Dziennik wnuka Elliotta

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: andymen »

c_e_r_v_u_s pisze:Na marginesie ... robisz kawał dobrej roboty :wink:
Teoria fal wg. mnie to podstawa ... gdzie sie znajdujemy na mapie emocji :idea:
Dzięki cervus za miłe słowa i uznanie :wink: . Najważniejsze dla mnie jest mylić się jak najrzadziej. Jak na razie robię to zbyt często i dla tego prowadzę ten dziennik. Ale własnie dzięki takim ludziom jak ty, mam szansę dojść do celu szybciej. Przy okazji może pomogę komuś po drodze. Niemniej jednak, jeśli widzicie rzeczy zupełnie inaczej niż ja, nie obawiajcie się krytyki i wrzucajcie śmiało wykresy i analizy :lol:

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

WEJŚCIE NR 18

Short 1,4117
SL 1,4152

TARGET 1,4040

ZYSK:
I połowa 32 pipsy
II połowa czeka

Mam nadzieję, że cały pięciofalowy ruch w górę jest już kompletny i zaczynamy zjazd w dół. Na pierwszej fali tej pewności jednak mieć nie można.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
c_e_r_v_u_s
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: c_e_r_v_u_s »

Spróbuj swoją metodę uzupełnić o linię zasięgu fibo ...
Jestem w trakcie sprawdzania i powiem, że zachęcające :roll:

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

c_e_r_v_u_s pisze:Spróbuj swoją metodę uzupełnić o linię zasięgu fibo ...
Jestem w trakcie sprawdzania i powiem, że zachęcające :roll:
Stosuję fale plus zniesienia zewnętrzne i wewnętrzne plus oscylator i linie S/R. Na tej podstawie określiłem ostatnią falę jako falę kończącą cały wzrost od 10.01.2011. Z samej teorii nie jestem w 100% przekonany co do słuszności mojej analizy, ale skoro system wygenerował taki sygnał, to zakładam, że fala 5 jest skrócona. Jak na razie wszystko wskazuje na to, że mamy teraz korektę na fali ii:1 (pomimo początkowej świecy, która wyglądała jak impuls kontynuujący falę wzrostu ). Ostatecznym potwierdzeniem będzie przebicie kursu poniżej 1,4025. Gdyby natomiast taki scenariusz się potwierdził, to mogę siedzieć w tej pozycji (dorzucając kolejne po drodze) do 1,3000. Ale na razie nie ma podstaw do takiego napinania się. :wink:

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

WEJŚCIE NR 19

Short 1,4101
SL 1,4120

TARGET 1,3880

ZYSK:
I połowa 23 pipsy
II połowa - 28 pipsów

Nastąpiło wybicie w górę z trójkąta, niebawem okaże się czy fałszywe, czy też fale powinny przebiegać inaczej.
Ostatnio zmieniony 30 mar 2011, 18:32 przez andymen, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Czas chyba powrócić do wcześniej lansowanej teorii fali v w trójkącie. Efekt końcowy pewnie będzie niezmienny, czyli gwałtowny spadek edka, ale chyba jeszcze nie dziś. Pozycje zostawiam otwarte, bo mimo wszystko linia trójkąta/trendu powinna wytrzymać. Moja propozycja na chwilę obecną w załączniku.

Nie chce mi się wrzucać screena, ale w ramach ciekawostki wyobraźcie sobie, że ten trójkąt rozpoczyna się 16.03.11 i jest na fali iv. Rozrysujcie sobie to. Aż ciary przechodzą :wink:

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

WYJŚCIE NR 18

II połowa pozycji - 9 pipsów

To samo, co przy wejściu nr 19, czyli zostałem wystopowany na wybiciu z trójkąta. Może dla niektórych z Was zabrzmi to jak herezja, ale wciąż myślę, że to wybicie może okazać się jeszcze fałszywe. Oczywiście do momentu przekroczenia 1,4150, bo przebicie fali 3 neguje taką możliwość.

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Z racji tego, że dostaję na PW zapytania odnośnie trójkątów i ich oznaczeń chciałbym objaśnić dlaczego kieruję się czasami oznaczeniami ABCDE, a innym razem 12345.
Mamy 2 rodzaje trójkątów. Na falach impulsu nazywane ukośnymi i na falach korekty jako trójkąty boczne. W falach impulsu trójkąty dzielą się na początkowe (fala 1 i A) oraz trójkąty końcowe (fale 5 i C). Obydwa typy oznacza się 12345. Drugim rodzajem są trójkąty na falach korekty (fala 4 i B, a sporadycznie fala 2) i oznacza się ABCDE.

Myślę, że nie będzie złym pomysłem wrzucenie linku z krótki e-bookiem na temat fal Elliotta. Znajdziecie tu podstawy podstaw (oczywiście również trójkąty), ale być może komuś się przyda https://docs.google.com/viewer?url=http ... lliota.pdf :wink:

Natomiast przy okazji podstawowych reguł Elliotta, chciałbym dodać, żeby uniknąć nieporozumień, że reguła dotycząca zachodzenia fali 4 na 1 na rynkach lewarowanych takich jak forex jest złamana w wypadku zamknięcia się świecy/słupka w zasięgu fali 1. Czyli dopuszcza się zachodzenie cienia w zakres fali 1. Tak przynajmniej ja interpretuję tą regułę.

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Pomęczyłem się dzisiaj z wykresem i stwierdziłem, że nijak nie da się opisać trójkątem fali b, tak żeby mogła się zakończyć wzrostem rozpoczynającym się od fali e w trójkącie, ani nie ma mowy o trójkącie na fali v. Czyli trójkąt (mimo, że znakomicie wpisywał się w linie trendu) jest tu błędny. Korekta ABC na fali iv idealnie wpisuje się w zniesienia Fibbo, więc pozostaje tylko interpretacja ruchu od 28.03. Wydaje mi się, że znów trzeba ją traktować jako wydłużoną falę iii:5. Nic innego nie przychodzi mi do głowy, więc jeśli macie jakieś pomysły, to piszcie.

EDIT: Zapomniałem napisać, że na górze z rozszerzeń Fibo klarują się dwa poziomy, które zaznaczyłem na wykresie. Bardziej prawdopodobny wydaje się ten ok. 1,4400 tym bardziej, że przebiega bliżej kanału.

Awatar użytkownika
kris007
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: kris007 »

andymen pisze:Nic innego nie przychodzi mi do głowy, więc jeśli macie jakieś pomysły, to piszcie.
też niewiele mi tu przychodzi do głowy, wydaje mi się jednak że zanim spadniemy to do zrobienia pozostała jeszcze (v) fala do zamknięcia [3] wyższego rzędu i wtedy dopiero jazda w dół, pozostaje pytanie tylko w jakim stylu to się zrealizuje (czy wogóle) bo jak na razie to idzie jak krew z nosa.

ODPOWIEDZ