Historia X czyli dziennik takiego sobie tradera
s/r większa perspektywa. 1.42 to minimum na najbliższe godziny. Patrzcie na szpilkę na H4 jaka nam się teraz wytworzyła. Kiedyś opisywałem podobną sytuację na przykładzie indeksu dolara i sugeruje ona spadki ( opisałem ją jako czyszczenie SL, wybicie ponad strefę s/r na zasadzie uruchomienia SL i bardzo szybki powrót z powodu braku dalszego popytu i uruchonienia się zleceń oczekujących w przeciwnym kierunku ) - jeśli zamknie się w takiej postaci jak teraz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum
On wierzy tak bardzo, ze cytuje z innego watku... "wzrosty sa dla niego prawie nerealistyczne", co staram sie jak Ty mu delikatnie wytlumaczyc, ze to zle spojrzenie na rynek takie upieranie sie.thefear pisze:Nie chce się wtrącać w Twój system ale czy nie za bardzo wierzysz w te spadki? Po dzisiejszej świecy na D1, mamy wieksze prawdopodobieństwo jutro na wzrosty aniżeli na spadki..
tu ta dyskusja...
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=16015
Graj tylko spelniajace sie analizy!
MkubuxK ogólnie prowadzi ciekawy dziennik i ma przy tym chyba całkiem niezłe wyniki. Nie możemy ingerować w jego strategię, ale ostatnio cały czas obstawia ślepo za tymi spadkami i to mnie zastanawia. Ja dzisiaj grałem na spadki i ostro dostałem po d...ieqwak pisze:On wierzy tak bardzo, ze cytuje z innego watku... "wzrosty sa dla niego prawie nerealistyczne", co staram sie jak Ty mu delikatnie wytlumaczyc, ze to zle spojrzenie na rynek takie upieranie sie.thefear pisze:Nie chce się wtrącać w Twój system ale czy nie za bardzo wierzysz w te spadki? Po dzisiejszej świecy na D1, mamy wieksze prawdopodobieństwo jutro na wzrosty aniżeli na spadki..
tu ta dyskusja...
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=16015

Jutro jeszcze mamy o tyle ciekawą sytuację że będzie odczyt stopy bezrobocia, może bujać i w tą i w tą

"Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże" Pearl Buck.
Wierzę w pewną harmonię na rynku. Gdy byliśmy w okolicach 1.41 pisałem że możliwy jest podjazd w rejony 1.45 gdzie będę szukał S. Trochę nie wytrzymałem i na S zacząłem już polować przy 1.4350 co widać po moich ostatnich zagraniach. Cały obszar 1.4150-1.44 to jedno wielkie nagromadzenie miesięcznego wolumenu przez które przebiliśmy się także tak jak piszesz większe szanse są teraz po stronie byków ( po liczbie nawrotek w rejonie miesięcznego nagromadzenia wolumenu sądze że dobrą decyzją było odpuszczenie L , S było bardziej dynamiczne ).thefear pisze:Nie chce się wtrącać w Twój system ale czy nie za bardzo wierzysz w te spadki? Po dzisiejszej świecy na D1, mamy wieksze prawdopodobieństwo jutro na wzrosty aniżeli na spadki..
Druga sprawa że patrzę jeszcze na coś takiego jak składnik cykliczny i trend główny dla D1 który nie jest tak łatwo zawrócić i by to zrobic potrzeba czasu, dlatego bym uwierzył we wzrosty potrzebny jest jak dla mnie powrót w rejony linii trendu ( nie będę opisywał dokładnie na jakiej zasadzie jest obliczany jest ten wyrównany szereg ale jest to coś bardziej wyrafinowanego aniżeli zwykła średnia ).
Kolejną sprawa to świeczka MN która zamknęła się spadkowo. Nie ma prawie świeczki w obszar której nie wchodziłby cień następnej świecy także aktualne wzrosty ( w tym tygodniu ) to właśnie robienie takiego cienia - pomyśl sobie że gdyby taka dynamika miała by być utrzymana to gdzie ta świeca musiałaby się zamknąć ?
I ostatnia sprawa to nie wyjaśniona sprawa Grecji czyli fundamenty - dzisiaj ktoś w czasówkach dobrze podsumował informację o pomocy którą będzie fundować sektor prywatny który sam przecież ledwo daje rade. Gdybyś miał zanegować taką informację gdzie byś się ustawił ? Nadmuchał wzrosty czy spadki ?
Gdybym nie wierzył w to co piszę to bardzo szybko bym zrezygnował z inwestowania

