Alior - ECN - arbitraż trójkątny?

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
makler12
Stały bywalec
Stały bywalec

Alior - ECN - arbitraż trójkątny?

Nieprzeczytany post autor: makler12 »

Witam,

Pojawił się pierwszy w Polsce ECN w Aliorze.
Mam pytanie, czy ktoś próbował użyć ich platformy do arbitrażu trójkątnego?

Wiem, że to nie MT4, nie ma też wystawionego jeszcze API, ale można napisać program analizujący piksele... i rozpoznawać kursy walut... (straszna rzeźba ale robiłem tak na Oandzie, bo API było za drogie dla mnie).

Powiedzmy zatem, że technicznie można dobrać się do kursów, ale czy są tam wystarczające opóźnienia do tej techniki?
Czy w ogóle uważacie, że trójkątny arbitraż na ECN (Alior lub w ogóle gdziekolwiek) dla inwestycji ok 50k PLN może być opłacalny?

Z góry dziękuję za Wasze uwagi w tym temacie.

Pozdrawiam,
makler12

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

makler12 pisze:Wiem, że to nie MT4, nie ma też wystawionego jeszcze API, ale można napisać program analizujący piksele... i rozpoznawać kursy walut
Technicznie zapewne da się to zrobić i nie trzeba się tu uciekać do analizy pixeli.
makler12 pisze:Czy w ogóle uważacie, że trójkątny arbitraż na ECN (Alior lub w ogóle gdziekolwiek) dla inwestycji ok 50k PLN może być opłacalny?
Arbitraż z definicji jest opłacalny (inaczej nie byłby arbitrażem). Jeśli istnieją warunki to nie ma znaczenia czy zainwestujesz 50K czy 500K.

Nie bardzo wierzę, że okazje do arbitrażu zdarzają się u brokerów takich jak Alior. Niby to ECN: ale jeśli byłyby różnice arbitrażowe to mniemam, że sam Alior (lub któryś z LP) by je "skonsumował".

Oczywiście: tak mi się tylko wydaje bo nie sprawdzałem. Trzeba by to zbadać. Na początek logując przez jakiś czas ceny.
Problem w tym, że samo wystąpienie kwotowań dających okazje do arbitrażu trójkątnego o niczym jeszcze nie świadczy: muszą one utrzymać się na tyle długo by można w tym czasie po tych cenach zrealizować zlecenia.
I właśnie w realizacji zleceń jest tu podstawowy problem. Nie wiemy po jakiej cenie zlecenie zostanie zrealizowane a musimy "wstrzelić" się z 3ma zleceniami. Łatwo może być więc tak, że 2 wejdą ok a 3cie dostanie poślizg. I zamiast zarobić stracimy .....

Reasumując: dowiedzieć się możesz tego tylko z testów real - po pokonaniu problemów technicznych. Nawet jak ktoś takie robił w Aliorze to zapewne nie podzieli się swoją wiedzą - zwłaszcza jak testy wyszły pozytywnie :)
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

z tego co pamietam to Alior oferuje minimalną pozycje 0,1 lota co daje 10000 jednostek waluty
przy dźwigni 100
50 k pln na pewno nie wystarczy na tę operacje
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

makler12
Stały bywalec
Stały bywalec

Bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi.

Martwi mnie właśnie 0.1 lota, chyba muszę poszukać do testów ECNa z mikrolotami.

No faktycznie real testy zrobię co do możliwości technicznych wrzucenia 3 zleceń w prawie jednej chwili.

Dzięki raz jeszcze. Jak coś gdzieś będzie sensownie wyglądać - dam cynk :)

Pozdrawiam,
makler12

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

makler12 pisze:Bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi.

Martwi mnie właśnie 0.1 lota, chyba muszę poszukać do testów ECNa z mikrolotami.

No faktycznie real testy zrobię co do możliwości technicznych wrzucenia 3 zleceń w prawie jednej chwili.

Dzięki raz jeszcze. Jak coś gdzieś będzie sensownie wyglądać - dam cynk :)

Pozdrawiam,
makler12
nie dasz cynku - takie życie :)
jeden tu taki dał cynk i mu się urwało źródełko
wracając do sprawy
mało prawdopodobne aby ECN wrzucał zlecenia mikrolotowe na interbank - rzekłbym nie możliwe

makler12
Stały bywalec
Stały bywalec

Jakoś może przemycę ten cynk :)

Muszę potestować temat - tylko doświadczalnie dowiemy się 100% prawdy czy jest możliwość realnego zarobku.

Pewnie gdyby była to żyła złota, to już by jej nie było.

Pozdrawiam,
makler12

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

arbitraż trójkątny to jest jedna z tych niewielu rzeczy których nie mozna na demo przecwiczyć
polecam dobrego VPSa
zdolnego programistę
duży kapitał
oraz http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=6110

green7
Maniak
Maniak

Z tymi lotami to też nie do końca tak jest.
Sam kiedyś byłem przekonany, że krok co 0,1 lota nie wystarcza na zrównoważenie pozycji.
Ale po obliczeniach okazało się, że niekiedy (w zależności od waluty/kursu) pozycje dają się dosyć dobrze równoważyć - z dokładnością powiedzmy nawet do kliku USD. Choć oczywiście takie warunki nie zachodzą zawsze to raz ... dwa pytanie czy potencjalny zysk będzie większy od ewentualnych strat na jakie narazić nas może niezrównoważona kwota ...
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

green7 pisze:Z tymi lotami to też nie do końca tak jest.
Sam kiedyś byłem przekonany, że krok co 0,1 lota nie wystarcza na zrównoważenie pozycji.
Ale po obliczeniach okazało się, że niekiedy (w zależności od waluty/kursu) pozycje dają się dosyć dobrze równoważyć - z dokładnością powiedzmy nawet do kliku USD. Choć oczywiście takie warunki nie zachodzą zawsze to raz ... dwa pytanie czy potencjalny zysk będzie większy od ewentualnych strat na jakie narazić nas może niezrównoważona kwota ...
w tym przypadku co opisujesz kur waluty musi być okrągły
1,0000 - jest idealne :)
ale często to nie występuje i dodatkowo musi sie nanieść z rozjazdem trójkątnym
są sposoby tego obejścia ale to już inny temat

green7
Maniak
Maniak

TARKIN pisze:
green7 pisze:Z tymi lotami to też nie do końca tak jest.
w tym przypadku co opisujesz kur waluty musi być okrągły
1,0000 - jest idealne :)
ale często to nie występuje i dodatkowo musi sie nanieść z rozjazdem trójkątnym
są sposoby tego obejścia ale to już inny temat
Nie, wcale kurs nie musi być "okrągły". Przykładowo przy teraźniejszych kursach USDCHF, CHFHUF, USDHUF możesz otwierając pozycje poniżej jednego lota zrównoważyć je do ~3 USD. A żaden z kursów nie jest "okrągły".
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