Interwencja BOJ i G7

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Greenhaze »

Timoty byl ostro przelewarowany wiec to byla gra z glowa w szubienicy. Teraz moze sie pocieszac tym ze generalnie trafil w sam dolek :)

Skad teoria o oslabianiu yena przez boj?
To juz nie jest teoria .... to jest fakt ktorego BOJ nawet nie probuje ukryc. Na Bloombergu czy Reutersie jest sporo dobrych artykulow na ten temat. Boj grajac na silnego yena predzej pusci z dymem eksporterow.

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: asmodeus8 »

Dzieki Rep za dobra robotę. Nie wiem czy jest sens monitorować wszystkie interwencie BOJ. To co mnie interesowało to reakcja na podobny kataklizm który wydarzył sie w 1995 na tych samych poziomach. To chyba wszystko co nam trzeba. Mam wrażenie ze pogubimy sie w tych cyfrach.

Interesuje mnie teraz droga strona medalu:

Index dollara:

Obrazek

I bezpośrednio związany z nim Index S&P, tutaj zasada jest prosta. Kiedy S&P poleci na pysk jedziemy mieli wzmocnienie dolca.

Myślę ze słabość "konstrukcji" zaczyna wyglądać dosyć wyraźnie, Jeśli będziemy mieć odrzucenie 1.3000 szanse na lot w dół sa dosyć wysokie.

Obrazek

Mając to wszystko na uwadze, będę przyglądał sie USD/JPY, wstępnie kombinuje wejście na retest okolic 83 z 1TP 86 i jeżeli starczy jaj 89

Tak wstępnie wygląda plan. Na pewno do obserwacji, tutaj nie ma pospiechu
.
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

reptile
szukając gdzie - poziom ceny
lub kiedy nastąpi interwencja - zależne nie tylko od poziomu cenny ale od pory dnia na rynkach światowych
nie można zapominać o tym jak ona będzie przebiegała - od strony technicznej
a więc jaki będzie skok ceny i jak on będzie przebiegał - zasięg i dynamika zmian w czasie
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

TARKIN pisze:lub kiedy nastąpi interwencja
Nie zapominajcie o biurokratycznych aspektach sprawy,pamiętam że w przypadku Japoni trwało to 2-3 dni i dlatego moim zdaniem często kończyły się interwencje BOJ niepowodzeniami.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Ciekawy artykul odnosnie interwencji Boj w przeszlosci z oznaczeniami na wykresie i szacowanymi liczbami:

http://www.fxstreet.com/fundamental/mar ... /03/17/03/

Ostatnia interwencje szacuje sie aktualnie na 7 bilionow dolarow co wydaje sie ulamkiem w porownaniu do poprzednich liczb (na parze UJ daje to jakies 30-35 milionow na pips) . Moze mala plynnosc rynku zaraz po flash crashu w nocnych godzinach nie wymagala wiekszego kapitalu. Wyglada na to ze Boj amunicji ma pod dostatkiem a w dodatku przychylnosc G7 zostawia mu wolna reke w dzialaniach.

Dodano po 24 minutach:

Na przedzialce miesiecznej wykres wyglada interesujaco. Dywergencja ladnie potwierdza spadek momentum a wisienka na torcie bylby ladny pinbar z zamknieciem w strefie konsolidacji. Potwierdzeniem setupu byloby wybicie sie powyzej poziomu 84. W miedzyczasie poziom 80 wyglada na dobra strefe do akumulacji longow.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
[

