2 + 2 * 2

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

2+2*2=

8
10
12%
6
74
88%

Liczba głosów: 84

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: guccon »

USDCHF

Nie wiem pewnie jeszcze zbyt dużo o korelacji i jak to najlepiej wykorzystać ale zacząłem zwracać uwagę na to co ostatnio opisywał inwestor86 tylko że na mniejszych interwałach i w swojej interpretacji. Chodzi o to że jeśli na kablu widzę ruch na nowe dołki albo górki i mam potwierdzenie na swissy a edek ma na to szanse ale jeszcze ruch się nie zaczął to biorę to pod uwagę jeśli pozostałe sygnały mi pasują.
Kiedyś inaczej używałem korelacji i wyniki były średnie ale teraz widzę w tym nowy potencjał.
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

guccon pisze: jeśli na kablu widzę ruch na nowe dołki albo górki
Kiedyś jeden dzień tak grałem, dwa wykresy - edek i kabel M1. Udawało się wchodzić jakby z wyprzedzeniem albo na jednej albo na drugiej parze. Myślę, że dołożenie do tego jeszcze jednej pary albo nawet jakiegoś wskaźnika, który pokazywałby jak się zachowuje USD do poszczególnych walut byłoby bardzo pomocne.
Też czerpię inspiracje od Inwestora. Muszę w końcu siąść nad jedną metodą.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Na chwilę obecną taka obserwacja jest dla mnie pomocna i będę ją dalej stosował tzn gra na edku a wykres kabla i swissy jako 'wskaźnik'.
Już po kilku dniach widzę, że po pierwsze pozwala mi potwierdzać pewne wejścia a po drugie wstrzymuje przy fałszywkach. Oczywiście jest to jeden z elementów planu gry, który zgodnie z założeniami na początku dziennika staram się realizować.
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

+2 :568:
Na koniec tygodnia malutki plus. Niestety bez analizy jak wcześniej bo nie mam czasu a przy kompie będę dopiero jutro. Napisze tylko że po wejściu ustawiłem jedynie startowe SL i TP a potem nie mogłem kontrolować co się dzieje. Zamknąłem po kilku sekundach jak wróciłem do obserwacji wykresu bo widziałem co się dzieje.
Jutro podsumowanie tygodnia i miesiąca (mineły 4 tygodnie) oraz weryfikacja założeń ze startu, wnioski i cele na następny miesiąc.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Pora na obiecane podsumowanie.

1)
Statystyki po 4 tygodniach (przyjmuje, że minął miesiąc)

Wejścia: 130
Na plus: 61
Saldo: +4.99%
Skuteczność: 47%
Pipsy: +82
Wynik: +2 347.60 zł
Koszty: 1 848.17 zł
Podsumowanie: +499.43 zł

2)
Weryfikacja założeń.
guccon pisze:Założenia na początek:
1) Wypracować jasne reguły wejścia i wyjścia
2) Ochronić kapitał tzn ponad stan początkowy po miesiącu
3) Przyjmuje ryzyko poniżej 1% na trejd
Ad 1)
Założenie nie zakończone ale jest w trakcie. Sprawdziłem sporo różnych rzeczy i już mam pewien kierunek. Jak się sprawdzi potrzebne jest jeszcze trochę czasu.
Ad 2)
Wykonane: stan prawie +5%
Ad 3)
Nie zawsze udawało sie tego trzymać. Może wynikało to trochę z różnych testów ale przypadki raczej sporadyczne i nie były ponad 2%.

3)
Przemyślenia:

Po dobrych pierwszych dwóch tygodniach przyszedł kryzys a raczej powrót do tych wszystkich błędów, które popełnia się jako początkujący. Za bardzo też kombinowałem i otwierałem za dużo wejść. Okres ten trwał trochę zbyt długo ale ostatecznie udało się wyciągnąć wnioski i wdrożyć to w polepszenie planu gry. Ostatnie dni wyglądają ponownie przyzwoicie przez co ustawiam wyżej poprzeczkę na następny miesiąc dla założeń czyli ...

