Składam nowego peceta - ITX (nettop)+ grafa PCI-E

Wszystko co związane z zapleczem technicznym tradera, czyli m.in. komputery, smartfony, tablety, VPS'y itp.
Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Składam nowego peceta - ITX (nettop)+ grafa PCI-E

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

Witam,

Znudził mi się stary blaszak (Core2Duo 2.2, GF8600, 3 GB Ram) i zamierzam go wymienić na coś bardziej na czasie.

Jako że mam już dość wielkich skrzyń i typowych 'pieców' zdecydowałem, że nowy komp będzie ITX em - małym, ładnym, bajeranckim - takim który można postawić na biurku w salonie i będzie ładnie się prezentował. Żadnych oldschoolowych wielkich skrzyń rodem z początków lat 90tych !

Ale że lubię sobie od czasu do czasu w coś pograć (coraz rzadziej bo gierki teraz jakieś drętwe robią...) to potrzebowałbym solidniejszy procek więc Intel Atom odpada oraz poza zintegrowaną grafą - złącze na PCI Express do którego podłączę jakiegoś Radeona - coś o średnich parametrach ale za to nie grzejącego się.

Poza tym komp ma służyć do netu, MT4, oglądania filmów i prac biurowych - taki najnormalniejszy pecet ... Plus od czasu do czasu jakaś strategia, jakiś RTSik, jakiś StarCraft II itd ;)

Czy ktoś z Was ma doświadczenia z nettopami i ITXami ? Jak wygląda kwestia chłodzenia tych kompów ? Bo przyznam, że nienawidzę huczących wiatraków pompujących metry sześcienne gorącego powietrza !

Każde uwagi mile widziane - ostatni komp składałem sobie z 5 lat temu i delikatnie mówiąc, jestem już nie na czasie ;)

Pozdrawiam, J.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

Awatar użytkownika
Hikari
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Hikari »

chojnak pisze: Bo przyznam, że nienawidzę huczących wiatraków pompujących metry sześcienne gorącego powietrza !
Astra moglby powiedzec wiecej na temat kart graficznych z pasywnym chlodzeniem. Rok temu w pearlu znalazlem taka za 30 albo za 40 euro (wyjscia: 2 X DVI)
Wlasciwie mozna zlozyc peceta z 20 watowym poborem mocy, tylko ze powinien on sluzyc do tradingu. Nie wiem jaka jest moc przerobowa tej zabawki w bac testach. Z tego co sobie przypominam, to jest dwurdzeniowy procesor 1,6 ghz.
Mozna zarobic kilka tysiecy % a nastepnie stracic tylko 100% ;)

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Hikari,

Jak dwuprocesorowy 1.6 to raczej jest to Atom.
Pasywne chłodzenie grafiki - fajna sprawa :)
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

Awatar użytkownika
mysje_hood
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mysje_hood »

a myślaleś nad kompami typu All-in-One?
Obrazek

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

a myślaleś nad kompami typu All-in-One
Nie.

Są fajne sprzęty, takie jak ten: http://allegro.pl/nettop-ntt-home-l-700 ... 21508.html ale nie mają możliwości podpięcia dodatkowej grafiki a to dla mnie niestety przeszkoda.

Do pracy i do 'kreseczek' w pracy mam lapa 13'1 cala. Do domu chętnie przy monitorze 24' postawiłbym taki fajne małe 'coś'.

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

Lepiej poczekać na USB 3.0 tak słyszałem. Jak w takim kompie będą wstawiali.
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

USB 3.0 na razie jest mi średnio potrzebne, 2.0 starcza. Choć oczywiście NiceFox masz rację, jak będzie na płycie 3.0 to zdecydowanie nie będzie przeszkadzać a wręcz przeciwnie.

Awatar użytkownika
nemezzis
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: nemezzis »

co do ciszy, jest rozwiazanie,
duuuza obudowa, duzo wiatrakow, duzy radiator.
Ja dodatkowo zakmnelem w szafce.
Nie widac go, nie slychac, slychac jedynie w nocy jesli wylaczysz glosniki, mam go przy lozku, ogladajac film z dzwiekiem nie slychac komputera.

ITX nie znam sie na tym, co do wyciszania zalman albo inni robia pasywne chlodzenia do grafik, prockow.

mam amd phenom x4 965, mocnego radeona. Slychac jedynie radeona w grach jak sie wiatrak mu przyspieszy, mialem tu zalozyc chlodzenie pasywne + 1 albo +2 120mm wiatraki i tez by byla cisza, ale ze grac mi sie nie chce to prawie nie przeszkadza,
Miala tez byc woda na poczatku ale koszta rzedu 1000zl plus odlozyly te opcje na dalsza perspektywe.

Kompa zlozylem okolo 1 rok temu, optymalnie, nie oszczednie ale i nie rozrzutnie. noctua do chlodzenia procka, radeon od PowerColor - z duzym wiatrakiem. Kilka wiatrakow do obudowy, dobry zasilacz. Kompa nie slychac.
Fakt grzeje, no bo maxymalnie moze pobrac ponad 600W, fizyki sie nie oszuka. Za to jest wydajnosc....

Ale jezeli sie zdecydowales na piekno to stawiaj ITX :)
ps. budzet masz przeznaczony na to jakis ?
pozdrowka
Demo obrazuje mozliwosci Twego Umyslu.
Real - poziom zakucia.

jb
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: jb »

Witam,
ja bym sie zastanowil nad tym ECO czyli Atomami. Te ostatnie atomy prawdopodobnie pociągną prawie wszystko ;)

np. ta maszynka z Nvidia IONem na pokladzie jest godna rzucenia okiem na to, ahh jaki radiator ;-)

http://www.minimotherboard.com/motherbo ... come-true/

te gierki powinno pociagnac ale reki sobie nie dam uciac,
filmy - no comment, na wyjsciu HDMI i optyczny SPIDF do puszczenia na sprzet hifi.
dodatkowa grafa? jest wyjscie HDMI na TV + DVI gdzie mozna podpiac dodatkowy monitor.

JB

Awatar użytkownika
inwestor86
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: inwestor86 »

jb pisze:Witam,
ja bym sie zastanowil nad tym ECO czyli Atomami. Te ostatnie atomy prawdopodobnie pociągną prawie wszystko ;)

np. ta maszynka z Nvidia IONem na pokladzie jest godna rzucenia okiem na to, ahh jaki radiator ;-)

http://www.minimotherboard.com/motherbo ... come-true/

te gierki powinno pociagnac ale reki sobie nie dam uciac,
filmy - no comment, na wyjsciu HDMI i optyczny SPIDF do puszczenia na sprzet hifi.
dodatkowa grafa? jest wyjscie HDMI na TV + DVI gdzie mozna podpiac dodatkowy monitor.

JB
64bitowa grafika..

ODPOWIEDZ