JadeFX (Jade Investments Group) - ECN/STP
Masz rację, każdy kij ma dwa końce. Ale chyba trudniej o bardziej rażący przykład niekompetencji CFTC niż ten. Trochę się obawiam, że zablokowanie dostępu klientom w środku transakcji to może być reguła. To by oznaczało, że nie możemy być pewni naszych środków u żadnego brokera. Wystarczy tylko cień podejrzenia, że ktoś czegoś niedopatrzył, donos konkurencji nie poparty żadnymi dowodami a CFTC już spieszy, żeby wylać dziecko z kąpielą.zz pisze:Zależy z jakiego punktu na to patrzymy.......
- mohertrader
- Gaduła
Czy kolega przeczytał cokolwiek w tej materii ?matka pisze:Ale chyba trudniej o bardziej rażący przykład niekompetencji CFTC niż ten.
Czy kolega słyszał o długotrwałej wojnie w Senacie dotyczącej regulacji rynków , pod kontem bezpieczeństwa środków inwestorów mających rachunki u brokerów. Jednym zdaniem żeby miejsca nie zajmować. Pod koniec czerwca 2010 doszło do porozumienia pomiędzy zwolennikami zakazu obrotu pewną klasą aktywów , a tymi którzy sympatyzują z Wall Street. Porozumienie polegało na tym że zamiast zupełnie dowolnego obrotu poza jakakolwiek regulacją giełdową. Zwolennicy Wall Street poddali się regulacji przepisów zawartych w Commodity Exchange Act.
Wniosek który płynie z działań CFTC jest taki , że Jade nie jest w stanie udowodnić że w przypadkach ekstremalnych nie będzie taką stroną transakcji. Która zamiast oferować cenę jak najbardziej korzystną dla tradera ,zaoferuje cenę jak jak najbardziej korzystną dla niej. I dotyczy to wszystkich dostarczycieli płynności ECN-STP lub jak ich by nie nazywał.
A CFTC jako organ przewidziany do walki z oszustwami robi swoją robotę za która dostaje kasę od podatników. Życzył bym sobie takiego skutecznego w działaniu odpowiednika CFTC w Polsce.
Pozdrawiam
że oferują cenę jak najbardziej korzystną dla tradera ,a zaoferuje cenę jak jak najbardziej korzystną dla siebie , taktuje jako oszustów?.
Pozdrawiam.
Dodano po 13 minutach:
Ps. lub jeżeli możesz to opisz nam jak CFTC kategorycznie rozgranicza STP od ECN,piszę dlatego że kiedyś czytałem pochwały w zawaluowany sposób dla Interactivebrokers bobrze by było abyśmy te rozgraniczenia poznali.
Czy ja dobrze rozumiem że CFTC traktuje brokerów STP którzy nie udowodniąWniosek który płynie z działań CFTC jest taki , że Jade nie jest w stanie udowodnić że w przypadkach ekstremalnych nie będzie taką stroną transakcji. Która zamiast oferować cenę jak najbardziej korzystną dla tradera ,zaoferuje cenę jak jak najbardziej korzystną dla niej. I dotyczy to wszystkich dostarczycieli płynności ECN-STP lub jak ich by nie nazywał.
że oferują cenę jak najbardziej korzystną dla tradera ,a zaoferuje cenę jak jak najbardziej korzystną dla siebie , taktuje jako oszustów?.
Pozdrawiam.
Dodano po 13 minutach:
Ps. lub jeżeli możesz to opisz nam jak CFTC kategorycznie rozgranicza STP od ECN,piszę dlatego że kiedyś czytałem pochwały w zawaluowany sposób dla Interactivebrokers bobrze by było abyśmy te rozgraniczenia poznali.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
zz pisze:mohertrader widzę że jesteś w temacie i prosiłbym Ciebie o rozwinięcie tego
Czy ja dobrze rozumiem że CFTC traktuje brokerów STP którzy nie udowodniąWniosek który płynie z działań CFTC jest taki , że Jade nie jest w stanie udowodnić że w przypadkach ekstremalnych nie będzie taką stroną transakcji. Która zamiast oferować cenę jak najbardziej korzystną dla tradera ,zaoferuje cenę jak jak najbardziej korzystną dla niej. I dotyczy to wszystkich dostarczycieli płynności ECN-STP lub jak ich by nie nazywał.
Pozdrawiam.
Dodano po 13 minutach:
Na logikę to tak właśnie jest. Taki broker jest oszustem - ponieważ pobiera prowizję i niejako oszukuje klienta. A w sumie większość brokerów tak robi. Szkoda tylko tego lewara 1:50 w USA bo jeśli by tak pilnowali to broker z USA w takim przypadku byłby marzeniem - praktycznie pewność, że dostajesz najlepszą cenę dostępną w danym momencie, a każdy poślizg jest rzeczywiście rynkowym.
