Profesjonalizm w handlu - już bez kontrowersji

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
beginner

Nieprzeczytany post autor: beginner »

Grzegorz a czego oczekujesz? Gdyby to było takie proste, że wystarczy kogoś przeczytać, jego wnioski z testów i doświadczenia z X lat na rynku to wszyscy by zarabiali. Chodzi o to, że nic nie jest oczywiste, że nawet jeśli przedstawisz swoje wnioski ktoś będzie miał inne. To nie jest tak, że ktoś udowadnia Ci, że nie masz racji. Po prostu inni przedstawiają inny punkt widzenia i inne wnioski.

A co TY zobiłbyś dla tradingu? :)

"...Linda Bradford Raschke is so serious about trading that she traded right through the last day of her pregnancy. "You didn't trade while you were in labor?" I asked her half-jokingly. "Well, no," she said, "but then again, it was four A.M. and the markets weren't open. I did, however, put on a trade about three hours after I gave birth to my daughter. I was short some currency contracts that were expiring that day. It seemed like such a good trade that I couldn't bring myself to give up the opportunity of rolling the position over into the next contract month..." :)

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Teraz należałoby zdefiniować czym tak naprawdę jest "czynnik losowy" a czym nie jest, później określić co znaczy "krótki termin", zrobić co najmniej roczne badanie na danych live i sobie sprawdzić jak ktoś tak bardzo nie wierzy.

Tylko chyba szkoda czasu na takie bzdury.. Mało konstruktywne..

Z drugiej strony, dyskusja na taki temat bez podpierania się badaniami, własnymi albo cudzymi, jest strasznie jałowa, bo każdy głupi może sobie palnąć np. "słonie są czerwone i chodzą do tyłu, a teraz mi udowodnijcie, że tak nie jest".
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
czango
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: czango »

No dobra to teraz zasady Marka Weinsteina :

What are the trading rules you live by?

Jakich zasad tradingu przestrzegasz ?
1. Always do your homework.

Zawsze bądź przygotowany , ( zrób swoją analizę )

2. Don't be arrogant. When you get arrogant, you forsake risk control. The best traders are the most humble.

Nie bądź arogancki , kiedy jesteś arogancki tracisz swoją kontrolę ryzyka , najlepsi traderzy są najbardziej skromni .

3. Understand your limitations. Everyone has limitations—even the best traders.

Zrozum swoje ograniczenia , Każdy je ma , nawet najlepsi .

4. Be your own person. Think against the herd, as they must lose in time. Don't trade until an opportunity presents itself. Knowing when to stay out of the markets is as important as knowing when to be in them.

Bądź sobą . Nie myśl tak jak stado , ponieważ oni muszą w końcu stracić , Nie wchodź dopóki nie zobaczysz okazji . Wiedza kiedy wyjść z rynku ( nie zajmować pozycji ) , jest tak samo ważna , jak wiedza kiedy wejść

5. Your strategy has to be flexible enough to change when the environment changes. The mistake most people make is they keep the same strategy all the time. They say, "Damn, the market didn't behave the way I thought it would." Why should it? Life and the markets just don't work that way.

Twoja strategia musi być na tyle giętka , żeby się zmienić gdy warunki rynku się zmieniają . Błąd który większość ludzi popełnia to utrzymywanie tej samej strategii przez cały czas . Mówią : " A niech to , rynek zachował się zupełnie inaczej niż myślałem " Dlaczego powinien się tak zachować ? Życie i rynek nie działają w ten ( przewidywalny ) sposób .

6. Don't get too complacent once you have made profits. The toughest thing in the world is holding on to profits. That is because once you have attained a goal, you then set a second goal that is usually the same as the first one: to make more money. Consequently, for many people, attainment of that second goal is not as rewarding. They may begin to question what they really want from trading and trigger a self-destruct process in which they wind up losing.

Nie bądź zbyt pewny siebie jak osiągniesz profit . Najcięższą rzeczą jest go utrzymać , a to dlatego , że osiągnąłeś pewien cel , wtedy wyznaczasz sobie następny cel , który jest taki sam jak ten pierwszy : zarobić więcej .
Dla wielu ludzi osiągnięcie tego drugiego celu , już nie jest tak samo satysfakcjonujące . Mogą zacząć kwestionować to co chcą osiągnąć i rozpocząć samo destrukcyjny proces , który spowoduje straty .

