Słownik Forex - podstawowe pojęcia dla początkujących

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
freshman89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: freshman89 »

mam pare pytan, sa to cytaty, ktorych nie rozumeim:

"Na szpicy zjazdu nie siedzą pejsy"
"Kabel już tłucze UP - zrobi ze trzy formacje ekstremalne"
"Poza tym tworzy się PROCA na D1 na woodie wiec muszą być ruchy by ja stworzyć"
"Jen i Funt się powoli się korekcą"
"bede sie dalej upieral ze dzis rowniez musi na d1 byc czerwona swieca"
"Na W1 jest już PROCA czekamy na LAMPĘ "

Awatar użytkownika
emulin
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: emulin »

freshman89 pisze:mam pare pytan, sa to cytaty, ktorych nie rozumeim:

:lol: :lol: :lol:

to podwórkowy język po prostu, coś jak:
nie zaczepiaj mnie - turlaj stary do Betlejem

"bede sie dalej upieral ze dzis rowniez musi na d1 byc czerwona swieca" - znaczy że dzisiejszy dzień zakończy się po niższej cenie niż otworzył(świeczka D1 będzie czerwona).

reszta nie wiem jakiego zagadnienia dotyczy. :wink:
"nie ważne jak dużo mleka może wypić twój sąsiad lub czy jego dzieci podkradają ser żółty z kanapek swoich rówieśników, tak naprawdę ważne jest to czy potrafiłbyś przepłynąć jezioro mając schowanego w kieszeni banana i 3 litry bezołowiowej benzyny"

Mr.T

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

freshman89 pisze:mam pare pytan, sa to cytaty, ktorych nie rozumeim:

Do forumowego slangu podchodż z przymróżeniem oka i nie wszystko co piszą jest wiedzą o FX :wink:

kilbil
Uczestnik
Uczestnik

Wybór brokera

Nieprzeczytany post autor: kilbil »

Witam,

Wiem, że temat wałkowany od dłuższego czasu, ale na dziś nie jestem w stanie się zdecydowac na polskiego brokera forex. O XTB napisano tyle że już się wystarczająco zraziłem ale może TMS będzie dobry. Prosze o radę.

Mr.T

Raczej nie-całą otoczkę maja ładną jak XTB ,ale od strony tech.czyli to co klienta interesuje(a przynajmniej powinno) porażka.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

kilbil pisze:Wiem, że temat wałkowany od dłuższego czasu, ale na dziś nie jestem w stanie się zdecydowac na polskiego brokera forex. O XTB napisano tyle że już się wystarczająco zraziłem ale może TMS będzie dobry. Prosze o radę.
Polski rynek Forex ma to do siebie, że jest jeszcze ogólnie dość mały, co pozwala im być małokonkurencyjnymi w stosunku do zagranicznych brokerów ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

kilbil
Uczestnik
Uczestnik

Wybór platformy

Nieprzeczytany post autor: kilbil »

Dzięki za odpowiedź. Rynek nie rozwinięty to rozumiem, ale co dokładnie może spotkać młodego forexowicza. Poza tym oczywiście że wtopi całe depo w nieudane transakcje. W jaki sposób broker może nam dać w kość. Mówi się tutaj cały czas o ludziach chcących zagrać na foreksie jako o dawcach kapitału. No może i tak jest ale nie wiem ilu ludzi w Polsce interesuje się tym tematem. Jeśli za konto w XTB trzeba na wstępie wpłacić 2 TPLN to ilu musu być chętnych żeby im się opłacało, z drugiej strony ilu by nie było to i tak jest to czysty zysk. Z kolei w TMS 10 TPLN na początek czyli wystarczy kilkudziesięciu w roku i kilka set tysięcy w kieszeni bez ciężkiej pracy, ale czy to aż tak o to chodzi? Dajmy na to, że ktoś faktycznie zna się na rzeczy, rozumie analizę techniczną, wnika w dane maroekonomiczne i trafia w dobre zlecenia, czy jak broker zobaczy, że taki gość ma dobrą passę to zacznie mu robić schody? Jak czytam całe to forum to dochodzę do wniosku że w tym całym interesie nie chodzi o dobre transakcje tylko o krojenie kapuchy z naiwniaków chcących łatwo i szybko się wzbogacić. Ale tak jak pisałem muszą być ludzie, którzy grają z głową i rozsądkiem zarabiając na na życie. Chyba, że takich nie ma bo ich wykosił broker taki czy inny. Sam nie wiem co myśleć o tym całym foreksie.

Mr.T

kilbil pisze:Sam nie wiem co myśleć o tym całym foreksie.
Poczytaj o róznicy pomiędzy brokerem MM,a ECN oraz o opiniach na ich temat
może rozjaśni Ci to trochę kto utrudnia trading.Osobiście miałem konto u MM polskiego, a teraz u ECN i powiem CI ,że róznica jest kolosalna.Jak już będziesz pewny co do brokera pozostaje skupić się na ,,psychice inwestowania"- jest na forum bo kiedy wejść na rynek i przewidzieć kierunek ruchu dziennego przynajmniej dla mnie to jest bardzo proste z psychiką już nie takie proste tu potrzeba czasu i determinacji.

Awatar użytkownika
freshman89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: freshman89 »

mam pytanie w mt4 jaka jest roznica w oczekujacych miedzy buy stop, but limit itd

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

freshman89 pisze:mam pytanie w mt4 jaka jest roznica w oczekujacych miedzy buy stop, but limit itd
Buy stop kupuje na wybicie, Buy Limit na cofnięciu. Testuj na demo.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