuxK pisze:s/r większa perspektywa. 1.42 to minimum na najbliższe godziny. Patrzcie na szpilkę na H4 jaka nam się teraz wytworzyła. Kiedyś opisywałem podobną sytuację na przykładzie indeksu dolara i sugeruje ona spadki ( opisałem ją jako czyszczenie SL, wybicie ponad strefę s/r na zasadzie uruchomienia SL i bardzo szybki powrót z powodu braku dalszego popytu i uruchonienia się zleceń oczekujących w przeciwnym kierunku ) - jeśli zamknie się w takiej postaci jak teraz.
Wrzucam również s/r z H4 dla EURUSD i jak to wygląda na M15
fx-forum
i tak do 1.49 i wlasnie nim wyzej i szybciej rosnie - silnjeszy trend, tym wiecej grajacych na S,MkubuxK pisze:Podeszliśmy wreszcie te 20pkt w górę i daję Sell ze SL po 1.4510.
zawsze powody sie znajda do grania,,,
nastepny opor, cos nieregularne jak ktos pisal, jakies zwierze HT - mnostwo powodow do grania S
.. a tu "malorealistyczny" wariant C co wczoraj rysowalem moze sie spelnic,,
Pozdrawiam,
qwak
PS. Wpis daje tutaj ku przemysleniu wszystkim aby sie uczyc wyciagac wnioski, chce pomoc, w zadnym wypadku nie bierz go do siebie.
Graj tylko spelniajace sie analizy!
SL trafiło i dalej nie odnawiałem. Możliwe że kolega miał rację co do tych wzrostów ale póki co jestem zblokowany i wolę pozostać poza rynkiem. Świeży weekendowy powiew powietrza powinien dobrze zrobić - wybieram się nad zegrze albo na mazury.
Dzisiejszy dzień zdominowały dane z nad oceanu a raczej oczekiwanie na nie. Błąd popełniłem zostawiając pozycje na dane - dobrze że chociaż SL był ciasny. W 99% przypadkach wyrzuca pozycje w takich momentach. Co do kierunku wystrzału po danych nie sugerowałbym się - loteria. Pytanie czy utrzymają kurs na tym pułapie. Na indeksie Euro ważny s/r został przebity i w następnym tygodniu będę grał L dopóki będziemy nad nim i S jeśli spadniemy pod.
Każdy uczy się na błędach a mi dawno żaden poważny się nie przytrafił aż do tego tygodnia. W weekend nie będę myślał co źle zrobiłem a co dobrze - to jest czas na odpoczynek. Na pierwszy rzut oka nie mam zastrzeżeń do siebie co do kierunku jaki obierałem ostatnio ( mam na myśli Short, oprócz grania pod prąd trendowi dla H1 i dla H4 [ uznałem że składnik cykliczny jest bardziej istotny, a także uważałem na nagromadzenia wolumenu ] - nad średnimi wyznaczającymi trend jesteśmy już od jakiegoś czasu ). Błędem było fatalne zarządzanie zyskownymi pozycjami. Przy źle obranym kierunku - nigdy nie przewidzisz w 100% co rynek zrobi - powinienem wyjść przynajmniej na zero a kończę ten tydzień minusowo.
Jeden tydzień w skali roku to mało ale i takie tygodnie zdarzają się - oby rzadko
Dzisiejszy dzień zdominowały dane z nad oceanu a raczej oczekiwanie na nie. Błąd popełniłem zostawiając pozycje na dane - dobrze że chociaż SL był ciasny. W 99% przypadkach wyrzuca pozycje w takich momentach. Co do kierunku wystrzału po danych nie sugerowałbym się - loteria. Pytanie czy utrzymają kurs na tym pułapie. Na indeksie Euro ważny s/r został przebity i w następnym tygodniu będę grał L dopóki będziemy nad nim i S jeśli spadniemy pod.
