Re: Zakładanie konta na platformie Oanda

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera ?

Zdecydowanie polecam
95
33%
Poza paroma minusami są ok
92
32%
Przeciętny
60
21%
Mają wiele wad
16
5%
Stanowczo odradzam
28
10%

Liczba głosów: 291

Awatar użytkownika
Fx4life
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Fx4life »

Zamierzam przenieść się z XTB do Oandy ponieważ czuje się troche okradany 2 pipsowym spredem (wiem sam się na to pisałem ale tak wyszło z uwagi na to ze nie trzeba się martwić o PITa).

Mam już tam otwarty rachunek od kilku lat (2008 r), i swego czasu często widzianym spreedem na Edku było 0,9 pipsa. Jak to teraz wygląda ? Na ich stronie jest informacja, że jest to 1,1 pipsa.

Pytanie do aktywnych graczy, czy spred 1,1 pipsa jest stały ? Jak on się kształtuje w ciągu dnia, czy są duże wahania i jakiego spredu MAX można się spodziewać.

jbm8
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: jbm8 »

Fx4life pisze:Zamierzam przenieść się z XTB do Oandy ponieważ czuje się troche okradany 2 pipsowym spredem (wiem sam się na to pisałem ale tak wyszło z uwagi na to ze nie trzeba się martwić o PITa).

Mam już tam otwarty rachunek od kilku lat (2008 r), i swego czasu często widzianym spreedem na Edku było 0,9 pipsa. Jak to teraz wygląda ? Na ich stronie jest informacja, że jest to 1,1 pipsa.

Pytanie do aktywnych graczy, czy spred 1,1 pipsa jest stały ? Jak on się kształtuje w ciągu dnia, czy są duże wahania i jakiego spredu MAX można się spodziewać.
Zobacz to, co i jak tam jest napisane, weekendy i inne dni.

http://fxtrade.oanda.com/why/spreads/recent

krzysztofbujacz
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: krzysztofbujacz »

Czesc,

1. Jak sie rozliczacie z podatku od zysków grając na OA w USA czy w Polsce?
2. Za pomocą jakich dokumentow?
3. Rozliczacie sie ze wszystkich zrealizowanych zyskow, czy moze tylko z tych, które przelaliscie z OA na polskie konto?

kris77
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kris77 »

Dzisiaj, po długim czasie nieużywania, otworzyłem platformę OA i zauważyłem nowe, 4- i 8 - godzinne świeczki! Do 4H jestem przyzwyczajony, ale świeczki 8H dają troche inne spojrzenie na ruch ceny. Pewno w zarabianiu to nie pomoże ale jest interesujące.

Pipsów wszystkim!

yohimura
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: yohimura »

Zaistalowałem MT4 z Oandy i nie mogę nawiązać połączenia. Wyłaczyłem wszystkie zapory i dalej nic. Wiecie co mogę jeszcze zrobic ? Na jakim porcie działa MT? Wielkie dzięki.

Awatar użytkownika
Fx4life
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Fx4life »

yohimura pisze:Zaistalowałem MT4 z Oandy i nie mogę nawiązać połączenia. Wyłaczyłem wszystkie zapory i dalej nic. Wiecie co mogę jeszcze zrobic ? Na jakim porcie działa MT? Wielkie dzięki.
To skąd pobrałeś MT nie ma znaczenia. Równie dobrze mozna pobrac MT z oficjalnej strony metaquotes. Powodem moze byc bledna konfiguracja nazwy serwera oandy. Proponowalbym sprobowac zalogowac sie na jakiekolwiek konto demo - jesli pojdzie to znaczy ze masz cos nie tak z ustawieniami , jesli nie pojdzie to moze faktycznie jakis port ale jaki to tego juz nie wiem.
pozdrawiam powodzenia

johnyjj2
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: johnyjj2 »

Witam,

dopiero zamierzam założyć konto na platformie. Zapewne będzie to Oanda ze względu na niską kwotę, którą na początku należy wpłacić i dużo pozytywnych opinii (więc zakładam, że pieniądze w razie czego będą skłonni wypłacić, a nie odwlekać w nieskończoność).

Przyłączam się do pytań Krzysztofa, zwłaszcza pytania trzeciego:
krzysztofbujacz pisze:Czesc,

3. Rozliczacie sie ze wszystkich zrealizowanych zyskow, czy moze tylko z tych, które przelaliscie z OA na polskie konto?
Pozdrawiam!

jbm8
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: jbm8 »

johnyjj2 pisze:Witam,

dopiero zamierzam założyć konto na platformie. Zapewne będzie to Oanda ze względu na niską kwotę, którą na początku należy wpłacić i dużo pozytywnych opinii (więc zakładam, że pieniądze w razie czego będą skłonni wypłacić, a nie odwlekać w nieskończoność).

Przyłączam się do pytań Krzysztofa, zwłaszcza pytania trzeciego:
krzysztofbujacz pisze:Czesc,

Pozdrawiam!
1. http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=10976
2. historii transakcji i pkt.1
3. http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=10976

Wszystko jest na tym forum, a konto ?

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

johnyjj2 pisze: dopiero zamierzam założyć konto na platformie. Zapewne będzie to Oanda ze względu na niską kwotę,
Ze wzgledu na to mysle ze na razie nie powinienes sie tym przejmowac. Nikt Cie nie bedzie scigal za pare zl niezaplaconego podatku. Chyba ze myslisz przyszlosciowo o odpisaniu strat w nastepnych latach :)

johnyjj2
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: johnyjj2 »

Dzięki za odpowiedzi!

Wiem, że temat już się na pewno przejawił, ale różnego rodzaju opłaty i regulacje się zmieniają, więc zadam to pytanie. Czy dobrą opcją jest rejestracja na Oandzie i wpłacenie pieniędzy z ING na Oandę w USD? Jeśli dobrze zrozumiałem (http://fxtrade.oanda.com/account/withdraw-funds) to tylko dla USD nie ma opłat przy pierwszej wypłacie w miesiącu (napis pod tabelką tak twierdzi, choć w samej tabelce jest kwota).

Natomiast PayPal jest nieopłacalny, bo choć Oanda nie nalicza wtedy płatności, to jednak wewnętrzne płatności samego PayPala są niekorzystne (opisali to tutaj: http://fxtrade.oanda.com/account/deposit-funds). Planuję rzadkie wypłaty, nie zależy mi na czasie (może być choćby i tydzień), ale chcę niskich opłat.

Ktoś też polecał, aby mieć konto walutowe. Czy rzeczywiście warto, żebym założył konto walutowe (zostać przy ING czy przenieść się do Multibanku lub mBanku? choć pewnie w tej kwestii różnica nie jest tak duża)? Czy może raczej wystarczy zwykły przelew z konta ING w złotówkach (takie konto mam) i wybór waluty jako USD docelowo w Oandzie.

Jeśli dobrze zrozumiałem problem, jest on taki, że pieniądze są wypłacane tylko tak samo, jak zostały wpłacone (dlatego lepiej uniknąć PayPala, natomiast zwykły przelew, czyli wire transfer, to opcja dobra - pytanie tylko czy w EUR czy USD; czy z konta złotówkowego czy walutowego; i w jakim banku).

Z góry dzięki,
pozdrawiam!

ODPOWIEDZ