Tu muszę poprosić kolegę o podanie źródeł bądź przesłanek do wypłynięcia takich wniosków.mohertrader pisze:Wniosek który płynie z działań CFTC jest taki , że Jade nie jest w stanie udowodnić że w przypadkach ekstremalnych nie będzie taką stroną transakcji.
Rozumiem, że wg kolegi w statucie przewidziano też, że jednym z dostępnych środków do walki z oszustwami jest zmuszanie klientów do utraty kapitału i że kolega życzyłby sobie takich działań również w Polsce? Jak dla mnie to nieco perwersyjna taktyka.mohertrader pisze:A CFTC jako organ przewidziany do walki z oszustwami robi swoją robotę za która dostaje kasę od podatników. Życzył bym sobie takiego skutecznego w działaniu odpowiednika CFTC w Polsce.
Nie mówię, że potępiam wszystko co związane z CFTC, podoba mi się np. bardzo wyeliminowanie z gry Virtual Dealera. Jestem natomiast uczulony na działania, których efekt jest wprost przeciwny do założeń statutowych, czyli będziemy bronić inwestorów przez wyzerowanie im kapitału na otwartych pozycjach, których nie mogą zamknąć.
Pozdrawiam
To tym bardziej powinniśmy rozwinąć ten tematNie mówię, że potępiam wszystko co związane z CFTC, podoba mi się np. bardzo wyeliminowanie z gry Virtual Dealera. Jestem natomiast uczulony na działania, których efekt jest wprost przeciwny do założeń statutowych, czyli będziemy bronić inwestorów przez wyzerowanie im kapitału na otwartych pozycjach, których nie mogą zamknąć
ponieważ jeżeli nie rozróżnimy kategorycznego podziału między STP a ECN i nie zrozumiemy o co w tym chodzi to będziecie częściej narażeni na takie działania,tym bardziej że słyszałem że U.E chce podobnie się za to wziąść jak CFTC....,więc bez poznania genezy takie sytuacje mogą pojawiać się częściej.Akhh pisze:zz napisał:
mohertrader widzę że jesteś w temacie i prosiłbym Ciebie o rozwinięcie tego
Cytat:
Wniosek który płynie z działań CFTC jest taki , że Jade nie jest w stanie udowodnić że w przypadkach ekstremalnych nie będzie taką stroną transakcji. Która zamiast oferować cenę jak najbardziej korzystną dla tradera ,zaoferuje cenę jak jak najbardziej korzystną dla niej. I dotyczy to wszystkich dostarczycieli płynności ECN-STP lub jak ich by nie nazywał.
Czy ja dobrze rozumiem że CFTC traktuje brokerów STP którzy nie udowodnią
Pozdrawiam.
Dodano po 13 minutach:
Na logikę to tak właśnie jest. Taki broker jest oszustem - ponieważ pobiera prowizję i niejako oszukuje klienta. A w sumie większość brokerów tak robi. Szkoda tylko tego lewara 1:50 w USA bo jeśli by tak pilnowali to broker z USA w takim przypadku byłby marzeniem - praktycznie pewność, że dostajesz najlepszą cenę dostępną w danym momencie, a każdy poślizg jest rzeczywiście rynkowym.
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
- mohertrader
- Gaduła
Cześć ,matka pisze:przesłanek do wypłynięcia takich wniosków.
Tutaj raczej chodzi o przeslanki. Dlaczego prokuratorzy z CFTC wydzwaniają po klientach Jade z pytaniami o ich doświadczenia z tym brokerem , poniżej link do wpisu na blogu.
http://www.donnaforex.com/forum/index.php?topic=761.255
Piszesz o Virtual Dealer - a data które im odcięto to od kogo pochodzą jak nie od Boston Technologies - twórcy wspomnianego plugina .
No chyba że ktoś ma inne informacje na temat kilku niezależnych dostarczycieli data. Ale gdyby takie mieli to obśmiali by postępowanie prowadzone przez CFTC.
Pozdrawiam
http://bostontechnologies.com/bridges.html
Pozdrawiam
Karol Marchewka
Boston Technologies daje tylko plugin STP do MT4. BT nie daje datafeedu. Od tego są LP.mohertrader pisze: Piszesz o Virtual Dealer - a data które im odcięto to od kogo pochodzą jak nie od Boston Technologies - twórcy wspomnianego plugina .
No chyba że ktoś ma inne informacje na temat kilku niezależnych dostarczycieli data. Ale gdyby takie mieli to obśmiali by postępowanie prowadzone przez CFTC.
http://bostontechnologies.com/bridges.html
Pozdrawiam
Karol Marchewka