Kilka pytań odnośnie dźwigni itp.

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

Szanuję kolegę raposo chociażby za to, że zrozumiał jakie błędy w liczeniu, pojęciu żeś popełnił w tym poście:

ridera pisze:Przykładowo : mój kapitał to 200 zł ,dźwignia 1:200 ,mój plan przewiduję ugrać 0,6 % w ciągu dnia (przykładowo 3 wejścia po 0,2 % ) a więc :
1.200 zł n 280 zł
2.280złArrow 392 zł
3.392zł n 548,8 zł
Bo ja nie mam pojęcia jak do nich doszedłeś. Może się nie zagłębiałem. Ale mam podobną radę tyle że konkretną: Przeczytaj i napisz dopiero jak przeczytasz (wtedy ewentualne problemy rozwiążemy):

http://www.for-ex.pl/foreksowe_abc_1.html
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Dziękuję bardzo za ten naprawdę pomocny poradnik :) Ale pozwolę sobie zadać jedno pytanko :) Kupiłem 1 lota w cenie 1,5163.Cena podskoczyła o 3 pipsy ,więc mam 30 $ (przyjmijmy EUR/USD) zysku . Dźwignia podniosła mój kapitał ,więc mogłem kupić jednego lota (a nie np mikrolota ) .Więc dźwignia podnosi tylko mój kapitał.Dobrze rozumuje?

Tłumaczenie mojego poprzedniego przykładu :
200zł (40 000zł z dźwignią) ,zarobiłem 0,2 % danej waluty co dało mi 80zł .
Więc mam na chwilę obecną 280zł (56 000zł z dźwignią ) i znów zarobiłem 0,2 % danej waluty ,więc mam już 112 zl zysku z tego ruchu.
Teraz mam łącznie 392zł kapitału (78 400zł z dźwignią ) i po raz trzeci zarobiłem 0,2 % ,więc mam548,8 zł kapitału końcowego . Prawda? Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za cierpliwość :)

Jeszcze jedno pytanko! Można kupić np 20 lotów?

Awatar użytkownika
Mavratus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Mavratus »

dźwignia jest obusiecznym ostrzem pozwala Ci zarabiać ale też tracić
+3 pipsy +30$ , - 3 pipsy -30$

Można kupić 20 lotów - zależy to od brokera.
Uważaj jest tu dużo zadymiarzy jeśli masz tutaj swoje zdanie i umiesz, wybierać wątki na tym forum na pewno masz predyspozycje. Tylko frajerzy kłócą się kto ma większego.

Cadermo

Obliczenia mam poprawne?
Dziękuję za odpowiedź:)

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Good Will Hunting »

Mam pomysł, ja Ci teraz odpowiem na to pytanie, a ty wrócisz do książek i trochę poczytasz. Sorry ale to nie ma sensu żebyśmy odpowiadali Ci na każde pytanie, które tylko zrodzi się w Twojej głowie. Myślę że większą korzyść niż pisanie pytań na forum przyniesie Ci dokładne studiowanie książek, praktyka oraz używanie opcji "szukaj".

Ale ok, zrobisz jak będziesz chciał, a teraz do rzeczy.

Jeden lot ma zawsze wartość 100 000 jednostek (j.) waluty bazowej (euro, dolar, złoty itd.). Jeśli zaczynasz z kapitałem 200 zł, przy dźwigni 1:400 to masz na koncie 80 000 j. (200*400).

Jeśli więc 1 lot kosztuje 100 000 j. to nie jesteś w stanie mając 80 000 j. kupić 1 lota.

Poza tym wszystkie Twoje obliczenia są trafne. Przy założeniu że cały czas, dzień w dzień, będziesz robił 0,2% kapitału prawdopodobnie za jakieś pół roku Cię tu nie będzie, podobno milionerzy tu nie piszą.

Ale serio, zanim zostaniesz tym milionerem.. poczytaj :wink:
Wolałbym umrzeć niż przegrać.

Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.

Cadermo

Dziękuję bardzo za odpowiedź :) Zgadzam się ,za dużo pytam ,ale taka już moja natura ,wolę spytać niż stać w miejscu :) Ale rzecz jasna ,co za dużo to nie zdrowo :) Więc będę próbował sam dojść do pewnych rzeczy ,na swoim koncie mam jak na razie przeczytany e book "Najlepsze systemy Forex-Price Action " Henryka Woźniaka :) Teraz biorę się za następne :) Pozdrawiam i życzę spokojnych i pogodnych świąt !

ODPOWIEDZ