Re: Zakładanie konta na platformie Oanda
Zamierzam przenieść się z XTB do Oandy ponieważ czuje się troche okradany 2 pipsowym spredem (wiem sam się na to pisałem ale tak wyszło z uwagi na to ze nie trzeba się martwić o PITa).
Mam już tam otwarty rachunek od kilku lat (2008 r), i swego czasu często widzianym spreedem na Edku było 0,9 pipsa. Jak to teraz wygląda ? Na ich stronie jest informacja, że jest to 1,1 pipsa.
Pytanie do aktywnych graczy, czy spred 1,1 pipsa jest stały ? Jak on się kształtuje w ciągu dnia, czy są duże wahania i jakiego spredu MAX można się spodziewać.
Mam już tam otwarty rachunek od kilku lat (2008 r), i swego czasu często widzianym spreedem na Edku było 0,9 pipsa. Jak to teraz wygląda ? Na ich stronie jest informacja, że jest to 1,1 pipsa.
Pytanie do aktywnych graczy, czy spred 1,1 pipsa jest stały ? Jak on się kształtuje w ciągu dnia, czy są duże wahania i jakiego spredu MAX można się spodziewać.
Zobacz to, co i jak tam jest napisane, weekendy i inne dni.Fx4life pisze:Zamierzam przenieść się z XTB do Oandy ponieważ czuje się troche okradany 2 pipsowym spredem (wiem sam się na to pisałem ale tak wyszło z uwagi na to ze nie trzeba się martwić o PITa).
http://fxtrade.oanda.com/why/spreads/recent
-
- Uczestnik
To skąd pobrałeś MT nie ma znaczenia. Równie dobrze mozna pobrac MT z oficjalnej strony metaquotes. Powodem moze byc bledna konfiguracja nazwy serwera oandy. Proponowalbym sprobowac zalogowac sie na jakiekolwiek konto demo - jesli pojdzie to znaczy ze masz cos nie tak z ustawieniami , jesli nie pojdzie to moze faktycznie jakis port ale jaki to tego juz nie wiem.yohimura pisze:Zaistalowałem MT4 z Oandy i nie mogę nawiązać połączenia. Wyłaczyłem wszystkie zapory i dalej nic. Wiecie co mogę jeszcze zrobic ? Na jakim porcie działa MT? Wielkie dzięki.
pozdrawiam powodzenia
Witam,
dopiero zamierzam założyć konto na platformie. Zapewne będzie to Oanda ze względu na niską kwotę, którą na początku należy wpłacić i dużo pozytywnych opinii (więc zakładam, że pieniądze w razie czego będą skłonni wypłacić, a nie odwlekać w nieskończoność).
Przyłączam się do pytań Krzysztofa, zwłaszcza pytania trzeciego:
dopiero zamierzam założyć konto na platformie. Zapewne będzie to Oanda ze względu na niską kwotę, którą na początku należy wpłacić i dużo pozytywnych opinii (więc zakładam, że pieniądze w razie czego będą skłonni wypłacić, a nie odwlekać w nieskończoność).
Pozdrawiam!krzysztofbujacz pisze:Czesc,
1. Jak sie rozliczacie z podatku od zysków grając na OA w USA czy w Polsce?
2. Za pomocą jakich dokumentow?
3. Rozliczacie sie ze wszystkich zrealizowanych zyskow, czy moze tylko z tych, które przelaliscie z OA na polskie konto?
1. http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=10976johnyjj2 pisze:Witam,
Pozdrawiam!krzysztofbujacz pisze:Czesc,
1. Jak sie rozliczacie z podatku od zysków grając na OA w USA czy w Polsce?
2. Za pomocą jakich dokumentow?
3. Rozliczacie sie ze wszystkich zrealizowanych zyskow, czy moze tylko z tych, które przelaliscie z OA na polskie konto?
2. historii transakcji i pkt.1
3. http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=10976
Wszystko jest na tym forum, a konto ?