Każdy uczy się na błędach a mi dawno żaden poważny się nie przytrafił aż do tego tygodnia. W weekend nie będę myślał co źle zrobiłem a co dobrze - to jest czas na odpoczynek. Na pierwszy rzut oka nie mam zastrzeżeń do siebie co do kierunku jaki obierałem ostatnio ( mam na myśli Short, oprócz grania pod prąd trendowi dla H1 i dla H4 [ uznałem że składnik cykliczny jest bardziej istotny, a także uważałem na nagromadzenia wolumenu ] - nad średnimi wyznaczającymi trend jesteśmy już od jakiegoś czasu ). Błędem było fatalne zarządzanie zyskownymi pozycjami. Przy źle obranym kierunku - nigdy nie przewidzisz w 100% co rynek zrobi - powinienem wyjść przynajmniej na zero a kończę ten tydzień minusowo.
Jeden tydzień w skali roku to mało ale i takie tygodnie zdarzają się - oby rzadko
fx-forum
Oczywiście, że nie biorę tego do siebie. Pisałem kiedyś żeby smiało pisać i komentować jeśli ktoś dostrzega że robię coś nie tak. Od tego właśnie jest ten dziennik by przyśpieszyć proces nauki. Po roku czasu odkąd prowadzę ten dziennik czuję kolosalną różnicę. Co nie znaczy że się nie blokuje czy nie popełniam czasem błędu po błędzie - jestem tylko człowiekiem i tutaj widać wyższośc robota nad człowiekiem. Chociaz i robot przestaje działać od czasu do czasu i jego parametry trzeba wciąż optymalizować, także nie ma tutaj złotego środka.
EA nad którym pracuje a które mogłoby znacznie poprawić mój trading manualny - ma ograniczać mnie i kontrolować niektóre parametry konta gdy dzieje się coś niedobrego ( większe DD, więcej L w stosunku do S niż to zdarzało się w historii, etc czyli coś o czym pisałem w pierwszym swoim poście w dzienniku a co chcę zautomatyzować ).
Jedynym problemem tak naprawdę jest dobra która ma tylko 24 godziny i akumulatory które trzeba czasem naładować.
EA nad którym pracuje a które mogłoby znacznie poprawić mój trading manualny - ma ograniczać mnie i kontrolować niektóre parametry konta gdy dzieje się coś niedobrego ( większe DD, więcej L w stosunku do S niż to zdarzało się w historii, etc czyli coś o czym pisałem w pierwszym swoim poście w dzienniku a co chcę zautomatyzować ).
Jedynym problemem tak naprawdę jest dobra która ma tylko 24 godziny i akumulatory które trzeba czasem naładować.
fx-forum
Bo to tak wlasnie jest, ze jak przyjdzie taki trend co to tylko idzie w jedna strone, to wtedy jest najwiecej tracacych. Pol biedy jak Ty, takich co tylko gorszy tydzien maja, ale uwierz mi ze w takim momentach to pelno ludzi czysci cale rachunki. Oczywiscie nie beda sie do tego przyznawac 
Dam prosta rade odnosnie tej sytuacji na edku.
Odpusc go poki co. Za duzo urosl zebys gral L, i za mocno rosnie zeby grac S.
Sa tez inne pary, o ile nie grasz tylko na edku, czego nie wiem.
Milego weekendu zycze,
pozdrawiam,
qwak

Dam prosta rade odnosnie tej sytuacji na edku.
Odpusc go poki co. Za duzo urosl zebys gral L, i za mocno rosnie zeby grac S.
Sa tez inne pary, o ile nie grasz tylko na edku, czego nie wiem.
Milego weekendu zycze,
pozdrawiam,
qwak
Graj tylko spelniajace sie analizy!
Wedle porady kolegi pozostałem poza rynkiem dwa pierwsze dni tygodnia i muszę powiedzieć, że dobrze mi one zrobiły. W wolnym czasie zagłębiałem się w MQL ( patrz Ad. mql ) a od dnia dzisiejszego w API JFOREX , które nareszcie rozumiem. Poszukiwałem swego rodzaju pomostu do MT4 żebym mógł pisać w Javie ale z racji tego że wszystko jest płatne postanowiłem uderzyć jeszcze raz w kierunku JFOREX ( w końcu konto w Dukascopy mam otwarte ).
Powoli formuje nam się Dywergencja spadkowa na H4 i mamy dwie możliwości wejścia w nią:
A) poczekać na przełamanie linii trendu na RSI + LT na wykresie.
