Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców
- freshman89
- Gaduła
staram sie zaglebiac w gre PA (price action) i nasuwa mi sie pewne pytanie. Zakladajac, ze czekamy na HL w okolicach oporu 1,700, ktory byl juz testowany ale nie zostal przebity, jak upewnic sie, ze akurat w czasie gdy czekamy na wejscie i chcemy zajac krotka pozycje, opor nie zostanie przebity i nie zostanie testowany np na jakims historycznym oporze 1,800?
Zobaczysz to po fakcie ... Graj to co widzisz w danej chwili a nie to czego się w tej chwili spodziewasz ...freshman89 pisze:staram sie zaglebiac w gre PA (price action) i nasuwa mi sie pewne pytanie. Zakladajac, ze czekamy na HL w okolicach oporu 1,700, ktory byl juz testowany ale nie zostal przebity, jak upewnic sie, ze akurat w czasie gdy czekamy na wejscie i chcemy zajac krotka pozycje, opor nie zostanie przebity i nie zostanie testowany np na jakims historycznym oporze 1,800?

- freshman89
- Gaduła
4 miejsca to 1 pips, w przypadku E/D i wiekszosci popularnych par FX , ale na przyklad dla par Jenowych to 2
zreszta jak nie jestes pewien, to wez przymiar z paska narzedzi (krzyzyk ) i zmierz recznie - na pewno pokaze

zreszta jak nie jestes pewien, to wez przymiar z paska narzedzi (krzyzyk ) i zmierz recznie - na pewno pokaze

Polska to takie dziecko z Downem - trzeba je kochac ale cudów nie nalezy oczekiwac ...
właśnie ten krzyżyk mnie w błąd chyba wprowadza - bo on mi mierzy pięc po przecinku gdy klikne na cene 1.10010 i zjade do 1.10020 to krzyżyk pokazuje 0/10/1.10020 rozumiem ze po pierwszym ukosniku pokazuje pipsy?
z drugiej strony czy to możliwe że przy parze EUR/USD na wykresie M1 pojedyńcze świece mają wysokość nawet 50 i więcej pipów?
z drugiej strony czy to możliwe że przy parze EUR/USD na wykresie M1 pojedyńcze świece mają wysokość nawet 50 i więcej pipów?
dzięki za odpowiedź, ale jeszcze podrążę ten temat bo mi spokoju nie daje. przy modyfikacji zlecenia w mt4 napisane jest że mogę ustawić stop loss 20 pipsów od ceny rynkowej. więc wybieram żeby ustawiło automatycznie i ustawia mi na 1.00030 na przy cenie rynkowej 1.00010 - z kolei przy okienku do wpisywania odległości stop loss od ceny rynkowej pisze że są to punkty a nie pipsy. Czy u was w MT4 jest tak samo? Jeszcze jedno pytanko - skoro mówisz że te moje 10 to jeden pips to czy mam rozumieć, że jak prowadzone są rozmowy na tym forum i ktoś pisze że udało mu się zarobić powiedzmy 20 pipsów z transakcji to wyłapał zmianę ceny z 1.00123 do 1.00323 ? I ostatnie pytanie trochę z innej beczki - na jakich wykresach najczęściej trejdujecie? czy zdaża wam się na M1 lub M5? pozdrawiam serdecznie i dzięki za odpowiedzi
Ehhh... Niepotrzebnie sobie utrudniasz życie. Prosto i zrozumiale.
Tradycyjny 1 pips to 0.0001 na EUR/USD. Jeśli kwotowania są do 5 miejsc po przecinku czyli 0.00010 to wtedy brokera pips jest równy 10.
Broker z 4 miejscami = 1 pips = 0.0001
Broker z 5 miejscami = 10 pips = 0.00010
Natomiast ich wartość jest niezmienna. 1 pips (z 4 miejscami) = 10 pips (z 5 miejscami).
Dodano po 30 sekundach:
.
Tradycyjny 1 pips to 0.0001 na EUR/USD. Jeśli kwotowania są do 5 miejsc po przecinku czyli 0.00010 to wtedy brokera pips jest równy 10.
Broker z 4 miejscami = 1 pips = 0.0001
Broker z 5 miejscami = 10 pips = 0.00010
Natomiast ich wartość jest niezmienna. 1 pips (z 4 miejscami) = 10 pips (z 5 miejscami).
Dodano po 30 sekundach:
Ilu traderów tyle strategii. Taka statystyka nic Ci nie dapsyduck pisze:na jakich wykresach najczęściej trejdujecie? czy zdaża wam się na M1 lub M5?

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu