4 Hour MACD Strategy by Phillip Nel

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Gajowy
Gaduła
Gaduła

4 Hour MACD Strategy by Phillip Nel

Nieprzeczytany post autor: Gajowy »

4 Hour Strategy by Phillip Nel

Jestem pod OGROMNYM wrażeniem tego faceta. Dzieli się swoja wiedzą, która dla mnie jest największym źródłem z jakiego czerpię na temat forexu. Ten facet to fascynat-społecznik. Zauważyłem, że wiele osób grających na forex lubi pomagać. Wystarczy zerknąć na nasze forum: FreeTrader, Skydart, fryk - Panowie wielkie dzięki za to, że dzielicie sie swoja wiedzą.

Wracając do Philipa - system jaki zaproponował jest tak świetnie dopracowany, że już nie szukam niczego innego do gry. Wspomagam sie tylko liniami trendu w/g mouteki oraz Murrey Lines i to wszystko co mi potrzeba. Ogromnym plusem dla mnie jest to, że akcja odbywa się na 4H - poprzednio probowałem sił na 15M i nabawiłem sie tylko frustracji.

Jeżeli na forum są osoby, które znają ten system ewentualnie z niego korzystają zapraszam do dyskusji.
Link do forum gdzie Phillip zamieścił opis systemu: http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=14630
Jest to najbardziej oblegany wątek na Forex Factory co już samo mówi za siebie. Do czytania jest duuuużo ale naprawdę warto poświęcić kilka weekendów na przebrnięcie przez to wszystko.

REWELACJĄ moim zdaniem są nagrania Philipa z podsumowaniem prawie każdego dnia podczas którego działo się coś ciekawego na rynku.
Szukajcie na forum Daily or Weekly Wrapup.

Przykładowy Daily Wrapup 09May2007
http://www.forexfactory.com/showpost.ph ... count=4219

W mojej stopce link do SkypChata gdzie na bieżąco ludzie podają i analizują swoje pozycje.

Poniżej moja pierwsza pozycja na kablu.
Wynik: + 68 pips był niesamowity.

Wejście:
Obrazek

Sytuacja po wyjściu:
Obrazek

W załączniku wskaźniki które używam oraz mój template.
(template ma moje kolorki jak komuś nie pasują trzeba pozmieniać)
KONIECZNE:
- MACD_Colored Indicator for 4 Hour Strategy - serce systemu
- Demark Trend ( czyli inaczej Mouteki Trend Lines - opis wkrótce)
- pamiętajcie o dodaniu Moving Averages jeżeli nie korzystacie z mojego template
POMOCNE:
- Support & Resistance
- Murrey Math + Signal Bars + Clock z naszego forum od SKydarta

edit: 13 maja 07
PODSUMOWANIE SYSTEMU PHILLIPA
Phillip wstawił na forum wszystko najważniejsze co do tej pory napisał, pokazał, powiedział o swoim systemie gry.
14 lekcji do zaciągnięcia bez wertowania całego ogromnego wątku. Wszystko profesjonalnie opracowane w przystępnej formie.
Nic tylko zaciągać: Posty: od #4335 do #4352
http://www.forexfactory.com/showthread. ... 0&page=289

4HMACD on SkypeChat - http://www.skocz.pl/4HMACD
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 28 lip 2007, 10:43 przez Gajowy, łącznie zmieniany 18 razy.
The key to living is giving.

Awatar użytkownika
iwan
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: iwan »

Czy udalo Ci sie przebrnac przez 280 stron?
Moze wiesz na ktorej stronie jest zbior zasad? Bo opis i screeny z pierwszego postu na forexfactory jest skromniejszy od zaprezentowanego powyzej
.
Szukasz czegoś wartosciowego na forum? Zacznij od Kosza bo moze tam zostało to wyrzucone dla powiększenia wolnej przestrzeni dyskowej.

Awatar użytkownika
Gajowy
Gaduła
Gaduła

Zaciągnij dwa PDFY z pierwszego postu. To jest cały opis systemu.

