MM MANCHESTER

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
MACIEK408
Gaduła
Gaduła

MM MANCHESTER

Nieprzeczytany post autor: MACIEK408 »

witam

to mój nowy sys. prosty i dla leniwych:)
screeny z testów plus bilans wrzuciłem tu: http://www.megaupload.com/pl/?d=I41W2VOB

testy były robione na 7 parach, z których wydaje się że najlepsze i wogóle godne gry są 3 [top 3 - w bilansie podkreślane na czerwono].

z góry uprzedzam że to sys niekompletny, tzn. co jakiś czas wprowadzam jakąś zasadę <filtrujacą>, tak więc niektóre screeny z początkow testów mogą nie być w zgodzie z nimi. jednakże jest to raczej kosmetyka niz zmiana fundamentów.

poza tym z uwagi na tryb pracy jaką mam nie śledzę go live tylko wieczorem.

o co chodzi?

wykorzystuję poziomy Murray Math do określania poziomów TP. nie to żebym przeprosił się z gannem - po prostu są elastyczne i dopasowują się do zmienności danej pary - a to najważniejsze.
poziomy powinny mieć rozpiętość ok. 1/4 dziennej zmienności - najlepiej nieco poniżej. czyli jeżeli daily average mówi nam 125 pips to MM określamy na ok.30.

SL jest zmienny i oparty na SMA8 oraz kopertach dla LWMA 8 high i low.

sprawdzam rynek o 8-00. gdzie znajduje się cena (na M30). jeżeli ruszy i przebije poziom MM [ale koniecznie z trendem do którego wyznaczania służą np. ADX i SMA8] otwieram pozycję.

zamknięcie następuje w momencie dotarcia do kolejnego poziomu MM lub przecięcia ceny z linią SL.

za linię SL obieram SMA8, jednakże czasami jest to średnia cen maksymalnych/minimalnych (LWMA8), czasami też poziom MM przy którym otworzyłem transakcję. wydaje mi się że wszystko da radę odczytać ze screenów. jeżeli nie proszę pytać.

stosuję zasadę 1 transakcji na 1 dzień dla każdej pary. w bilansie wyszczególniłem 3 najciekawsze pary a mianowicie USDJPY, EURJPY i GBPUSD. stosunek pips na transakcję wynosi obecnie 13,13 -te 3 pary zarobiły przez 3 tygodnie 394 pts. najwiekszy SL jaki miałem (nie licząc pary GBPJPY) wyniósł - 22, z reguły oscylują w granicach 12 pips.

mam nadzieję że przejrzycie screeny i napiszecie co o tym sądzicie.

pzdr

PS poniżej kilka screenów - jak wygląda TP i jak SL
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Money Never Sleeps

Awatar użytkownika
MACIEK408
Gaduła
Gaduła

tutaj wspomniany bilans
Money Never Sleeps

Awatar użytkownika
gucio
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: gucio »

Najbardziej podoba mi sie arkusz EXCELa ale jak mozesz wstaw jakis biezacy przyklad np. w poniedzialek.Czy do tych poziomow masz juz gotowy wskaznik.?

Awatar użytkownika
MACIEK408
Gaduła
Gaduła

tutaj zamieszczam template i mq4 - poziomy MM (są dwa - różnią się tylko grafiką, do wyboru).
Dziś było tak :

EURUSD -3
USDJPY 0
GBPJPY 40
GBPUSD 15
USDCAD 0
USDCHF -9
EURJPY 20

ogółem 63
najlepsza trójka 35

pzdr
Money Never Sleeps

Awatar użytkownika
gucio
Gaduła
Gaduła

Dzieki-dobra robota.Teraz bede testowac.Na razie mam za male depo aby grac wszystkimi parami ale Twoje wyniki sa dobre.Za plus uwazam maly SL i takie wpadki sa do przyjecia.
Powodzenia i dobrego handlowania.

EDIT
Wgralem ale ten kalendarz nie chodzi i wskazniki z prawej strony wskazuja nie ta pare co trzeba

Awatar użytkownika
MACIEK408
Gaduła
Gaduła

wg.mnie opłaca się handlować 3 parami - testy mają pokazać które to pary, czy te które określiłem we wcześniejszym poście [EURJPY, USDJPY, GBPUSD]czy może inne. za najważniejszą sprawę uznaję zmienność pary, a okres sesji londyńskiej jest w tym względzie najkorzystniejszy.
Sys opracowałem z myślą o jak najmniejszych SL ale równocześnie nie <zabijających> transakcji - zasada cięcia strat.
aha - minimalne rozpiętości poziomów to 15 pts. czasem kłóci się to z zasadą 25% daily average - no ale TP poniżej 15 jest nie wart gry. w przypadku niskiej daily average (np. było tak dzisiaj na EURUSD, USDCAD, USDCHF) możemy po prostu nie handlować tą parą. wszystko zależy jednak od tradera.

pzdr

PS - kalendarz znalazłem na forum, o ile pamiętam trzeba zaznaczyć allow dll imports, ale to tylko taki gadżet, <ostrzega> przed danymi

dodaję pliki SignalBars i FFCal - wszystko znalezione na tym forum !
Money Never Sleeps

Awatar użytkownika
MACIEK408
Gaduła
Gaduła

hello

dziś pechowo parę kursów oparło się o SL a potem osiagnęło zakładane poziomy.

EURUSD -3
USDJPY -7
GBPJPY 33
GBPUSD 15
USDCAD 1
USDCHF 15
EURJPY -1

razem 53
top trójka dzis tylko +7.

pzdr

pzdr
Money Never Sleeps

henry
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: henry »

gucio pisze: Wgralem ale ten kalendarz nie chodzi i wskazniki z prawej strony wskazuja nie ta pare co trzeba
Wgraj komplet wskaźników i pójdzie...

Awatar użytkownika
gucio
Gaduła
Gaduła

U mnie wyglada troche inaczej
u/c +15, g/u +15(+15), u/j +20, e/j +20(+40)
SL nie trzymalem na sredniej ale na kopertach LWMA.

Awatar użytkownika
MACIEK408
Gaduła
Gaduła

gucio pisze:U mnie wyglada troche inaczej
u/c +15, g/u +15(+15), u/j +20, e/j +20(+40)
SL nie trzymalem na sredniej ale na kopertach LWMA.
właśnie tak jak ty robisz jest chyba lepiej, możliwe ze SMA daje za ciasne stoplossy. no nic ja nadal testuję na smaSL.

dzisiejsza gra

EURUSD -4 ; dla SL na LWMA +15
USDJPY -3 ; dla SL na LWMA +20
GBPJPY +40
GBPUSD +15
USDCAD -4
USDCHF 0
EURJPY +20
---------------------
razem +64
top 3 +32

dla gry na SL=LWMA +106

pzdr

PS - od początku kwietnia już 930 pips brutto. w weekend wrzuce zaktualizowany bilans za caly kwiecień
Money Never Sleeps

ODPOWIEDZ