4)
Założenia na następny miesiąc (4 tygodnie):

1) Dalsza praca nad ułożeniem planu gry
2) Ryzyko w okolicach 1.5%
3) RR ponad 1:1
4) Saldo ponad 25%
5) Przynajmniej jedno 20 pipsowe wejście
6) Po minusowym wejściu 30 minut przerwy przed kolejnym wejściem
7) Po plusowym wejściu 15 minut prerwy przed kolejnym wejściem
8) Opisywanie każdego wejścia
9) Ustawianie BE nie czekając na SL

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

Widzę profesjonalistę!

Taki proces zawierania transakcji według mnie jest najbardziej efektywny w nauce. Wartościowy dziennik, będę śledził z uwagą ;)
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

:clap:
szacun guccon

guccon
Pasjonat
Pasjonat

eeeee tam, jeszcze brakuje ;)
Poznacie jak już będę w odpowiednim miejscu ewolucji - jak przestanę prowadzić ten dziennik :lol:

guccon
Pasjonat
Pasjonat

-7 :568:

Wejście:
- LT z M15
- coraz wyższa cena przy słabnących wskaźnikach i volumenie
- duży volumen chwile po draśnieciu LT i przytrzymanie ceny

Wyjście:
- poniżej ostatniego dołka z M1 czyli ok. 1.4085

Analiza:
- ryzykowne łapanie odbicia bez potwierdzenia na innych parach.

Wnioski:
Minus wygląda zdecydowanie za dużo ale pierwszy raz miałem taką przykrą niespodzianke na koncie PRO: guzik SELL wcisnąłem jak cena była ponad LT (na screenie druga świeczka po przebiciu linii) a zlecenie otworzyło mi się 2 pipsy niżej jak zjechało pod linię a potem poszło szybko w górę. Ustawione SL standardowo na 4/5 pipsów było więc z wyższego poziomu a na dodatek jak już cena go osiągnęła to przeskoczyła pips wyżej i dopiero wtedy się zrealizowało :?
Przede wszystkim mogłem poczekać jeszcze chwile na ruch ceny aby zająć lepszą pozycję i mieć ewentualne potwierdzenie tego co widzę.
Po drugie SL się należał ale co się stało, że taki duży się zrobił :/ no ale za głupote i chęć zagrania jak miałem dzisiejszy dzień odpuścić trzeba zapłacić żeby szybciej coś zrozumieć ...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

+1 (BE) :568:

Wejście:
- przebicie i zatrzymanie się na LT
- konynuacja spadków po chwilowym odpoczynku
- nowe dołki na kablu
- swissy z dalszą ochotą w górę: na M5 cofneli cene przy 3 spadkowej świeczce

Wyjście:
- linia dwukrotnego odbijania z M15: 1.4071
- fibo spadków: 1.4068

Analiza:
Pomimo sporego zjazdu w dół już wcześniej i słabnącej ochoty na jeszcze niżej widziałem pewien potencjał aby jednak zrobić lepszy poziom do dalszego UP albo większej korekty jeśli spadki nie będą kontynuowane. Cena jednak nie była zdecydowana co robić i długo była prawie w tym samym miejścu. Z racji że na kablu było widać pierwsze oznaki końca spadków a swissy nie chciał jednak iść w górę plus wskaźniki też na UP zamknąłem zgodnie z założeniami na BE. Jak widać na screene cena chwile potem poszła w dół ale już beze mnie. Do TP nie doleciało ale w tym momencie już było widać to miejsce na szukanie wejścia w L więc bym pewnie zamknął na BE+.

Wnioski:
Szybkie ustawianie BE lub uciekanie z pozycji w granicach BE będzie skutkowało na pewno nie łapaniem ewentualnych przewidywanych TP ale na pewno też będzie chronić przed pomyłkami i łapaniem SL. Pierwsza próba nie pozwoliła jednak na złapanie TP.

Nie wszedłem we wspomniane L bo zasada odpoczynku zadziałała.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