Awatar użytkownika
gucio
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: gucio »

Ladnie wyglada ale czesto duzo falszywych sygnalow.
Oto moj wykres.

Awatar użytkownika
Gajowy
Gaduła
Gaduła

gucio pisze:Ladnie wyglada ale czesto duzo falszywych sygnalow.
Oto moj wykres.
Zgadzam się ale często Philip powtarza że sygnały na MACD to dopiero wstęp do otwarcia pozycji. Ważne jest to gdzie cena znajduje sie w stosunku do średnich.

taka mala pigułka
The 89SMA is the indicator for a trend. If price is below then the mood is bearish and visa versa. If the price is below the 89SMA and it pulls back to the 21EMA and gives a MACD trend continue signal that is when you enter and as long as the price stays below the 21EMA you sit and collect pips
When price breaks through 89SMA it tends to go back to the 21EMA.
Mógłbym go jeszcze tak cytować ale polecam poczytanie i słuchanie jego nagrań.

freetrader
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: freetrader »

Brawo, Gajowy!

Masz rację, ten facet wie, co pisze. I kapitalne jest to, że nie zgrywa wielkiego tradera, co to albo trzyma w sejfie "tajemnicę rynku" i je nie pokaże za cholerę, albo idzie ją sprzedawać ...

Polecam wątek Philipa - 4H i ten drugi, dot. strategii 5M. Warto się uczyć od takich traderów, chociażby konsekwencji w działaniu.

Co do Twojego pomysłu - na pewno sporo fałszywek z MACD można przefiltrować liniami Moutekiego, już o tym myślałem. Chyba się w weekend przyjrzę bliżej Twojemu systemowi.

Jak masz czas, potestuj dane historyczne (ja też to zrobię) - na ile linie Mouteki współgrają z sygnałami MACD. We wskaźniku Demark'a można ustawić parametr showBars na zero, wtedy kółka masz na całym wykresie wstecz (domyślnie jest 200).

Poza tym w tym wskaźniku można też włączyć linie kanału, wówczas odbicie od linii kanału (powrót) + sygnał MACD też może być wartościowy. Popróbujmy.[/img]
Ostatnio zmieniony 10 maja 2007, 16:30 przez freetrader, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
iwan
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: iwan »

Wrzucilem Twoje wskazniki do MT ale ani funkcja "dodaj" ani przeciagniecie wskaznika MACD Colour na wykres nie dzialaja. Sprobowalem to samo z v.103 do ktorej link jest w "MACD colored indicator.doc" i bylo to samo.

Probowalem skompilowac i wyskakuje cale mnostwo bledow. Co robic?

Awatar użytkownika
Hitman
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Hitman »

freetrader pisze:Masz rację, ten facet wie, co pisze. I kapitalne jest to, że nie zgrywa wielkiego tradera, co to albo trzyma w sejfie "tajemnicę rynku" i je nie pokaże za cholerę, albo idzie ją sprzedawać ...
Panowie a nie wpadliście na pomysł, że to człowiek zarabia a nie system ? Przemyślcie to.

Awatar użytkownika
buncol
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: buncol »

Wg mnie system bez czlowieka oraz czlowiek bez systemu nie zarobi. Przemyslcie to.

Awatar użytkownika
Gajowy
Gaduła
Gaduła

Hitman oczywiście ze to nie system zarabia a człowiek podejmujący na jego podstawie decyzje a od kogo najlepiej sie uczyć "tych decyzji" jak nie od tych co zarabiają i nie zamykają się ze swoją wiedzą w 4 ścianach.

Na potwierdzenie, że ślepo nie można brać każdego systemu i jego sygnałów. Obecna moja pozycja Short od wczoraj na USD/CAD - 32 pips. Brak nakreślenia planu przy tej pozycji i celów do osiągnięcia spowodował, że otworzyłem to bez przemyślenia. To znaczy troche pomyslałem bo zrezygnowałem z real i mam to na demo ale kiedyś trzeba się odciąć od tej "demowej pępowiny"

ODPOWIEDZ