Ze wzgledu na to mysle ze na razie nie powinienes sie tym przejmowac. Nikt Cie nie bedzie scigal za pare zl niezaplaconego podatku. Chyba ze myslisz przyszlosciowo o odpisaniu strat w nastepnych latachjohnyjj2 pisze: dopiero zamierzam założyć konto na platformie. Zapewne będzie to Oanda ze względu na niską kwotę,

Dzięki za odpowiedzi!
Wiem, że temat już się na pewno przejawił, ale różnego rodzaju opłaty i regulacje się zmieniają, więc zadam to pytanie. Czy dobrą opcją jest rejestracja na Oandzie i wpłacenie pieniędzy z ING na Oandę w USD? Jeśli dobrze zrozumiałem (http://fxtrade.oanda.com/account/withdraw-funds) to tylko dla USD nie ma opłat przy pierwszej wypłacie w miesiącu (napis pod tabelką tak twierdzi, choć w samej tabelce jest kwota).
Natomiast PayPal jest nieopłacalny, bo choć Oanda nie nalicza wtedy płatności, to jednak wewnętrzne płatności samego PayPala są niekorzystne (opisali to tutaj: http://fxtrade.oanda.com/account/deposit-funds). Planuję rzadkie wypłaty, nie zależy mi na czasie (może być choćby i tydzień), ale chcę niskich opłat.
Ktoś też polecał, aby mieć konto walutowe. Czy rzeczywiście warto, żebym założył konto walutowe (zostać przy ING czy przenieść się do Multibanku lub mBanku? choć pewnie w tej kwestii różnica nie jest tak duża)? Czy może raczej wystarczy zwykły przelew z konta ING w złotówkach (takie konto mam) i wybór waluty jako USD docelowo w Oandzie.
Jeśli dobrze zrozumiałem problem, jest on taki, że pieniądze są wypłacane tylko tak samo, jak zostały wpłacone (dlatego lepiej uniknąć PayPala, natomiast zwykły przelew, czyli wire transfer, to opcja dobra - pytanie tylko czy w EUR czy USD; czy z konta złotówkowego czy walutowego; i w jakim banku).
Z góry dzięki,
pozdrawiam!
Wiem, że temat już się na pewno przejawił, ale różnego rodzaju opłaty i regulacje się zmieniają, więc zadam to pytanie. Czy dobrą opcją jest rejestracja na Oandzie i wpłacenie pieniędzy z ING na Oandę w USD? Jeśli dobrze zrozumiałem (http://fxtrade.oanda.com/account/withdraw-funds) to tylko dla USD nie ma opłat przy pierwszej wypłacie w miesiącu (napis pod tabelką tak twierdzi, choć w samej tabelce jest kwota).
Natomiast PayPal jest nieopłacalny, bo choć Oanda nie nalicza wtedy płatności, to jednak wewnętrzne płatności samego PayPala są niekorzystne (opisali to tutaj: http://fxtrade.oanda.com/account/deposit-funds). Planuję rzadkie wypłaty, nie zależy mi na czasie (może być choćby i tydzień), ale chcę niskich opłat.
Ktoś też polecał, aby mieć konto walutowe. Czy rzeczywiście warto, żebym założył konto walutowe (zostać przy ING czy przenieść się do Multibanku lub mBanku? choć pewnie w tej kwestii różnica nie jest tak duża)? Czy może raczej wystarczy zwykły przelew z konta ING w złotówkach (takie konto mam) i wybór waluty jako USD docelowo w Oandzie.
Jeśli dobrze zrozumiałem problem, jest on taki, że pieniądze są wypłacane tylko tak samo, jak zostały wpłacone (dlatego lepiej uniknąć PayPala, natomiast zwykły przelew, czyli wire transfer, to opcja dobra - pytanie tylko czy w EUR czy USD; czy z konta złotówkowego czy walutowego; i w jakim banku).
Z góry dzięki,
pozdrawiam!