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Greenhaze pisze: Boj grajac na silnego yena predzej pusci z dymem eksporterow.
hmm
słaba ta teoria :)
Tańszy jen więcej dobrego sprzetu z Japonii za mniej :D
Wg mnie Timothy tego się bał, że USA będzie stać w miejscu.
A duzi expo/inpo-rterzy nie zjamują się spekulacją, od tego są banki.
Longi są faktycznie kuszące, ale nic mnie na razie nie przekonuje by coś miało być powyżęj 86.00
zz pisze:Nie zapominajcie o biurokratycznych aspektach sprawy,pamiętam że w przypadku Japoni trwało to 2-3 dni i dlatego moim zdaniem często kończyły się interwencje BOJ niepowodzeniami.
Fakt to ciekawy temat, ale myślę, że nim powstanie sensowna strategia z G7 zajmie to z kilka tygodni.
asmodeus8 pisze:Mam wrażenie ze pogubimy sie w tych cyfrach.
my jak my napewno
http://www.stat.go.jp/english/data/getujidb/index.htm
A czy mają inne wyjście ci co są za to odpowiedzialni ? Pewne nie :)
http://www.stat.go.jp/english/data/getujidb/index.htm#f
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

reptile pisze:
Greenhaze pisze:
hmm
słaba ta teoria :)
Tańszy jen więcej dobrego sprzetu z Japonii za mniej :D
Wg mnie Timothy tego się bał, że USA będzie stać w miejscu.
A duzi expo/inpo-rterzy nie zjamują się spekulacją, od tego są banki.
Longi są faktycznie kuszące, ale nic mnie na razie nie przekonuje by coś miało być powyżęj 86.00
Japonia jako kraj z gospodarka nastawiona na eksport musi pozostac konkurencyjna na swiatowych rynkach dlatego zadaniem banku jest utrzymanie yena na nizszym poziomie. To jest prosta ekonomia a zadaniem bankow centralnych jest glownie realizowanie polityki pienieznej kraju. Od spekulacji sa hedge fundy , banki inwestycyjne badz inne instytucje finansowe nastawione na profit.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Greenhaze pisze:Japonia jako kraj z gospodarka nastawiona na eksport musi pozostac konkurencyjna na swiatowych rynkach dlatego zadaniem banku jest utrzymanie yena na nizszym poziomie.
Na niższym.. czyli osłabia czy umacnia względem USD ? Bo jest nisko hehe
Greenhaze pisze:Skad teoria o oslabianiu yena przez boj?
To juz nie jest teoria .... to jest fakt ktorego BOJ nawet nie probuje ukryc. Na Bloombergu czy Reutersie jest sporo dobrych artykulow na ten temat. Boj grajac na silnego yena predzej pusci z dymem eksporterow.
Bo nie wiem jak ma grać na silnego skoro jest silny. A z kontekstu wynika mi, że ma być słaby ?

Banki pomagając zrobić deal, ale to one mają cash u siebie co uwzględnia BoJ.
Nigdy się nie da do końca przewidzieć co będzie jutro więc zarządzanie ryzykiem itp, to jest wg mnie spekulacja, którą pomga wspierać BC i jak wiemy nie zawsze się to udaje.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Hmmm.... Wydaje mi sie ze sie jasno wyrazilem...moze bardziej obrazowo. Pan Smith teraz sobie nie kupi nowej toyoty bo go nie stac ale jak UJ pojdzie w gore to pan Smith bedzie zadowolony bo go bedzie stac na nowa toyote a toyota tez bedzie zadowolona bo przecietnego pana Smitha stac juz na toyote za te sama cene w przeliczeniu na yeny. :D

Spekula to moze i jest gra prawdopodobienstw. Ale czy chcialbys inwestowac teraz w spadki na UJ wiedzac ze BOJ w komitywie z G7 obserwuja z bliska cala sytuacje i sa gotowi sprzedac kilkaset bilionow yen jesli bedzie trzeba. W tej chwili najmniejsza linia oporu prowadzi ku gorze wiec chyba lepiej zapakowac sie na grzbiet slonia niz zostac przez niego rozdeptanym. Sytuacja moze sie zmienic z dnia na dzien ale aktualny sentyment jest dosyc klarowny.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Mi się wydaje, że gdyby BoJ chciał osłabiać Yena skończyłoby sie to jak w przypadku SNB... nie wierze też, że obchodzi ich fakt, że Smith'a nie stać na Toyotę.
Niech Smith weźmie kolejny kredyt :D

Jeszcze dużo miejsca w dół.. :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