Po po właśnie są biblioteki. Jak usprawnisz ją to usprawniasz wszystkie EA które jej używają.xpep pisze: teraz moge to w innych ea uzywac
kod EA w kilku plikach
Biblioteki w mql'u są bardzo kiepsko zrobione. Zwróć uwagę na to, że jeśli zmienisz coś w pliku który jest dołączany przez include do Twojego EA to musisz przekompilować i plik i EA. Trzeba o tym pamiętać.xpep pisze:w sumie nie taki byl moj cel ale udalo mi sie osiagnac to co chcialem no i tak jak piszesz teraz moge to w innych ea uzywac
Przykład jak używać libów masz w katalogu experts. Zobacz sobie jak jest zrobiona biblioteka stdlib
Masz w include\stdlib.mqh - nagłówek definiujący funkcje, importuje on plik "stdlib.ex4" - z katalogu libraries tam jest kod funkcji.
tak juz wczesniej znalazlem te przykladygreen7 pisze:Przykład jak używać libów masz w katalogu experts. Zobacz sobie jak jest zrobiona biblioteka stdlib
Masz w include\stdlib.mqh - nagłówek definiujący funkcje, importuje on plik "stdlib.ex4" - z katalogu libraries tam jest kod funkcji.
a powiedzcie mi czy sa jakies problemy jesli w funkcji z biblioteki A jest uzyta funkcja z biblioteki B
w kodzie biblioteki A dalem
Kod: Zaznacz cały
#include<b.mqh>
Kod: Zaznacz cały
<#import b.ex4>
A jak pominiesz <#import b.ex4> to też działa ?xpep pisze:w kodzie biblioteki A dalem
Kod:
#include<b.mqh>
a w naglogwku
Kod:
<#import b.ex4>
kompiluje sie bez bledow
Tzn czy uzywasz jednocześnie #include oraz #import b
Pytam żeby stwierdzić ze na pewno dział ci import z b.ex4
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=14774
Dodano po 23 minutach:
#property librarygreen7 pisze:Zwróć uwagę na to, że jeśli zmienisz coś w pliku który jest dołączany przez include do Twojego EA to musisz przekompilować i plik i EA. Trzeba o tym pamiętać.
#include<b.mqh>
experts\include b.mqh - tego pliku nie kompiluję (nie ma nigdzie żadnego b.ex4.. a jest dołączany bo kod działa.. wystarczy mi nadpisywać .. znika mi wtedy problem
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 786#282786
co mnie zaskoczyło bo nie rozumie czemu tak jest i jak to działa.. chyba, że mi się coś gdzieś zacaschowało..

R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)