Oswoić się z MC i jeszcze przy tym zarobić :)

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
mario4545
Stały bywalec
Stały bywalec

Oswoić się z MC i jeszcze przy tym zarobić :)

Nieprzeczytany post autor: mario4545 »

Na prośbę autora zmieniony tytuł wątku
z poprzedniego "Uniknąć MC, a może nawet zarobić" .
Esco

Witam wszystkich serdecznie,

Mój staż na forexie wynosi pół roku, z czego miesiąc na demie i trzy zaliczone MC na koncie real, operując kapitałami po 2000 PLN każdy. Największy sukces jak dotąd to podwojenie kapitału na real, ale oczywiście brak konsekwencji doprowadził finalnie do MC :) MC zaliczane kolejno: w grudniu, styczniu i marcu. Po każdym MC refleksja, analiza błędów i odpowiednio długa przerwa. Przyczyną każdego z wcześniejszych MC był brak konsekwencji i łamanie zasad MM.

Czwarty (aktualny) depozyt obniżyłem o połowę, wynosi 1000 PLN. Od piątku 20.05 udało mi się zarobić 110.19 PLN, więc stan początkowy wynosi 1110.19 PLN.

Dziennik zakładam po to aby wyrobić w sobie pewną systematyczność i konsekwencję odnośnie zasad.

Moje cele na czerwiec 2011 r.:
PODSTAWOWY: obrona większości depozytu (margines strat max. 30%)
UBOCZNY: wypracowanie zysku

Obserwowane i grane pary / instrumenty:
- EURUSD, EURJPY, EURCHF, GBPUSD, AUDUSD
- ropa crude

Zasady gry:
- nominał 0,1 lota
- SL 10-15 pips w zależności od sytuacji
- risk/reward minimum 1:3
- narzędzia: gmma+RSI+PA (linie trendu, S/R, formacje świecowe)

Co do trading-planu, przez dotychczasowy okres gry wypracowałem kilka zasad-pytań, które służą mi do weryfikacji, czy zająć pozycję czy nie. Dzielą się na dwie grupy: warunki zajęcia pozycji i warunki zarządzania pozycją. Oto one:

A. Warunki otwarcia pozycji:
1.Ustawienie SL na max 4-5% kapitału (optymalnie: 2-3%)
2.Istnieje uzasadnienie techniczne transakcji (min. 2 sygnały z różnych technik)
3.Upływ odpowiedniego czasu od zamknięcia ostatniej pozycji (optymalnie: min. 1 godzina)
4.Unikanie zagrań pod dane makro
5.Unikanie nadmiernej liczby transakcji dziennie (optymalnie: 3-5)
6.Unikanie zawierania transakcji jedynie pod wpływem impulsu
7.Unikanie zleceń oczekujących

Abym zajął pozycję, wszystkie 7 warunków musi być spełnione.

B. Warunki zarządzania pozycją:
1.Unikanie zbyt szybkiego zamykania pozycji z palca (optymalne minimum: 15 minut)
2.Stosunek risk/reward minimum 1:3
3.Zmniejszanie stop lossa (~15 pips zysku → połowa wielkości, ~30 pips → break even). Zwiększanie SL po zajęciu pozycji niedopuszczalne.
4.Otwarcie drugiej pozycji dopuszczalne jedynie w sytuacji, gdy pierwsza ma SL na BE. Otwarcie trzeciej pozycji niedopuszczalne.

Postaram się publikować codziennie szczegóły moich poczynań i próbować analizować ewentualne błędy.

Pozdrawiam wszystkich i zachęcam do lektury, mimo małego (jeszcze) skilla :)
Ostatnio zmieniony 30 maja 2011, 22:12 przez mario4545, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

4 depozyt i postanowiłeś go bronic? Czyli zarobić i stracić-powtórz... depozyt to nie praca naukowa, żeby go bronic. Jeśli nadal nie masz celu zarobić znaczy ze nie masz w 100% określonego planu gry i nie jesteś gotowy. Więc tylko mikro loty kolego nie 0,1 tylko 0,01 i nauka swojego systemu.
Pamiętaj, że każda stracona kasa będzie Ci ryła psychikę co będziesz myślał po 4 nieobronnym depozycie? Czy może to ostatni depozyt skro planujesz stracić tylko 30%?
Poważnie się zastanów nad zmienieniem lota, i cierpliwie ucz się 1 techniki bo na dziś dzień nie wróże sukcesu przy tym podejściu.

Nie odbieraj tego jako atak, czy zniechęcenie, przeciwnie chciałbym Cie uczulić na pewne kwestie, o których jeszcze sobie nie zdajesz.
Jednym z nich to moje ulubione powiedzenie na forum "rynek to dziwka, ale to Ty dajesz dupy"
Przeważnie ludzie przegrywają z jednego powodu, że nie mają żelaznego planu gry, obstawiam że gdybym Cie teraz poprosił o przedstawienie go, nie miałbyś w nim wszystkich ważnych rzeczy jakie powinny się tam znajdować.
Jeśli masz taki uzupełnij go w pierwszym poście.
Brak planu wnioskuje, po tym, że czepiłeś sie kilku strategii i nie mam przekonania czy po połowie roku z każdą się wytarzałeś ile trzeba.

Pozdrawiam i życzę rozwoju, bo na pispy przyjdzie czas :wink:

Awatar użytkownika
mario4545
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzięki za uwagi Damfry,

Wyznaczenie celu takiego a nie innego wiąże się z próbą obniżenia ambicji i tym samym zdjęcia z psychiki pewnego ciężaru. Być może jest to założenie błędne, ale biorąc pod uwagę, że przy poprzednich depozytach moje cele właściwie mnie zniszczyły (albo dlatego, że były zbyt ambitne (zarobek), albo dlatego, że były nieskonkretyzowane (bliżej nieokreślony zarobek), albo z obu powodów), obranie celu w postaci minimalizacji straty zlikwiduje moim zdaniem niepotrzebne ciśnienie. Celem ubocznym pozostaje zarobek. Pamiętam o dodatkowej presji jaką wywołuje publikacja journala i liczę się z nią.

Założenia szczegółowe gry publikuję w pierwszym poście.

Pamiętając o Twoich przestrogach spróbuję inwestować przy tych właśnie założeniach.

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
michael7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: michael7 »

Jeśli przyjmiesz 10 pips SL na 0.1 lota... to jest to 10$ = 30 zł, czyli 3%
jeśli przyjmiesz 15 sl to jest 15$ - 45 zł = 4,5%

Dlaczego nie przyjmiesz ryzyka 1%... ??

Wtedy chyba łatwiej będzie zabezpieczyć straty :)
Trade what you see, not what you think!

Awatar użytkownika
mario4545
Stały bywalec
Stały bywalec

Patrzę na to trochę inaczej,

1% risk z moim depo odpada, bo u mojego broka minimalny lot to 0,1.

Zakładam max ryzyko 5% na transakcję, co oznacza max 19 pips SL (na parach dolarowych, wartość pipsa 2,77 PLN) na początku, a 10 pips SL przy stanie konta 550 PLN, do którego - mam nadzieję - nie dojdę.

Od punktu krytycznego (400 PLN - wielkość depozytu dla par z EUR) przy takim locie dzielą mnie 252 pipsy (pary dolarowe i ropa) co teoretycznie oznacza wywalenie mnie z rynku i zakończenie gry przy serii 16-25 zaliczonych SL z rzędu, w zależności od poziomu SL (przyjąłem przedział 10-15 pips na transakcję).

W dotychczasowej karierze zaliczyłem max 6 strat pod rząd, liczę się z tym że teoretycznie jest możliwe 16 wtop pod rząd, choć bardzo mało prawdopodobne. Właściwie powinienem ten journal nazwać "Obronić depo a może nawet zarobić", bo przy moich założeniach MC mogę zaliczyć tylko w przypadku ogromnej luki.

R/R na poziomie min. 3 powinno zapewnić pokrywanie strat przy skuteczności 25%. Poprawne analizy automatycznie podwyższają skuteczność i szanse na zyski.

Awatar użytkownika
michael7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: michael7 »

mario4545 pisze:1% risk z moim depo odpada, bo u mojego broka minimalny lot to 0,1.
Zawsze można ten stan zmienić :)

Jest naprawdę spora liczba brokerów, którzy dają możliwość gry na mikro lotach... AM, GoMarkets, FxSalt, Alpari, Oanda.....
Trade what you see, not what you think!

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Witam,

tak się zastanawiam,czy po stracie 3x depo,może dobrze by było chociaz zejść na mikro jak wyżej pisał Damfry,presji prawie nie powinieneś odczuwać a i ryzko na transakcje będziesz mógł spokojnie zmniejszyć.
Wiele tematów śledzę,i dla "wyjadaczy" czasem 3% to jest dużo.Oczywiście nie znając Twojej skuteczności ciężko więcej mówić.

A z ciekawości,z czym miałeś najwięcej problemów do tej pory,co doprowadziło w głownym stopniu do zerowania kont? (brak SL,byle jakie wejścia,itp)?

