EA a problem rekwotowania

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

Stork pisze:Tig3r: Właśnie o to mi chodziło, dla mnie, jak warunki się już nie zgadzają to nie ma sensu otwierać pozycji. Skąd program ma wiedzieć że cena z rekwotowania spełnia warunki? OK, mogę sobie wyobrazić sytuację, że ticki idą rzadko np. co minutę. Wtedy lepiej by było otworzyć na rekwotowaniu niż czekać minutę, bo może warunki byłyby znacznie gorsze. Tylko jeśli zależałoby mi na takich wejściach, to musiałbym w tej pętli dołożyć sprawdzanie warunków otwarcia przy każdym rekwotowaniu.
Podsumowując nie zależy mi na takich przypadkach, więc nie komplikowałem sobie programu :)

P.S.
Chwilę zastanowiłem się i jak ticki idą tak rzadko, to znaczy że cena szybko się nie zmienia i raczej nie ma rekwotowań. Więc to chyba nie był dobry przykład.
no i tu Cię muszę zmartwić. Znamy takich brokerów, którzy w takich sytuacjach (mała zmienność) tym bardziej proponują inną ich zdaniem lepszą dla nas cenę :lol:
MM rules i nic na to nie poradzisz

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

Stork pisze:Tig3r: Właśnie o to mi chodziło, dla mnie, jak warunki się już nie zgadzają to nie ma sensu otwierać pozycji. Skąd program ma wiedzieć że cena z rekwotowania spełnia warunki?
Zawsze możesz sprawdzać po requote warunki czy są spełnione, ale o ile to nie jest super skalp to raczej nie trzeba..
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Stork
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Stork »

Ja tam używam slippage więc jak przychodzi rekwotowanie, to znaczy że zmiana jest już większa, czyli dla mnie istotna.
Jarek masz dwa podejścia do rekwotowań i teraz wybierz sobie co wolisz :)

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

Stork pisze:Ja tam używam slippage więc jak przychodzi rekwotowanie, to znaczy że zmiana jest już większa, czyli dla mnie istotna.
Jarek masz dwa podejścia do rekwotowań i teraz wybierz sobie co wolisz :)
ok. chyba odpalę Ea na rachunku real. Mam konto w XTB. Zobaczę co się będzie działo.

Awatar użytkownika
batman
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: batman »

A jak czesto w praktyce pojawia sie problem z rekwotowaniem i jaki slippage ewentualnie pozwala wyeliminowac problem.
Szykuje sie do rzucenia swojej pierwszej strategii na glebokie wody realu i nie wiem czy i jak bardzo sie tymi rekwotowaniami przejmowac.
Strategia dziala na skali czasu M5 i robi srednio 1-3 operacje dziennie. Ustawiony mam slippage na 3.
Czy uwazacie, ze na poczatek bedzie to ok?
Czy dobrze zakladam, ze broker (AdmiralsMarket) jest w miare uczciwy i nie bedzie nadmiernie korzystal z tego, ze w zleceniu jest slippage?

Pozdrawiam

dulf
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: dulf »

batman pisze:A jak czesto w praktyce pojawia sie problem z rekwotowaniem i jaki slippage ewentualnie pozwala wyeliminowac problem.
Problem z otworzeniem pozycji występuje na tyle często że automat powinien to uwzględnić (Real AM). Nie jest to tylko rekwot , ale np timeout lub dowolny błąd.
Ja nie sprawdzam nawet rodzaju błędu bo co mnie to obchodzi , błąd jest błędem ( największy to ten że nie otworzyło :-) ).Przyjąłem założenie - wyliczanie otworzonych pozycji po wysłaniu zlecenia , własny timeout x3 , 3 krotna próba otwarcia .
Z tego co zauważyłem kłopoty zdarzają się najczęściej przy silnym i "wyczekiwanym" przez handlujących ruchu ceny .
Nie spiesz się , zawsze zdążysz stracić .

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

Kod: Zaznacz cały

{ while (OrderSend(Symbol(),OP_BUY,Lot,Ask,0,0,0,0,1)==-1)
Sleep (100);}
taka wstawka dla buy wystarczy, będzie otwierał aż do skutku.
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

NiceFox pisze:Kod:
Sleep (100);}

taka wstawka dla buy wystarczy, będzie otwierał aż do skutku.

No jeśli już to raczej taka ;)

Kod: Zaznacz cały

Sleep (100); RefreshRates();}
Trzeba ceny aktualizować
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

FF pisze:Gdyby chodzilo jedynie o rekwotowania sprawa byla prosta.

W praktyce pamietac trzeba o Error 128 - Timeout. W realu nalezy zawsze sprawdzac czy ten blad nie wystapil przy otwieraniu pozycji poniewaz po tym bledzie zlecenie moze ale nie musi pojwaic sie na rynku. Po error 128 zaleca sie odczekanie 1 minuty do tego czasu z reguly sytuacja sie wyjasnia. Jesli w tym czasie zostana wyslane dodatkowe zlecenia, moze sie zdarzyc ze zostanie otwarta wieksza ich liczba.

Co do nie uzywania slippage, to gdy jest taki czas, np. ze wzgledu na bliskosc danych albo gwaltowne ruchy albo jakies inne widzi_mi_sie, ze broker w zasadzie nie otwiera zlecen bez slippage to ze slippage=0 mozesz miec problemy z otworzeniem pozycji.

Pozdrawiam
nie wiem jak mój kod będzie działał przy tym błędzie, do sprawdzenia. (prawdopodobnie powieli zlecenie)
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

Awatar użytkownika
batman
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: batman »

Czy problem z rekwotowaniem moze pojawic sie takze przy zamykaniu pozycji? Bo jesli tak, to rozumieim, ze powyzsze rozwiazania i/lub slippage nalezy stosowac do OrderClose?

ODPOWIEDZ