z poprzedniego "Uniknąć MC, a może nawet zarobić" .
Esco
Witam wszystkich serdecznie,
Mój staż na forexie wynosi pół roku, z czego miesiąc na demie i trzy zaliczone MC na koncie real, operując kapitałami po 2000 PLN każdy. Największy sukces jak dotąd to podwojenie kapitału na real, ale oczywiście brak konsekwencji doprowadził finalnie do MC

Czwarty (aktualny) depozyt obniżyłem o połowę, wynosi 1000 PLN. Od piątku 20.05 udało mi się zarobić 110.19 PLN, więc stan początkowy wynosi 1110.19 PLN.
Dziennik zakładam po to aby wyrobić w sobie pewną systematyczność i konsekwencję odnośnie zasad.
Moje cele na czerwiec 2011 r.:
PODSTAWOWY: obrona większości depozytu (margines strat max. 30%)
UBOCZNY: wypracowanie zysku
Obserwowane i grane pary / instrumenty:
- EURUSD, EURJPY, EURCHF, GBPUSD, AUDUSD
- ropa crude
Zasady gry:
- nominał 0,1 lota
- SL 10-15 pips w zależności od sytuacji
- risk/reward minimum 1:3
- narzędzia: gmma+RSI+PA (linie trendu, S/R, formacje świecowe)
Co do trading-planu, przez dotychczasowy okres gry wypracowałem kilka zasad-pytań, które służą mi do weryfikacji, czy zająć pozycję czy nie. Dzielą się na dwie grupy: warunki zajęcia pozycji i warunki zarządzania pozycją. Oto one:
A. Warunki otwarcia pozycji:
1.Ustawienie SL na max 4-5% kapitału (optymalnie: 2-3%)
2.Istnieje uzasadnienie techniczne transakcji (min. 2 sygnały z różnych technik)
3.Upływ odpowiedniego czasu od zamknięcia ostatniej pozycji (optymalnie: min. 1 godzina)
4.Unikanie zagrań pod dane makro
5.Unikanie nadmiernej liczby transakcji dziennie (optymalnie: 3-5)
6.Unikanie zawierania transakcji jedynie pod wpływem impulsu
7.Unikanie zleceń oczekujących
Abym zajął pozycję, wszystkie 7 warunków musi być spełnione.
B. Warunki zarządzania pozycją:
1.Unikanie zbyt szybkiego zamykania pozycji z palca (optymalne minimum: 15 minut)
2.Stosunek risk/reward minimum 1:3
3.Zmniejszanie stop lossa (~15 pips zysku → połowa wielkości, ~30 pips → break even). Zwiększanie SL po zajęciu pozycji niedopuszczalne.
4.Otwarcie drugiej pozycji dopuszczalne jedynie w sytuacji, gdy pierwsza ma SL na BE. Otwarcie trzeciej pozycji niedopuszczalne.
Postaram się publikować codziennie szczegóły moich poczynań i próbować analizować ewentualne błędy.
Pozdrawiam wszystkich i zachęcam do lektury, mimo małego (jeszcze) skilla