Oczywiście życzę CI jak najlepiej i oby już bez MC:)

Awatar użytkownika
mario4545
Stały bywalec
Stały bywalec

Moje dotychczasowe błędy:

Grzechy główne (doprowadziły do MC):
1) Gra bez SL + zagrywka pod dane + overtrading - pierwszy MC bodaj 2.XII.2010 r., comiesięczna konferencja Tricheta, odpalam L na EURUSD tuż przed konferencją, nagle Trichet powiedział magiczne słowa i kurs leci na pysk, zamykam prawie na dnie i otwieram Skę (no bo przecież już obrali kierunek), po czym kurs odbija się z powrotem i zaliczam soczysty MC);
2) Odrabianie strat większym lotem bez SL + prognozy "analityków" - słynny 13 stycznia 2011 r., siedzę w S na EURUSD maksymalnym lotem, a kurs leci do góry 150 pips w 3 godziny :) Oczywiście MC :D - kara za lenistwo (cudze analizy) i zachłanność;
3) Odrabianie strat zwiększonym lotem i bez SL po serii porażek - 25.03.2011 r., zagrywka na GOLD, Lka, nominał 0,4 lota, kurs po godzinie 17 leci na pysk o 15 dolarów robiąc miazgę z mojego trzeciego depo.

Reasumując:
- wszystkie MC były spowodowane psychiczną niezdolnością do akceptowania strat i koniecznością "odegrania się za wszelką cenę" połączoną z niecierpliwością;
- wszystkie MC zaliczone przez brak SL i przez stosowanie maksymalnego dostępnego lota;

Przewinienia mniejszej wagi, ale też bolały:
1) Brak akceptacji strat, frustracja i odrabianie ich zwiększonym lotem, co doprowadzało do zmniejszenia kapitału;
2) Zawieranie transakcji pod wpływem impulsu (rekomendacje 'analityków', brak krytycyzmu i obiektywizmu, 'dopowiadanie' sobie reszty wykresu w oderwaniu od analizy trendu);
3) Overtrading - na początku kariery zdarzały się sesje podczas których za wszelką cenę musiałem pozostawać z otwartą pozycją non stop, co generowało zbyt dużo transakcji;
4) Granie "na pałę" bez potwierdzenia technicznego, szczególna odmiana: kupowanie po dużych wzrostach i sprzedawanie po dużych spadkach (bo jest silny impet);
5) 'Zabawy' ze zleceniami oczekującymi: buy/sell stop - cena dotykała poziomu aktywacji i zawracała, odpalało się zlecenie i wycinało SL, buy/sell limit - cena przebijała poziom aktywacji z impetem, odpalając zlecenie i niedługo potem wycinając SL;
6) Zwiększanie SL po zajęciu pozycji ("... bo na pewno wytnie mi SL i poleci w przeciwnym kierunku!", szkoda setupu, tyle na niego czekałem...);
7) Niecierpliwość - zamykanie pozycji z palca na 0 lub z minimalną stratą po długim okresie oczekiwania, kurs oczywiście w 90% wypadków leciał następnie w pierwotnie zakładanym kierunku
8) Początkowe niestosowanie MM i RR, wybieranie po 5,6 pipsów maksymalnym lotem przy braku SL, czyli szybkie cięcie zysków i pozwalanie stratom rosnąć; inna odmiana: dziś zarobiłem 200 zł, to zaryzykuję te 200 żeby mieć następne 400... wiadomo jak to się kończyło :)
9) Wydawanie zysków w myślach, również tych, które były wypracowane, lecz niezrealizowane.

Błędy które opisałem stały się podstawą do skonstruowania zasad, o których pisałem w pierwszym poście.

sober81
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sober81 »

Jak już było pisane, zacznij grać przy takim kapitale na mikrolotach, bo inaczej cały czas będziesz zerował konta. Przy tysiaku kapitału, dla mnie 0,05 lota to już dużo byłoby. Plus oczywiście stawiaj stopy, bo z tego co wyczytałem, to również przez to MC zaliczasz.

Awatar użytkownika
mario4545
Stały bywalec
Stały bywalec

Myślę że faktycznie bez zastosowania mikrolotów przy tym kapitale się nie obejdzie. Mam jeszcze opcję nr 2. czyli go podwoić (wolne środki), ale w sumie wole mieć dwa dodatkowe "życia" zamiast jednego :)

Zatem dziennik ruszy z chwilą otwarcia konta u broka z mikrolotami, z założeniami jak w pierwszym poście.

ODPOWIEDZ