I jeszcze podsumowanie :

Any final advice you have for the beginning trader?

You have to learn how to lose; it is more important than learning how to win. If you think you are always going to be a winner, when you lose, you will develop feelings of hostility and end up blaming the market instead of trying to learn why you lost.
Limit losses quickly. To paraphrase from Reminiscences of a Stock Operator, most traders hold on to their losses too long because they hope the loss will not get larger. They take profits too soon, because they fear the profit will diminish. Instead, traders should fear a larger loss and hope for a larger profit.

Ostatnia porada dla początkujących

Naucz się jak przegrywać ; to jest ważniejsze niż nauka jak wygrywać . Jeśli myślisz , że zawsze będziesz wygrywał , to przy stracie , będziesz miał uczucia wrogości i będziesz obwiniał rynek , zamiast zrozumieć dlaczego wtopiłeś .
Straty tnij szybko . Parafrazując Wspomnienia Operatora Giełdy , większość traderów za dlugo przeciąga swoje stratne pozycje , mając nadzieję że rynek się odwróci . Zyski realizują za wcześnie , bo myślą że zysk się zmniejszy .
Zamiast tego powinni bać się większej straty i mieć nadzieję na wiekszy zysk .
It' s ok to lose money , we can make it back , but lose the balls and it's game over .

Awatar użytkownika
Gwyn_Bleidd
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Gwyn_Bleidd »

Najlepsi zwykle tylko strategią się różnią. Ważne jest, żeby nie zmieniać swojego stylu grania tylko dlatego, że akurat guru tego biznesu powiedział, że on gra krótko, jest gepardem i obserwuje wróble. Oczywiście racją jest, że mówi dobrze. Ale o swojej strategii. A każdy jest inny ;)
Życie to surfing, więc nie bój się fal.

Awatar użytkownika
czango
Gaduła
Gaduła

Masz rację , strategie są różne , najważniejsza jest psychologia , zwróć uwagę również na konsekwencję działania , większość z tych guru zaliczała w pewnym momencie poważne wtopy , ale nie poddali się tylko udoskonalali swoją psychę .
Większość z nich długo pracowała nad tym , żeby być na topie , potrzebowali kilku lat , więc doświadczenie i ciągła praca czyni mistrza .

Każdy może sobie wybrać swojego guru iść jego śladem , ale jak sam M. Weinstein zauważył nikt nie osiągnie sukcesu jeśli będzie się ciągle patrzył na innych :

When did you begin trading again?
After a few months, I started trading AMEX stocks, but I found it amazingly slow. I missed the leverage of the commodity markets. I didn't think I could successfully support myself trading stocks.
Around that time, I ran into a friend who is a great options trader. I told him about my experiences and he
suggested that I join him. In my first week at his office he told me to buy Teledyne calls right before expiration because he was sure they were going up. I followed his advice, and the calls completely collapsed.
How much did you lose?
About $40,000. I felt extremely hostile, but I didn't want to show it because he never promised me any results. I was so upset that I walked out of the office and didn't come back for two days. He tried reaching me during that time, but I didn't return his calls. Finally, he got a message to me through a mutual friend.
Was he upset that he had given you bad advice?
When I came back to the office, he told me that he had done the exact opposite trade in another account, and that the trade was mine. So I didn't really lose any money.
That sounds like an awfully odd type of practical joke.
It wasn't a practical joke. He was trying to teach me not to place blind trust in anyone—even him. It was his way of teaching me the importance of self-reliance in being a good trader.

P.S.
Przykład M. Weinsteina wybrałem dlatego , że dla wielu czytelników forum jego osiągnięcia mogą się wydawać nieprawdopodobne wręcz niemożliwe i barwnie opisuje również swoje początkowe niepowodzenia , oczywiście warto samemu przeczytać całość " Market Wizards " i "New Market Wizards" .

http://www.youtube.com/watch?v=aacVKplbGWA 1:42
It' s ok to lose money , we can make it back , but lose the balls and it's game over .

