po co int jak mozna double

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
siersciuch
Pasjonat
Pasjonat

po co int jak mozna double

Nieprzeczytany post autor: siersciuch »

jest sens używania int, jak mozna double? wiem ze int zajmuje 4 bity, a double 8.

ale ja nie będę pisał programu z kodem na kilometr, wiec przestrzeń dysku mnie nie obchodzi.

wiec jakbym wszystkie int zamieniał na double, to program by przestał działać?

czy po prostu int zostało wymyślone aby zmniejszyć rozmiar programu?
jeżeli będziesz uparty, prawdopodobnie częściej odniesiesz sukces, niż doznasz porażki.

Awatar użytkownika
RafalT
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: RafalT »

Możesz pisać wszystko na doublach. Na PCtach to nie ma praktycznie znaczenia. Jednak powinno być tak że jeśli nie przekroczysz zakresu int to bez sensu jest definiować doublem.

Jeśli pisałbyś program na mikrokontroler z pamięcią 8kb to na doublach wykonałbyś może kilka operacji,a na int kilkadzięsiąt razy więcej.

Awatar użytkownika
luktom
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: luktom »

Poza oczywistymi korzyściami w ilości alokowanej pamięci int załatwia Ci problem z miejscami po przecinku a także nie trzeba go przepuszczać przez DoubleToStr, żeby jakoś sensownie wyświetlić w komentarzu wykresu.
algotronic- zaawansowane rozwiązania dla traderów
Odwiedź naszą stronę WWW, aby poznać pełną ofertę

Awatar użytkownika
siersciuch
Pasjonat
Pasjonat

luktom pisze:Poza oczywistymi korzyściami w ilości alokowanej pamięci int załatwia Ci problem z miejscami po przecinku

czyli wartość do double zawsze musze, podawać z przecinkiem nawet jak jest to liczba całkowita? np 2.0 ?
jeżeli będziesz uparty, prawdopodobnie częściej odniesiesz sukces, niż doznasz porażki.

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

siersciuch pisze:czyli wartość do double zawsze musze, podawać z przecinkiem nawet jak jest to liczba całkowita? np 2.0 ?
nie chodzi o to ze jak masz int a to dla a=5/2 wynik masz 2 bez tego co po przecinku

Awatar użytkownika
siersciuch
Pasjonat
Pasjonat

xpep pisze:
siersciuch pisze:czyli wartość do double zawsze musze, podawać z przecinkiem nawet jak jest to liczba całkowita? np 2.0 ?
nie chodzi o to ze jak masz int a to dla a=5/2 wynik masz 2 bez tego co po przecinku
no wiem rozumie ale ja sie pytam o to

czyli wartość do double zawsze musze, podawać z przecinkiem nawet jak jest to liczba całkowita? np 2.0 ? czy moge wpisac do double poprostu 2 ?

Awatar użytkownika
RafalT
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: RafalT »

Mniej czasu zajęło by Ci sprawdzenie tego, czy kompilator wyrzuci błąd. Nie musisz.

Awatar użytkownika
siersciuch
Pasjonat
Pasjonat

:D racja. Dzieki!

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Przyznam sie, ze dziwne pytania zadajesz ;)

1) Int jest mniejszy, (jak juz wspomniano)
2) int jest szybszy (o wiele szybszy)
3) nie mozesz indeksowac tablicy doublami

Wiec na Twoje pytanie czy jak zamienisz w programie wszystkie inty na double, to bedzie dzialac, odpowiem, nie, nie bedzie dzialac.

Jest jeszcze pare problemow z ktorymi moga wystapic z doublami.
W kazdym razie, do mnie przemawia glownie argument szybkosci i czytelnosci

Dakhr
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Dakhr »

xpep pisze:
Lepiej nie inicjalizowac wyniku dzielenia jako int zeby pozniej uniknac klopotow z "dziwna matematyka" :roll:

ODPOWIEDZ