Linia Ganna + Liczby Fibo

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

marcinx64 pisze:Chyba dalej się nie rozumiemy,
sprawdziles to o czym pisałem ? Dzieje się ?
marcinx64 pisze:nie mówię tu kątach jako takich (np. 45 stopni) bo w tym co zauważyłem nie jest to istotne,
nie ważna w sumei co jest parametrem skala.. opisane rzeczy się dzieją
marcinx64 pisze:nie jest także ważne że podczas zmiany interwału kąt linii się zmienia
marcinx64 pisze:ważne że "kąt giełdy" dalej pasuje i wyznacza kanały cenowe jak i obszary wsparcia i oporu.
widzisz sprzeczność ?

Wsparcia i opory na linii w związku z zjawiskiem się zmieniają proporcjonalnie do pkt, zaczepienia i końca promienia.

A "kąt giełdy" - instrumentu rzecz względna bardziej w teorii niż względność fizyczna w praktyce. :D
marcinx64 pisze:Dlatego pytam jeszcze raz - co powinno znaleźć się w okienku "skala"?
Źle zadane pytanie. Powinno być po co jest ten parametr?
Działanie i formuła w dokumentacji i na stronie mt4 jest słabo opisane.
marcinx64 pisze:Niezrozumienie wynika pewnie z tego że używam tej linii inaczej niż do celów do których została stworzona.
Możliwe... acz sam wzór w LG nie daje aż tak swobodnego zastosowania. :D
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

marcinx64
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: marcinx64 »

reptile pisze:sprawdziles to o czym pisałem ? Dzieje się ?
Zapewne pisałeś o zmianie kąta, owszem dzieje się gdy zmienisz interwał, ja jednak piszę o czym innym, kąt jest nie ważny i nie ma znaczenia że na H1 wynosi on np. 45 stopni, a gdy zmienimy interwał na M30 np. 65, ważne że dalej taka linia spełnia swoje zadanie (wg tego do czego jej oczywiście używam)

reptile pisze:widzisz sprzeczność ?

Nie ma tu żadnej sprzeczności, celowo nazwałem to o czym mówię "kąt giełdy" i napisałem w cudzysłowie, ponieważ nie chodziło o ścisłą definicję kąta.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

marcinx64 pisze:owszem dzieje się gdy zmienisz interwał,
ale ja nie pisałem o interwale :)
marcinx64 pisze:kąt jest nie ważny i nie ma znaczenia że na H1 wynosi on np. 45 stopni, a gdy zmienimy interwał na M30 np. 65,
Tu się zgodzę.. bo ten kąt się zmieni wg tego co pisałem już wcześniej.. co jest naturalne,ale chodzi o to, że LG zmienia sie w mt4 kiedy manipulujesz skalą (a ta się zmienia sama), dlatego trzeba ją unieruchomić lub przyjąć własną, wtedy możesz dograć parametr skala w GL z skalą wykresu.

* Na samoczynną zmianę skali ma też wpływ rozdzielczość monitora i ilość świec, która jest w stanie ci pokazać !

Więc nie zrozumieliśmy się tylko w kwestii interwału.

Samo ustalanie kąta to już odrębna kwestia tak jak co ma być i jak skalą na wykresie.

Zwróć uwagę na fakt, że biorąc się za analizę LG na początku tygodnia, LG może brać świece z poprzedniego tygodnia jeśli końcowy punkt LG zaczepisz tak, że zakres świec brany złapie te, których w rzeczywistości u Ciebie na wykresie nie ma. Taka komplikacja. :D
W takiej formie danych i skali jaką daje mt4 to wszystko jest wielkim uproszczeniem.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

polbanda

Nieprzeczytany post autor: polbanda »

To w takim razie świece nie mogą być krótsze niż dzienne?

marcinx64
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: marcinx64 »

Ehh, pokazałem metodę która w założeniu jest prosta, a już sam się pogubiłem ;)
Więc wytłumaczę jeszcze raz:
Czynniki które nie wpływają na wyznaczanie linii:
- ilość świeczek, ich brak, lub nadmiar
- długość świeczek i ich kształt
- skala pionowa i pozioma wykresu
- rozdzielczość monitora/ekranu.

Bierzemy po prostu linię Ganna, rysujemy "byle jak" na wykresie, wchodzimy w ustawienia tej linii i w polu "skala" znajdujemy współczynnik który musi być liczbą fibo: 7.64, 6.18, 5.0, 3.82 dla wzrostów, oraz ujemnych dla spadków na konkretnym interwale. Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem, technika wymaga trochę doświadczenia, resztę niech pokaże wykres ze świeżo wyznaczonymi kanałami:

skala: 6.18
interwał: M30
kanały potwierdzone wielokrotnie na historii.
po przebiciu kanału nad/pod nim znajduje się dokładnie taki sam o takiej samej wysokości, do wyznaczania takich równoległych kanałów używam "Fibo Channel" z parametrami: 1, 2, 3.

Dodano po 1 godzinach 6 minutach:

Wychodzi na to że metoda działa najlepiej z kwotowaniem do 5 miejsc po przecinku, żeby wyznaczyć to samo na kwotowaniu do 4 miejsc trzeba parametr skali podzielić przez 10 (np. zamiast 6.18 wpisać 0.618) :roll:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