Statystyczna metoda pomiaru siły waluty

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
piotr3kch
Uczestnik
Uczestnik

Statystyczna metoda pomiaru siły waluty

Nieprzeczytany post autor: piotr3kch »

Jestem studentem matematyki . Bardzo mnie dziwi, że wiele ciekawych metod matematycznych nie jest wykorzystywanych w AT. Postanowiłem napisać posa który dodałby moją cegiełkę do forum. Od wielu lat analizuje różne rodzaje rynków giełdowych i chciałbym się móc swoją wiedzą podzielić. Chętnie podyskutuję na tego typu tematy.
Metoda jest trochę skomplikowana więc napisałem ją w Wordzie dodając obrazki.
Bardzo bym prosił o zaniechanie pisania głupich i nie dotyczących tematu postów. Jeśli ktoś ma głupie pytanie niech je wpisze w googlach.

Kod: Zaznacz cały

https://rapidshare.com/files/458555621/SMSSW.doc

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

No dobra, liczysz medianę, standaryzujesz i tyle.
Po co tak się męczysz z używaniem statistiki, kopiowaniem danych itd ?
Są dziesiątki wskaźników robiących to samo nie lepiej byłoby ich użyć ?

Pierwszy z brzegu:
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=163158
a tu masz artykuł o czymś takim:
http://articles.mql4.com/422

W czym Twoja metoda jest lepsza ?
Green
Obrazek
Obrazek

wojnowy
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: wojnowy »

green7 pisze:No dobra, liczysz medianę, standaryzujesz i tyle.
No właśnie również doszukuję się sensu tego opracowania. W tym przypadku standaryzacja pozwala Ci jedynie porównać cenę z kilku rynków. A po co liczysz medianę? - W jakim celu?
Do tego w jaki sposób masz zamiar wykorzystać opisaną wyżej metodę?
Ostatnio modna jest ekonofizyka - może tym się zajmij :)
Możesz również pobawić się narzędziami Data Miningu - od prostych modeli regresji liniowej po bardziej zaawansowane modele :)
(\(^.^)/)

takezo
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: takezo »

usunäles datei,boisz sie dalszej krytyki-daj poczytac 8)
Wiekszosc nie zawsze sie myli.

Awatar użytkownika
piotr3kch
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: piotr3kch »

Dziwie sie dlaczego tego typu metoda zostala tak szybko skrytykowana. Trzeba sie troche pomeczyc, sciagnac jakis program wiec to nie dla mnie :? chcialem pokazac mozliwosci jakie daje inny program. Nie probowaliscie korzystac z innych programow obliczeniowych, majac wieksza kontrole i wiedze nad tym co robicie ?
Metoda ta daje możliwość powiazania ze soba par walut takich jakie chcemy i porownywanie ich jak chcemy i z czym chcemy mt nie daje takich mozliwosci. Obserwacje tego typu moga byc zmudne i czasochlonne ale maja senns i daja nam wladze nad tym co robimy. Wiekszosc ludzi potrafi tylko zapakowac wskaznik do mt a nie wiedza nawet jak on dziala, tu kupic tam sprzedac . Majac dane tego typu możemy np: obserwowac odchylenia standardowe. Co można nazwac prawdziwa analiza techniczna, gra w stylu: pakuje wskaźnik i gram jak napisali na forum chociaż nie mam pojecia co robie to zwykly hazard. Trace zyskuje jakos leci a wykres na mt wyglada jak choinka.
Z tego co widze to nawet nawet 10 osob nie poswiecilo 5min aby przeczytac mój plik a około 217 otworzylo posa.
Testowalem te wskaźniki co podales green7 wogole nie zrozumiales sensu jaki chciałem przekazac. Moim celem było pokazac możliwości jakie daje tego typu AT i rozwinąć temat. Ale zainteresowanie marne widze. Raczej wszyscy licza na komajny które robia 400 pipsow dziennie i opisy co jak robic najlepiej w wersji kolorowanki aby latwiej było zrozumiec max 2strony.
Dlaczego liczymy mediane? Prosty przykład, jakby srednia krajowa była by mediana to nasza srednia krajowa wynosila by nie 3tys a gdzies pewnie 1,8 tys. Mediana jest wartością przeciętną naszej swiecy ale jak ktos woli srednie to może i srednie liczyc.
Standaryzacja jest w statystyce rodzajem normalizacji zmiennej losowej czyli sprowadza nam nasze zmienne do wspolnej płaszczyzny
tamten plik nie dziala wiec tutaj jest nowy

Kod: Zaznacz cały

http://chomikuj.pl/profesorchaos2

symu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: symu »

<do wykasowania, nie doczytałem postu kolegi>

wojnowy
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: wojnowy »

