Szkoła Scalpingu

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Uzywasz techniki skalpingu?

Tak
198
54%
Nie
57
15%
Zamierzam
95
26%
Nie mam potrzeby
19
5%

Liczba głosów: 369

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

Vanguard pisze:takze tych nieudanych - ja sie staram wlasnie dodawac pozycje nieudane, albo przetrzymane, aby mozna bylo samemu wyciagac wnioski.
wrzucaj też te udane, oko musi się przyzwyczajać i przyswajać określone zachowania ceny - takie moje zdanie
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
Mavratus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Mavratus »

Vanguard pisze:@GRAFMAX

@MAVRATUS

ja wole robic analize na M5 lub M15 a minutowki tylko do okreslania wejscia, a Ty widze wszystko chyba masz ma M1 ?
Przyznaję się bez bicia, nawet nie zerknąłem dobrze na M15... a powininenem zresztą tak jak mówisz Ty i TeXs grać zgodnie z czasowym trendem widocznym chociaż na H4 i H1 obserwować jak mówisz na M15 i M5 i ... jednego tu nie mogę zrozumieć czego mam konkretnie szukac na m1 ... nie bardzo umiem to połączyć.

EDIT:

Dzięki TeXs za pochwałe ale jej za bardzo nie rozumiem :D moze jest ironiczna :D... w sumie trochę mnie to podniosło... :)

Zaczne moze jszcze raz oglądać filmik wrzucony przez Ciebie TeXs.

EDIT 2:

dzięki chłopy odwalacie tu zajebistą robotę :)

Grafmax: zajebisty journal - zapomniałem napisać. powinieneś zmienić nazwe szkoła scalpingu grafmax i spółka :P
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2011, 22:07 przez Mavratus, łącznie zmieniany 1 raz.
Uważaj jest tu dużo zadymiarzy jeśli masz tutaj swoje zdanie i umiesz, wybierać wątki na tym forum na pewno masz predyspozycje. Tylko frajerzy kłócą się kto ma większego.

Awatar użytkownika
fxlamer
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: fxlamer »

grafmax pisze:Nic oryginalnego nie powiem ale moim zdaniem najważniejsze RR. Bez tego nie da rady. Nawet jeśli potrafimy wejść z Sl 3 pipsy ale zamykamy na +4 to ciężko będzie zarobić w dłuższym czasie Na drugim miejscu postawiłbym skuteczność.
Tez nic oryginalnego nie powiem, skutecznosc postawilbym na pierwszym miejscu. Nalezy pamietac jaka jest idea skalpa - szybkie, duze pozycje (oczywiscie techniki moga byc rozne).
A jeszcze na miejscu #1a stawiam zdolnosc ograniczania strat, stad czasami szybkie wyjscia sa konieczne, nigdy nie wiemy jak gleboka moze byc korekta. Jednak jako juz doswiadczeni traderzy potraficie zauwazyc kiedy korekta wyglada na "grozną". Zawsze mozemy zrobic reenter, a z odrobieniem wiekszej straty moze byc problem.

Jezeli jak piszesz potrafisz wchodzic bezpiecznie na na sl 3 pips i bierzesz + 4 to w dluzszym czasie zarabiasz kupe kasy. Ale nalezy tez wziac pod uwage kto jakimi pozycjami gra, dla niektorych 4 pips to np $100. Kilka tradow po +4 dziennie i dziekuje.

@grafmax, swietny journal :)
Bedzie dobrze, luz......
=================

Awatar użytkownika
grafmax
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: grafmax »

Vanguard pisze:siedzisz teraz tez po sesji londynskiej ?
Ostatnio właśnie częściej gram po południu bo późno chodzę spać i śpię do 10 :wink:
fxlamer pisze:Jezeli jak piszesz potrafisz wchodzic bezpiecznie na na sl 3 pips i bierzesz + 4 to w dluzszym czasie zarabiasz kupe kasy. Ale nalezy tez wziac pod uwage kto jakimi pozycjami gra, dla niektorych 4 pips to np $100. Kilka tradow po +4 dziennie i dziekuje.
Zgadza się, skuteczność jest również bardzo ważna z tym że w zacytowanym przypadku musi być wysoka skuteczność (rzędu 60%). W przeciwnym przypadku zamiast zarabiać będziemy stać w miejscu. A uzyskać taką skuteczność niestety nie jest łatwo.

Ogólnie mówiąc jeśli dysponujemy dużą skutecznością to możemy małymi łyżeczkami do syta napchać nasze konto dolarami ( bo ruchów po 15 pips jest dużo, poza tym jest szybciej i mniej nerwowo)
Ale jeśli skuteczność jest słaba to trzeba sięgnąć po dużą chochlę bo jeśli nie będziemy uzyskiwać dużego RR to nawet szybkie ucinanie strat nic nie pomoże
fxlamer pisze:@grafmax, swietny journal
Hmm... jeśli się nie mylę to dziś dziennik miał około pół tysiąca wyświetleń. Jak tak dalej pójdzie to będziemy mieć lepszą oglądalność niż TVN :mrgreen:

Awatar użytkownika
fxlamer
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: fxlamer »

grafmax pisze:Hmm... jeśli się nie mylę to dziś dziennik miał około pół tysiąca wyświetleń.
Ludzie czytają bo jestes szczery a nie napchany super-hiper-duper tradami po 100 pips i przechwałkami jaki to jestem kozak :mrgreen:
Tak trzymaj.
Bedzie dobrze, luz......
=================

jbm8
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: jbm8 »

Vanguard, dziękuje :P Tutaj trochę przetrzymałem bo tak ładnie spadało że postanowiłem nie zamykać. I 8.3 pipsa, wpadło.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Vanguard
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Vanguard »

1 wejscie na odbicie od LT, za duzy stop raczej
2 wejscie na przebicie LT
3 zamkniecie po wyrysowaniu lower low - i obrotka
4 prawidlowo trzeba bylo ciac przy supres - nadzieja na wiecej pips matka glupich :/
5 wyjscie uzywajac tajemnej techniki "trading from your gut"
Nie wierz w trendy.

Awatar użytkownika
Mavratus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Mavratus »

Wejście z wczoraj - stratne nie wiem co mnie podkusiło...

Obrazek

Strata -2,46 (14p.)

EDIT: Proszę kolegów scalperów o krytykę do każdego obrazka jeśli macie taką ochotę - będę wdzięczny:D

EDIT 2: Czym się kierowałem ... myślałem że się odbije od tego poziomu... no i chyba jeszcze overtrading.
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2011, 21:33 przez Mavratus, łącznie zmieniany 7 razy.
Uważaj jest tu dużo zadymiarzy jeśli masz tutaj swoje zdanie i umiesz, wybierać wątki na tym forum na pewno masz predyspozycje. Tylko frajerzy kłócą się kto ma większego.

Awatar użytkownika
Vanguard
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Vanguard »

Obrazek

8)

po prostu tam powinna byc ESKA !
a na powaznie napisz czym sie sugerowales przy wejsciu, bo tak to ciezko okreslic. i moze dawaj rysunki z szerszym kontekstem, tzn wiecej slupkow zeby mozna na to bylo jakos lepiej spojrzec.
Nie wierz w trendy.

Awatar użytkownika
grafmax
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: grafmax »

Oto dwa z moich dzisiejszych trejdów. Jedno na +39 drugie na -4

ODPOWIEDZ