Admiral Markets - Wątek II
Z środy na czwartek z reguły naliczana jest potrójna wartość swapu (dodatkowo za weekend). Poczytaj regulamin.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Phoenix_phx
- Gaduła
To wystarczy.
1. PIT/ZG składa się jako załącznik do deklaracji PIT-36, PIT-36L, PIT-38 i PIT-39 jeśli przychody są z zagranicy; Do każdego rozliczanego państwa należy składać oddzielny PIT.
2. Załącznik skłąda się odrębnie dla każdego podatnika - nawet w przypadku małżonków, każe z nich składa oddzielnie PIT/ZG
3. Przy składaniu rozliczenia rocznego, może wystąpić wiele PITów ZG
W przypadku AM przychód nie jest zagraniczny. Środki są wypłacane z Banku, w którym posiadacz rachunku - AM, jest podmiotem gospodarczym zarejestrowanym w Polsce.
Jeśli otrzymujesz przelew np. bezpośrednio z zagranicy to wtedy składasz PIT/ZG
1. PIT/ZG składa się jako załącznik do deklaracji PIT-36, PIT-36L, PIT-38 i PIT-39 jeśli przychody są z zagranicy; Do każdego rozliczanego państwa należy składać oddzielny PIT.
2. Załącznik skłąda się odrębnie dla każdego podatnika - nawet w przypadku małżonków, każe z nich składa oddzielnie PIT/ZG
3. Przy składaniu rozliczenia rocznego, może wystąpić wiele PITów ZG
W przypadku AM przychód nie jest zagraniczny. Środki są wypłacane z Banku, w którym posiadacz rachunku - AM, jest podmiotem gospodarczym zarejestrowanym w Polsce.
no właśnie, a co z PIT-ami z AM ?
no właśnie a orientujecie się
co z PIT-8C z Admiral Markets, czy kotokolwiek już go dostał ?
z TMS-u przyszło mi pocztą już 2 tygodnie temu
---------------------------------------------
Life is brutal and full of zasadzkas
co z PIT-8C z Admiral Markets, czy kotokolwiek już go dostał ?
z TMS-u przyszło mi pocztą już 2 tygodnie temu
---------------------------------------------
Life is brutal and full of zasadzkas
AM nie wysyła PIT. W AM w biurze polskim miły pan nie potrafił mnie jednoznacznie poinstruować jak należy ich rozliczyć. Przychylał się do opinii, że jednak jako dochód z zagranicy. (Tam jest taki szkopuł, że na PIT jest dopisek -dochody z zagranicy o których mowa w - i tu podane odniesienie do jakiejś ustawy)
AM nie jest podmiotem zarejestrowanym w Polsce. To firma estońska z siedzibą w Tallinie.
Może jest tu ktoś, kto rozliczał dochód/stratę z AM za 2009 rok i rozwiązał jednoznacznie ten problem?
Jak nie, to wypełnię PIT 2 razy - w 2 wariantach i pójdę do US. Niech urzędnik oceni, który jest dobry i sobie ten weźmie.
AM nie jest podmiotem zarejestrowanym w Polsce. To firma estońska z siedzibą w Tallinie.
Może jest tu ktoś, kto rozliczał dochód/stratę z AM za 2009 rok i rozwiązał jednoznacznie ten problem?
Jak nie, to wypełnię PIT 2 razy - w 2 wariantach i pójdę do US. Niech urzędnik oceni, który jest dobry i sobie ten weźmie.
Czy Twoja teoria jest słuszna?Phoenix_phx pisze:To wystarczy.
Google Adsense przelew idzie z banku PEKAO SA, a i tak każdy wypełnia PIT/ZG!
Według mnie PIT/ZG należy złożyć jako dochód uzyskany w Estonii.
- Phoenix_phx
- Gaduła
Zgodzę się z tym że częściowo podważasz to co mówię. Problem jest w tym, że ustawodawca nie wskazał definicji w legislacji. Zatem, trzeba szukać w orzecznictwie SN. Obie wersje mają podobne prawdopodobieństwo, bo pytanie czy przelew kierowany z firmy AM (jako przedstawicielstwo) jest traktowane jako wypłata od podmiotu gospodarczego, zarejestrowanego w Polsce czy środki pochodzą bezpośrednio z zagranicy czy środki od brokera są traktowane jako przetransferowanie Estonia-Polska-[odbiorca].
Zauważ, że wiele przedstawicielstw firm zagranicznych w Polsce wypłaca środki swoim pracownikom. Przedstawicielstwa te, ani nie produkują, nie handlują ani nie wykonują odpłatnych usług. Są utrzymywane z kapitału obcego a nie wypracowanego. Nie spotkałem się z tym by pracownicy takich firm (np. znanej mi spółki z o.o zajmującej się pozyskiwaniem klientów dla maszyn przemysłu ciężkiego) składali PIT/ZG.
Zauważ, że wiele przedstawicielstw firm zagranicznych w Polsce wypłaca środki swoim pracownikom. Przedstawicielstwa te, ani nie produkują, nie handlują ani nie wykonują odpłatnych usług. Są utrzymywane z kapitału obcego a nie wypracowanego. Nie spotkałem się z tym by pracownicy takich firm (np. znanej mi spółki z o.o zajmującej się pozyskiwaniem klientów dla maszyn przemysłu ciężkiego) składali PIT/ZG.