piotr3kch pisze:chcialem pokazac mozliwosci jakie daje inny program.
sorry, ale żeby obliczyć medianę i wystandaryzować zmienne wystarczy 5 linijek kodu w MQL-u - więc po co angażować do tego inny, zewnętrzny program? Pominę już, że to co zrobiłeś dałoby radę zrobić również w excelu - który jest chyba znacznie bardziej dostępny niż statistica.
piotr3kch pisze:mt nie daje takich mozliwosci.
ale MQL jak najbardziej :)
piotr3kch pisze:Obserwacje tego typu moga byc zmudne i czasochlonne ale maja senns
No właśnie ja się go doszukuję i zadałem nawet pytanie gdzie on jest - jednak nie otrzymałem konkretnej odpowiedzi :( (mam nadzieję, że nie potraktowałeś tego pytania jako "głupie")
piotr3kch pisze:Wiekszosc ludzi potrafi tylko zapakowac wskaznik do mt a nie wiedza nawet jak on dziala
To smutna prawda :)
piotr3kch pisze:Majac dane tego typu możemy np: obserwowac odchylenia standardowe
Kolejny chybiony przykład. Po pierwsze wskaźnik z odchyleniem standardowym jest w MT jako wskaźnik podstawowy (więc nie widzę problemu porównywania ich bez angażowania do tego zewnętrznego programu) a po drugie samo odchylenie standardowe (jako pewna liczba) jest raczej mało przydatne.
Odchylenie bardzo się przydaje, gdy zaczynamy się bawić z danymi (o czym chyba wspominasz) w bardziej zaawansowany sposób. Wówczas tkwi w nim ogromny potencjał!
Chociażby do wystandaryzowania zmiennych - ale trzeba umieć to wykorzystać (samo porównywanie wystandaryzowanej ceny to chyba kiepski przykłąd :P) - już lepiej policzyć współczynnik korelacji.
piotr3kch pisze:pakuje wskaźnik i gram jak napisali na forum chociaż nie mam pojecia co robie to zwykly hazard.
Nie koniecznie. Jak potrafisz dostrzec pewne zależności to nawet bez wiedzy jak dany wskaźnik jest liczony możesz go z sukcesem wykorzystywać.
piotr3kch pisze:Z tego co widze to nawet nawet 10 osob nie poswiecilo 5min aby przeczytac mój plik a około 217 otworzylo posa.
Ja go przeczytałem ale tak jak wspomniałem wcześniej - nic wartościowego w nim nie było. Fakt, włożyłeś w to trochę wysiłku, ale jak na studenta matematyki wiedza zawarta w tym opracowaniu była na poziomie szkoły średniej (żeby obliczyć medianę wystarczy poukładać zmienne i wyznaczyć środek a żeby wystandaryzować zmienne wystarczy średnia i odchylenie). Tak z ciekawości - możesz się pochwalić na którym roku jesteś?
piotr3kch pisze:Moim celem było pokazac możliwości jakie daje tego typu AT i rozwinąć temat.
To pierwsze Ci się raczej nie udało bo pokazałeś pewną metodę bez wprowadzenia w nią czytelnika (ja wiem czym jest standaryzacja i mediana, ale podejrzewam, że 99% osób na tym forum tego nie wie). Poza tym pokazałeś to w mało praktyczny sposób - wystandaryzowałeś zmienne i co z tego? co Ci to dało? jak zamierzasz to wykorzystać? co dalej? Tych informacji nie podałeś. Poza tym, tak jak wspomniałem - trochę mało jak na studenta matematyki.
Rozwinąć tematu też Ci się nie udało (póki co) bo po przedstawieniu swojej pracy zniknąłeś na jakiś czas. I zamiast rozpocząć dyskusję i bronić swojej (nie wątpię, że ciężkiej) pracy liczyłeś, że temat sam się rozwinie.Niestety na tym forum większość ludu to psycholodzy a nie matematycy :P. Nikt nie bawi się w zabawę z liczbami - lepiej zwalić pasmo porażek na psychikę. No i łatwiej przerobić temat takiego Price Action niż podręcznik do matematyki :P
piotr3kch pisze:Ale zainteresowanie marne widze.
Ja bym chętnie podyskutował, ale na razie nie ma o czym :(
Przecież nie będę czasu marnować na temat o standaryzacji zmiennych i medianie. Może zaproponuj coś bardziej ambitnego :) Udowodnij, że jesteś studentem matematyki :D. Wiesz jakie fajne prace dyplomowe z tego kierunku można znaleźć w necie? A ty zacząłeś od tematu, który można znaleźć w pierwszym rozdziale podręcznika do statystyki.
piotr3kch pisze:Dlaczego liczymy mediane? Prosty przykład, jakby srednia krajowa była by mediana to nasza srednia krajowa wynosila by nie 3tys a gdzies pewnie 1,8 tys.
Super, ale co Ci po takiej wiedzy? Bo moim zdaniem jak obliczysz medianę dla ceny to żadnej praktycznej wiedzy nie uzyskasz. Chyba, że robisz jakąś pracę do szkoły i potrzebujesz narysować rozkład ceny i zaznaczyć na nim medianę (a może i kwartyle) a później to zinterpretować. Pominę już fakt, że mediana ceny powinna być zbliżona do średniej (rozkład jest w miarę symetryczny).
piotr3kch pisze:Mediana jest wartością przeciętną naszej swiecy ale jak ktos woli srednie to może i srednie liczyc.
Standaryzacja jest w statystyce rodzajem normalizacji zmiennej losowej czyli sprowadza nam nasze zmienne do wspolnej płaszczyzny
Dzięki za wyjaśnienie - chociaż nie pytałem czym to jest (bo to akurat wiem) ale jak zamierzasz tego użyć w praktyce.
Standaryzacja - ok. Może podałeś kiepski przykład jej zastosowania ale fakt, że często się ją stosuje (sam bardzo często z tego korzystam).
Ale mediana? Już dłuższy czas się w to bawię i nigdy nie miałem konieczności obliczania mediany. Nigdy również nie czytałem żadnej pracy dot. rynków, Data Mining etc. gdzie autor obliczałby medianę.

Pozdrawiam :)
(\(^.^)/)

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

wojnowy pisze:Ja bym chętnie podyskutował, ale na razie nie ma o czym
Ja tez przeczytalem i niestety ale Green i Wywojowy powiedzieli juz wszystko jesli o jakas dyskusje nad tym dokumentem.

A co do wynagrodzen to jest duzo opracowan jesli chodzi o mediany i nie jest to 1800, ale jednak blizej sredniej, wiec nie przesadzaj. (to dygresja wiec, nie polemizujmy bo szkoda watek niszczyc)

ODPOWIEDZ