Awatar użytkownika
nasreddin
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: nasreddin »

ja bym sie odniosl do wypowiedzi fachowca

ad1. o wiele wazniejszy jest pkt 5
ad2,6 hmmm jak sie ma do pkt 4? :D skromnosc i arogancja to pozory - aspekty zewnetrzne .wazna jest kontrola wewnetrzna , czy jak zwal tak zwal swiadomosc
ad3 oczywiste
ad4 .wazne zeby wypracowac bycie soba ;)
„Ekspert to człowiek, który w bardzo wąskiej dziedzinie zrobił wszystkie możliwe błędy.”

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

beginner pisze: Myślę, że trading jako profesja jest dla wybranych z darem od Pana Boga, reszta będzie traciła aż to zrozumie.
Tak jak z graniem na skrzypcach albo malowaniem obrazów. Może to robić tylko z jakim efektem?
ech...

Awatar użytkownika
Darkst
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Darkst »

Fesiek pisze:
beginner pisze: Myślę, że trading jako profesja jest dla wybranych z darem od Pana Boga, reszta będzie traciła aż to zrozumie.
Tak jak z graniem na skrzypcach albo malowaniem obrazów. Może to robić tylko z jakim efektem?
Granie na skrzypcach lub malowanie obrazów ma tyle wspólnego z tradingiem co koń z koniakiem.

Moim zdaniem każda osoba która jest cierpliwa, zdyscyplinowana, otwarta na sukces oraz potrafiąca logicznie myśleć i wyciągać wnioski z decyzji może odnieść sukces na rynkach finansowych. Wystarczą tylko oczy i uważne obserwowanie wykresu...

Zresztą popatrzcie sobie własne doświadczenie. Jakie błędy były na początku i jaki był efekt jak zostały wyeliminowane.

A jeżeli dalej uważasz, że malowanie obrazów jest dla wybranych to polecam zapoznać się z obrazem Kazimierza Malewicza: Czarny kwadrat
na białym tle...
Ostatnio zmieniony 29 gru 2010, 00:46 przez Darkst, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
czango
Gaduła
Gaduła

nasreddin pisze:ja bym sie odniosl do wypowiedzi fachowca

ad2,6 hmmm jak sie ma do pkt 4? :D skromnosc i arogancja to pozory - aspekty zewnetrzne .
Nie wiem dlaczego uważasz , że skromność i arogancja to tylko aspekty zewnętrzne , biorą się one z wnętrza umysłu z tej właśnie świadomości :

Skromność to zdolność do dostrzegania własnych błędów i przyznanie się do błędu , zdolność do krytycznej analizy swojego postępowania i chęć poprawy .

Arogancja to brak zdolności przyznania się do własnego błędu , szukanie przyczyn niepowodzenia poza sobą , obwinianie innych za własne błędy , brak przystosowania się do warunków rynku , ślepa wiara we własne ( lub jakiegoś guru) przekonania .

Dodano po 30 minutach:
czango pisze: Przetłumaczę ten fragment bo wydaje mi się że warto

When did you begin trading again?

Kiedy zacząłeś znowu grać ( Chodzi tu o dużą stratę którą M.W. poniósł na rynkach surowców )

After a few months, I started trading AMEX stocks, but I found it amazingly slow. I missed the leverage of the commodity markets. I didn't think I could successfully support myself trading stocks.

Po kilku miesiącach , zacząłem grać na giełdzie akcjii AMEX , ale była ona niesamowicie powolna , brakowało mi lewara z rynku surowców . Myślałem , że nie uda mi się z tego utrzymać .

Around that time, I ran into a friend who is a great options trader. I told him about my experiences and he
suggested that I join him. In my first week at his office he told me to buy Teledyne calls right before expiration because he was sure they were going up. I followed his advice, and the calls completely collapsed.

W tamtym czasie spotkałem swojego przyjaciela , który jest świetnym graczem na opcjach . Opowiedziałem mu swoje przeżycia i on zaproponował mi , żebym pracował dla niego . W moim pierwszym tygodniu w jego biurze podpowiedział mi żeby kupić opcje Teledyne przed ich wygaśnięciem , ponieważ był pewny , że ich cena wystrzeli w górę , posłuchałem jego rady I opcje kompletnie wysiadły .

