go4x - polski broker4 (tms)

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Czy założysz konto u tego brokera ?

tak
89
30%
nie
127
43%
nie wiem
78
27%

Liczba głosów: 294

suseł
Bywalec
Bywalec

oil

Nieprzeczytany post autor: suseł »

co Pan forex sądzi o hedgingu na ropie brent i wti ? róznica w tej chwili 15usd. czy nie wymyslicie czegos jak ta róznica sie zmiejszy a ja na tym zarobie ? :) jaki jest swap na brent i wti bo nie moge znalezc ?

Awatar użytkownika
GO4X
Gaduła
Gaduła

Re: oil

Nieprzeczytany post autor: GO4X »

suseł pisze:co Pan forex sądzi o hedgingu na ropie brent i wti ? róznica w tej chwili 15usd. czy nie wymyslicie czegos jak ta róznica sie zmiejszy a ja na tym zarobie ? :) jaki jest swap na brent i wti bo nie moge znalezc ?
Dawno z nim rozmawiałem... :) ale...

Swap dzienny jest na poziomie zerowym. Oba gatunki ropy będą rolowane 1 raz w miesiącu, około 1 tydzień przed datą wygaśnięcia kontraktów na giełdzie.

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

GO4X pisze: Oba gatunki ropy będą rolowane 1 raz w miesiącu, około 1 tydzień przed datą wygaśnięcia kontraktów na giełdzie.
A ja myślałem, że seria I po prostu wygaśnie i wprowadzicie kolejną serie.
Czyli można rozumieć, że na tydzień przed wygaśnieciem bieżącej serii ropy rolujecie tą serię na obecną serię II, natomiast obecną serię II przerolujecie na obecną serię III ? Czyli, że nalezy oczekiwać swapów przy rolowaniu ?
To trochę dziwne rozwiązanie bo gdybym stworzył pozycję zhedgowaną od razu na serii II to po najbliższym rolowaniu miałbym i tak inną serię ?
Hmm . Może przemyślcie to i pozwólcie seriom wygasać i na ich miejsce po wygaśnięciu wprowadzajcie kolejną serię .
Przecież po to min. umieściliście od razu dwie serie aby była możliwość hedgingu między seriami. Więc jak to sobie obecnie wyobrażacie w takim przypadku ?
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

kozalesz
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: kozalesz »

Czy można gdzieś ustawić kasowanie spamu z promocja Go4x Max w Metatraderze? Przychodzi tego codziennie po kilka o tej samej treści. Kto chciał to skorzystał, a reszcie niech dadzą spokój.

Awatar użytkownika
Janek Trader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Janek Trader »

MarioDM pisze:
GO4X pisze: Oba gatunki ropy będą rolowane 1 raz w miesiącu, około 1 tydzień przed datą wygaśnięcia kontraktów na giełdzie.
A ja myślałem, że seria I po prostu wygaśnie i wprowadzicie kolejną serie.
Czyli można rozumieć, że na tydzień przed wygaśnieciem bieżącej serii ropy rolujecie tą serię na obecną serię II, natomiast obecną serię II przerolujecie na obecną serię III ? Czyli, że nalezy oczekiwać swapów przy rolowaniu ?
To trochę dziwne rozwiązanie bo gdybym stworzył pozycję zhedgowaną od razu na serii II to po najbliższym rolowaniu miałbym i tak inną serię ?
Hmm . Może przemyślcie to i pozwólcie seriom wygasać i na ich miejsce po wygaśnięciu wprowadzajcie kolejną serię .
Przecież po to min. umieściliście od razu dwie serie aby była możliwość hedgingu między seriami. Więc jak to sobie obecnie wyobrażacie w takim przypadku ?
Chyba za bardzo skomplikowane pytania zadałeś Panu Forexowi bo już piątek, a On dalej nie może rozgryść o co pytasz :D

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Janek Trader pisze: Chyba za bardzo skomplikowane pytania zadałeś Panu Forexowi bo już piątek, a On dalej nie może rozgryść o co pytasz :D
Hehe . Też tak sądzę. Najpierw sugerowali, że można robić hedging między seriami, a teraz chcą je zrolować i ZONK , bo nie przewidzieli konsekwencji tego.
Podejrzewam, że nie ma odzewu bo naradzają się jak to teraz rozwiązać.

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie instrumentu Euroibor.Jak się domyślam jest to instrument oparty na przewidywaniach odnośnie zmiany stóp procentowych w eurolandzie. Na razie go nie tykam bo nie bardzo wiem jak działa. Po wczorajszej konferencji Tricheta instrument poszedł ostro w dół.
Czy tak własnie powinno być ? Sądziłem wcześniej (być może błędnie), że wzost instrumentu oznacza większe szanse na podwyżkę stóp.
Czyżby było dokładnie na odwrót ?
Trust no bit**es.

Awatar użytkownika
GO4X
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: GO4X »

Chyba muszę powiedzieć panu Forexowi, żeby sam szarejestrował się na forum... bo niektórych trzeba trochę doedukować :)

Pan Forex zastanawia się nad tematem rolowania ropy i forumowicze poznają odpowiedź w przyszłym tygodniu, a jak wiemy lubimy słuchać uwag i potrafimy elastycznie się do nich stosować. Temat nie umarł.

W kwestii danych:

Euribor ustalany jest przez panel 57 największych banków strefy Euro(ang. European Bankers Federation – EBF). Banki kalkulują, jaka ich zdaniem będzie stopa oferowana przez jeden bank innemu bankowi, na rynku międzybankowych depozytów terminowych w strefie euro. Następnie dane te poddawane są automatycznej analizie, gdzie komputer odrzuca 15% najlepszych i najgorszych ofert, a z pozostałych danych obliczana jest średnią zaokrąglaną do trzech miejsc po przecinku. Dane te publikowane są przez serwis Reuters o godzinie 11:00.
Dokonując transakcji na kontraktach futures na STIR-ach określamy jaka według nas będzie stopa procentowa na trzymiesięczny Euribor na fixingu w przyszłości.
Np. Euribor September 2011 – określa jaka będzie teoretyczna stopa procentowa Euribor na fixingu o 11:00 w poniedziałek (czasu brukselskiego), przed trzecią środą września 2011 roku.
Kwotowanie Euribora jest następujące:
100 - oczekiwana stopa procentowa

Obrazek

Tak więc zajmując pozycję długą na kontrakcie oczekujemy spadku stopy procentowej, natomiast zajmując pozycję krótką, oczekujemy wzrostu stopy procentowej.

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

GO4X pisze: Euribor

zajmując pozycję długą na kontrakcie oczekujemy spadku stopy procentowej, natomiast zajmując pozycję krótką, oczekujemy wzrostu stopy procentowej.[/b]
Dzięki za wyczerpujące wyjaśnienie. :wink:
Trust no bit**es.

koniaczek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: koniaczek »

Witam,

patrze, patrze i oczom nie wierzę...

Czemu spread na EURUSD wynosi 5 pipsów??

w warunkach transakcyjnych jest wyraźnie napisane, że maja być 2.

O co chodzi?

Pozdrawiam

dodam ze juz jest po 23 o której mowa w wt i spread powinien być 2.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ZielonyBeret
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: ZielonyBeret »

@koniaczek
Też to zauważyłem że spread jest większy niż powinien być, zwróć uwagę że problem nie dotyczy tylko "edka" ale też np pary USD/CHF gdzie normalnie jest 3 pipsy a na twoim obrazku wyraźnie widać że jest 10 !!!
Co na to Pan FOREX?

ODPOWIEDZ