Kilka pytań odnośnie dźwigni itp.

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Cadermo

Kilka pytań odnośnie dźwigni itp.

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Witam ,mam kilka pytań :) Przykładowo wczoraj mając na koncie demo 50 000 zł zarobiłem 248 zł ,a teraz pytanka :)
1.Jeśli grałbym dźwignią 1:400 (PRZYKŁAD ,który pomoże rozwiązać moje pytania ) musiałbym mieć na koncie 125 zł ,grałem 8 lotami ,więc od razu po sprzedaży pozycji miałem -230 zł (przykładowo ) ,po czym z czasem przerodziło się to w zysk.ALE ! Skoro miałem od razu -230 zł ,to jestem na -105 zł ,więc pozycja powinna zostać zamknięta automatycznie (brak środków na koncie ) ,prawda?
2. Zarobiłem już te 248zł ,więc na koncie mam 50 248 zł ,w zasadzie mam 125 zł = zarobione 248 zł ? jak mogę te 248zł udźwignąć (sprawić ,że te 248 zł będzie jak 99 200zł ) ?
3.Teraz kolejne pytanko odnośnie pipsów ,coś mi się nie chce wierzyć w poniższy obrazek (historia konta ) ,Ogólnie zarobiłem 6 pipsów (nie licząć ile straciłem ) i mam zysk prawie 250 zł z 125 zł (dźwignia 1:400 --> 50 000zł ) ?
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Z góry dziękuję za pomoc ! Pozdrawiam i życzę miłego ,słonecznego dnia!

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Good Will Hunting »

1.Jeśli grałbym dźwignią 1:400 (PRZYKŁAD ,który pomoże rozwiązać moje pytania ) musiałbym mieć na koncie 125 zł ,grałem 8 lotami ,więc od razu po sprzedaży pozycji miałem -230 zł (przykładowo ) ,po czym z czasem przerodziło się to w zysk.ALE ! Skoro miałem od razu -230 zł ,to jestem na -105 zł ,więc pozycja powinna zostać zamknięta automatycznie (brak środków na koncie ) ,prawda?
Przede wszystkim taka pozycja nie zostałaby w ogóle otwarta z uwagi na brak wystarczających środków.
2. Zarobiłem już te 248zł ,więc na koncie mam 50 248 zł ,w zasadzie mam 125 zł = zarobione 248 zł ? jak mogę te 248zł udźwignąć (sprawić ,że te 248 zł będzie jak 99 200zł ) ?
Nijak. Twój kapitał jest stale mnożony razy wysokość dźwigni niezależnie czy jest to 100, 200 czy 5500 zł.
3.Teraz kolejne pytanko odnośnie pipsów ,coś mi się nie chce wierzyć w poniższy obrazek (historia konta ) ,Ogólnie zarobiłem 6 pipsów (nie licząć ile straciłem ) i mam zysk prawie 250 zł z 125 zł (dźwignia 1:400 - 50 000zł ) ?
Kluczem tu jest wielkość wolumena jakim inwestowałeś, a nie dźwignia. Przy wykorzystaniu 8 lotów (80$ za jednego pipsa) rzecz jasna jesteś w stanie zarobić 250 zł przy złapaniu ruchu na 6 pipsów. Popatrz jednak na to z drugiej strony, tak samo jak możesz bardzo szybko zarobić 250 zł przy ruchu w oczekiwaną stronę tak samo możesz stracić 250 zł przy ruchu w stronę przeciwną. Każdy kij ma dwa końce.

Kluczem jest dostosowanie wielkości pozycji do posiadanego kapitału. Mając na koncie 125 zł odpowiednia wielkość pozycji, która w razie pomyłki nie wyzeruje Ci tak szybko konta to 0,01 lota.

Naukę inwestowania zacznij od książek, nie od postów.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2011, 18:30 przez Good Will Hunting, łącznie zmieniany 1 raz.
Wolałbym umrzeć niż przegrać.

Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.

Cadermo

Nijak. Twój kapitał jest stale mnożony razy wysokość dźwigni niezależnie czy jest to 100, 200 czy 5500 zł.
Rozumiem ,że ten kapitał mnoży się dopiero po zamknięciu pozycji ?

Good Will Hunting pisze:Kluczem tu jest wielkość wolumena jakim inwestowałeś, a nie dźwignia. Przy wykorzystaniu 8 lotów (8$ za jednego pipsa) rzecz jasna jesteś w stanie zarobić 250 zł przy złapaniu ruchu na 6 pipsów. Popatrz jednak na to z drugiej strony, tak samo jak możesz bardzo szybko zarobić 250 zł przy ruchu w oczekiwaną stronę tak samo możesz stracić 250 zł przy ruchu w stronę przeciwną. Każdy kij ma dwa końce.
Analogicznie 1 lot -> 1 PIPS =1 $ (jeśli gram na takiej walucie głównej) ?

Dzięki za odp. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

Good Will Hunting pisze:8 lotów (8$ za jednego pipsa)
mały chochlik się wkradł
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Good Will Hunting »

Właśnie poprawiałem jak nadeszła odpowiedź, oczywiście zgubiłem sobie zero i tak jak Adam mówi wkradł się chochlik, przy 8 lotach zarabiasz 80$ za jednego pipsa, więc analogicznie:

1 lot - 10$ / pips
0,1 lota - 1$ / pips
Rozumiem ,że ten kapitał mnoży się dopiero po zamknięciu pozycji ?
Niekoniecznie, kiedy masz otwartą pozycję to zmieniający się zysk w danej chwili dodawany jest do salda i również możesz go ryzykować. Oczywiście nie chcę wchodzić w rozważania czy to jest mądre czy nie, teoretycznie jest to możliwe.
Wolałbym umrzeć niż przegrać.

Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.

Cadermo

Dziękuję za odpowiedź :) Pozdrawiam

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Drugi chochlik jest taki, że to:
Good Will Hunting pisze:1 lot - 10$ / pips
0,1 lota - 1$ / pips
dotyczy tylko par z walutą kwotowaną USD, czyli xxx/USD.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Cadermo

Przykładowo : mój kapitał to 200 zł ,dźwignia 1:200 ,mój plan przewiduję ugrać 0,6 % w ciągu dnia (przykładowo 3 wejścia po 0,2 % ) a więc :
1.200 zł -> 280 zł
2.280zł:arrow: 392 zł
3.392zł -> 548,8 zł

Co do tego wszystkiego ma wartość lota ? Jeśli ustawię 0,1 lub 1 lot to będzie inny zysk ?

Pozdrawiam :arrow:

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Pomieszanie z poplątaniem. Poczytaj na spokojnie czym jest dźwignia i jak działa, a odnośnie pipsów powyższe kilka postów ;). No i demo - od czegoś ono jest prawda? Klikaj, baw się, testuj. Zakładaj nowe... Wszystko się wyjaśni.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Cadermo

Mam rozumieć ,że popełniłem błąd w obliczeniach i przez to źle rozumuje pojęcie dźwigni ? :(

ODPOWIEDZ