How much did you lose?

Ile straciłeś ?

About $40,000. I felt extremely hostile, but I didn't want to show it because he never promised me any results. I was so upset that I walked out of the office and didn't come back for two days. He tried reaching me during that time, but I didn't return his calls. Finally, he got a message to me through a mutual friend.

Około 40 000 $ . Czułem się niesamowicie wkurzony , ale nie chciałem dać po sobie tego poznać , ponieważ nie obiecywał mi wyników ,. Byłem tak zły , że wyszedłem z biura i nie wróciłem przez kolejne dwa dni .
On próbował się do mnie dodzwonić , ale nie odbierałem telefonu . W końcu dostałem od niego wiadomość przez kolegę .

Was he upset that he had given you bad advice?

Czy był zdenerwowany tym , że dał ci złą radę ?

When I came back to the office, he told me that he had done the exact opposite trade in another account, and that the trade was mine. So I didn't really lose any money.
That sounds like an awfully odd type of practical joke.
It wasn't a practical joke. He was trying to teach me not to place blind trust in anyone—even him. It was his way of teaching me the importance of self-reliance in being a good trader.

Jak wróciłem do biura , powiedział mi , że na innym koncie zrobił dokładnie odwrotną transakcję i że to konto jest teraz moje .

To brzmi jak okropny żart .

Ale to nie był żart . On próbował mnie nauczyć , żeby nikomu ślepo nie wierzyć , nawet jemu .
W ten sposób uczył mnie polegania na samym sobie , aby zostać dobrym traderem .

Awatar użytkownika
nasreddin
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: nasreddin »

troche psychologii

skromnosc i arogancja nie sa odpowiednimi slowami na okreslenie rodzaju emocji , poniewaz obydwa slowa dotycza tego jak jestes postrzegany a nie tego co sie w tobie dzieje

a w tym przypadku chodzi o to zeby miec swiadomosc tego co sie w tobie dzieje.nie chodzi nam o to jakie tworzyc pozory / to zadanie dla PR ludzi na tapecie /tylko jakim jestes traderem core

chodzi nam o to zeby kontrolowac (obserwowac , miec swiadomosc ) procesy obrobki bodzcow (informacji dostarczanych z receptorow ) oraz wzorce reakcji utrwalone doswiadczeniem do czasu kiedy utrwala sie nowe wzorce.
krotko i najogolniej na poczatek : miec ciagla swiadomosc zachodzacych w mozgu procesow / tu: emocji/ i ich skutkow.

kontroler to jest ten facet, ktory w tobie podejmuje decyzje, kiedy sie wahasz czy kupic bentleya czy maybacha albo czy isc na urodziny do tesciowej czy na wywiadowke dorastajacej corki

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
jeszcze krotko na temat choinek :

choinki choinki

sprobuj wyobrazic sobie jak bardzo poczujesz sie glupio uswiadamiajac sobie ze podobnie widza i wyrazaja sie male dzieci i ludzie inteligencji nienachalnej
na widok :
- wielobarwnych zdjec tomograficznych na ktorych fachowiec widzi caly szereg niezbednych danych m.in temperature, sklad chemiczny , cisnienie , strukture ,komorek czy dany organ funkcjonuje prawidlowo
- kolorowych plam na zdjeciach odleglych galaktyk na podstawie ktorych fizycy potrafia okreslic odleglosc ,rodzaj gwiazd ja tworzacych ,wiek ,sklad chemiczny, temperature itd
podobnie :
laik bedzie widzial portal internetowy jako kolorowe ,pelne zdjec i reklam migajace zrodlo takich czy innych informacji . fachowiec bedzie widzial elementy jezyka programowania w ktorym strony zostaly napisane
przykladow moglbym przytoczyc sporo

kwestia sposobu przetwarzania informacji

.
„Ekspert to człowiek, który w bardzo wąskiej dziedzinie zrobił wszystkie możliwe błędy.”

ODPOWIEDZ