PS: na forexie można określić kiedy składnik cykliczny jest dość mocno odchylony od głównego trendu ale jak bardzo się jeszcze odchyli już nie - póki co wzrosty zatrzymały się na dość ważnym s/r oraz nieznacznie przekroczyły mój poziom docelowy wzrostów i tego będę się trzymał.
fx-forum
Dziękuje za szczegółową odpowiedź. Mnie jeszcze męczy ten fibo 61.8 i możemy lecieć w przepaść.. Póki co miłego wieczoruMkubuxK pisze:Wierzę w pewną harmonię na rynku. Gdy byliśmy w okolicach 1.41 pisałem że możliwy jest podjazd w rejony 1.45 gdzie będę szukał S. Trochę nie wytrzymałem i na S zacząłem już polować przy 1.4350 co widać po moich ostatnich zagraniach. Cały obszar 1.4150-1.44 to jedno wielkie nagromadzenie miesięcznego wolumenu przez które przebiliśmy się także tak jak piszesz większe szanse są teraz po stronie byków ( po liczbie nawrotek w rejonie miesięcznego nagromadzenia wolumenu sądze że dobrą decyzją było odpuszczenie L , S było bardziej dynamiczne ).thefear pisze:Nie chce się wtrącać w Twój system ale czy nie za bardzo wierzysz w te spadki? Po dzisiejszej świecy na D1, mamy wieksze prawdopodobieństwo jutro na wzrosty aniżeli na spadki..
Druga sprawa że patrzę jeszcze na coś takiego jak składnik cykliczny i trend główny dla D1 który nie jest tak łatwo zawrócić i by to zrobic potrzeba czasu, dlatego bym uwierzył we wzrosty potrzebny jest jak dla mnie powrót w rejony linii trendu ( nie będę opisywał dokładnie na jakiej zasadzie jest obliczany jest ten wyrównany szereg ale jest to coś bardziej wyrafinowanego aniżeli zwykła średnia ).
Kolejną sprawa to świeczka MN która zamknęła się spadkowo. Nie ma prawie świeczki w obszar której nie wchodziłby cień następnej świecy także aktualne wzrosty ( w tym tygodniu ) to właśnie robienie takiego cienia - pomyśl sobie że gdyby taka dynamika miała by być utrzymana to gdzie ta świeca musiałaby się zamknąć ?
I ostatnia sprawa to nie wyjaśniona sprawa Grecji czyli fundamenty - dzisiaj ktoś w czasówkach dobrze podsumował informację o pomocy którą będzie fundować sektor prywatny który sam przecież ledwo daje rade. Gdybyś miał zanegować taką informację gdzie byś się ustawił ? Nadmuchał wzrosty czy spadki ?
Gdybym nie wierzył w to co piszę to bardzo szybko bym zrezygnował z inwestowaniaAle oczywiście, czasem zbytnia pewność siebie to najszybszy sposób na wyzerowanie konta, dlatego będę starał się cały czas szukać powodów do zawarcia L. Dziękuję za uwagi thefear - ostatnio faktycznie jestem zbyt pewny tej jednej analizy a to nie dobrze.
PS: na forexie można określić kiedy składnik cykliczny jest dość mocno odchylony od głównego trendu ale jak bardzo się jeszcze odchyli już nie - póki co wzrosty zatrzymały się na dość ważnym s/r oraz nieznacznie przekroczyły mój poziom docelowy wzrostów i tego będę się trzymał.

"Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże" Pearl Buck.
-
- Gaduła
To prawda, to jest chyba najskuteczniejsza forma analizy danej formacji.qwak pisze: 61,8% fibo tez nie musi zadzialac a tym bardziej jak bardzo duzo graczy bedzie w to wierzyc
dobranoc,
pozdrawiam,
qwak
Dziękuję za uwagę, owszem upieranie się przy jednej analizie to błąd, ale jeszcze jej nic nie zaprzeczyło. Następny tydzień cały up by już mi trochę namieszał.
PS:
A im więcej elementów potwierdza dany poziom tym lepiej. Ja przynajmniej tak uważam.
Miłego wieczoru !
fx-forum
Zrobili dzisiaj jeszcze pięknego pina na H4 w tym obszarze. Czyżby jednak dzisiaj spadki?MkubuxK pisze:s/r większa perspektywa. 1.42 to minimum na najbliższe godziny. Patrzcie na szpilkę na H4 jaka nam się teraz wytworzyła. Kiedyś opisywałem podobną sytuację na przykładzie indeksu dolara i sugeruje ona spadki ( opisałem ją jako czyszczenie SL, wybicie ponad strefę s/r na zasadzie uruchomienia SL i bardzo szybki powrót z powodu braku dalszego popytu i uruchonienia się zleceń oczekujących w przeciwnym kierunku ) - jeśli zamknie się w takiej postaci jak teraz.