B) zagrać na pierwszej świecy spadkowej.
Osobiście zagram na pierwszej świecy spadkowej ze względu na elementy które opisywałem w ostatnim czasie - mimo tego że składnik cykliczny nie zadziałał jak trzeba to nie znaczy że nie zadziała w ogóle. Ostatnimi razy zignorowałem dywergencję dla D1 i widać jak to się skończyło.
Ad. Mql - bazując na swoim doświadczeniu zmodyfikowałem strategię panca eagle luktoma polegającą na rysowaniu boxa o określonych godzinach i zagraniu na wybiciu z niego ( zmiana dosłownie kosmetyczna a wzrost skuteczności systemu ogromny ). Przetestowałem ostatnie 60dni i jestem zaskoczony jej skutecznością. Powoli składniam się by jedno konto pozostawić strategiom automatycznym i by parę ich działało na jednej platformie ( używając MagicNumber ), jeśli panca Eagle będzie dobrze się sprawować to wrzucę ją do koszyka strategii ( pracę nad poprzednim EA chwilowo porzuciłem - nie wyszedł jak trzeba - opcje której lepiej sprawowały się w ramach nauki zamieniłem na inne i tamtych nie zapisałem. )
Z racji tego że Jforex zaczynam się dopiero uczyć wszystkie swoje postępy będę starannie spisywał do zeszytu ( mam taki założony do mql ) - nie wiem dlaczego ale pisząc w zeszycie dużo lepiej wszystko łapie aniżeli przepisując kod na komputerze. Postaram się by efektem finalnym tego był guidebook podobny do tego jaki można znaleźć po polsku do mql ( do jforex takiego nie znalazłem ).
Powoli formuje nam się Dywergencja spadkowa na H4 i mamy dwie możliwości wejścia w nią:
A) poczekać na przełamanie linii trendu na RSI + LT na wykresie.
B) zagrać na pierwszej świecy spadkowej.
Osobiście zagram na pierwszej świecy spadkowej ze względu na elementy które opisywałem w ostatnim czasie - mimo tego że składnik cykliczny nie zadziałał jak trzeba to nie znaczy że nie zadziała w ogóle. Ostatnimi razy zignorowałem dywergencję dla D1 i widać jak to się skończyło.
Ad. Mql - bazując na swoim doświadczeniu zmodyfikowałem strategię panca eagle luktoma polegającą na rysowaniu boxa o określonych godzinach i zagraniu na wybiciu z niego ( zmiana dosłownie kosmetyczna a wzrost skuteczności systemu ogromny ). Przetestowałem ostatnie 60dni i jestem zaskoczony jej skutecznością. Powoli składniam się by jedno konto pozostawić strategiom automatycznym i by parę ich działało na jednej platformie ( używając MagicNumber ), jeśli panca Eagle będzie dobrze się sprawować to wrzucę ją do koszyka strategii ( pracę nad poprzednim EA chwilowo porzuciłem - nie wyszedł jak trzeba - opcje której lepiej sprawowały się w ramach nauki zamieniłem na inne i tamtych nie zapisałem. )
Z racji tego że Jforex zaczynam się dopiero uczyć wszystkie swoje postępy będę starannie spisywał do zeszytu ( mam taki założony do mql ) - nie wiem dlaczego ale pisząc w zeszycie dużo lepiej wszystko łapie aniżeli przepisując kod na komputerze. Postaram się by efektem finalnym tego był guidebook podobny do tego jaki można znaleźć po polsku do mql ( do jforex takiego nie znalazłem ).
fx-forum
Dywergencja dla H4 zrealizowała się- nie dużo bo nie dużo ale 70pkt udało się złapać. Dynamika wzrostów dla Indeksu Euro wreszcie spadła patrząc na krzywą ,którą rysowałem w ostatnim czasie , czytaj wypadliśmy z toru tej krzywej. Shorta zamknąłem już ze względu na dość mocny s/r na tym indeksie. Sporo czasu zajęło ostatnio przebicie tego poziomu więc jeśli puści teraz za 1 razem będzie to sygnał do odwrócenia trendu wzrostowego.
fx-forum