woodie's cci system - niewiarygodnie obszerny zbiór zasad

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
38
15%
Nie
152
59%
Zamierzam
69
27%

Liczba głosów: 259

MajorGC
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MajorGC »

MarioDM nie gram czystym woodiem jak wcześniej pisałem. Wszystko co obecnie robie to testuje i dopasowuje parametry pod siebie. Jak możesz zauważyć, wiekszość zamkniętych pozycji to SL ale na drobny plus. Wynika to z tego, że staram się wprowadzić w życie własny system oparty na kilku innych, coś co będzie dawało mi większe zabezpieczenie i kontrole nad ewentualnymi błedami. Statement, który wkleiłem, jest bardziej testem kilku rzeczy na przestrzeni ostatniego miesiąca.
MarioDM pisze: Bez tego jest po prostu pretekstem do wytwarzania niepotwierdzonych wizji.
Być może, ale sposród kilku rzeczy, które przez ostatni czas szukałem, to mi przypadło najbardziej. Poświęciłem jemu najwięcej czasu i nie chce odchodzić od tego. Jeśli uda mi się dopracować kilka punktów powiedzmy czegoś opartego na woodiem i S/R z pomocą prostego narzędzia, wtedy po dłuższych testach będę mógł stwierdzić czy było warto. Na chwile obecną moge powiedzieć, że czas nie jest stracony, bo wcześniejszy "styl" jakim grałem, w dłuższym terminie nie dawał należytego wyniku. Poprostu przewitał mnie MC. Z woodiem na chwile obecną oscyluje powyżej 0 i widokiem na plus.
Jestem wzrokowcem, jak pewnie większość mężczyzn i to co widze na panelu woodiego nie jako przemawia do mnie. Dla mnie wejścia TLB i ZLR po nie długim czasie były jasne, wymagały wyćwiczenia, teraz szukam jak dobrze dobrać SL i TP.
Wciąż jestem początkujący, a rok z FX moim zdaniem to i tak wciąż za mało.
"Zanim zareagujesz - pomyśl, zanim wydasz - zarób, zanim sie poddasz - spróbuj." Ernest Hemingway

kacperr
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kacperr »

Witam chcialem zapytac czy to jest sensowne wejscie wedlug systemu (long) woodiego ?, nie wiem jak sie nazywa ta formacja.

Dodano po 1 minutach:

aha i jeszcze jedno, rozumiem ze tutaj nie ma czegos takiego jak TP i SL. Moze jeszcze ktosmi powie jak sie mam ustosunkowac do tego jak tcci przecina cci. czy to juz jest sygnal do wyjscia ? (w opisie jest to wymienione za moment wyjscia, ale chyba nie zawsze sie do tego trzeba stosowac?)

Dodano po 1 minutach:

aha i wchodzilem na longa po pojawiueniu sie niebieskiej kreski po zielonej na wykresie z cci ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

MajorGC
Pasjonat
Pasjonat

Czy możesz wskazać na wykresie gdzie miałeś wejście, bo obecnie można się tylko domyślać w którym miejscu to nastąpiło.

Wejscie jako sygnał jest dobre, chociaż przy takiej płynności jest to troche ryzykowne, bo jak możesz zauważyć obecnie na wykresie był szybki odwrót.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2010, 16:33 przez MajorGC, łącznie zmieniany 1 raz.

kacperr
Stały bywalec
Stały bywalec

o tu ;)

Dodano po 1 minutach:

i teraz pytanie, bo niby bylem 8 pipkow do przodu, mam SL -20 ptk od wejscia

Dodano po 36 sekundach:

czyli generalnie wejscie pewnie zamknie sie na SL

Dodano po 46 sekundach:

tak to wyglada - czyli wejscie dalo by zarobic 8 pipkow, no chyba ze bede uciekal z sl

Dodano po 18 sekundach:

no i poszlo....

Dodano po 1 minutach:

No dobra, czyli ogolnie rzecz biorac, ida pipsy do gory i wychodzi Tcci za Cii to trzeba uciekac. bo pozniej moze i poleci na minus i wroci ale kto bedzie trzymal nie wiadomo jaki duzy SL, to rownie dobrze moge sobie wejsc w trendzie, na odpowiednia pozycje i trzymac tak dlugo az wroce na plus.

MajorGC
Pasjonat
Pasjonat

Prędzej bym wszedł w L w miejscu zaznaczonym na wykresie:

A zamknął na przecięciu CCI z TCCI (TCCI uderza w CCI od góry, może sygnalizować odwrót ruchu i spadek ceny).

kacperr
Stały bywalec
Stały bywalec

niby dlaczego ? bo po historii to ja tez umiem wejsci dobrze w pozycje ;) przebilo ZL jedna kreska niebieska i co dalej ?

MajorGC
Pasjonat
Pasjonat

To jest gra z przeciw trendem (przeglądnij ten wątek jeszcze raz, jest dość obszernie opisana). TCCI z CCI zawraca i oba kierują sie w strone ZL. Ta formacja jest dość trudna i może nie zawsze wejść. Trzeba wyczuć kiedy.
Na wykresie kilka miejsc wcześiej masz ładne wejscia do TLB i ZLR (tam gdzie jest kontynuacja trendu z niebieskimi barami). Na początek polecałbym trenowanie takich wejść.
Na woodiem lepiej grać jak jest duża płynność, w chwili obecnej jej nie ma, a wykres porusza sie w obrębie 15 pipsów tam i spowrotem. Fałszują się sygnały. W takim momencie lepiej grać innym systemem lub szukać poprostu kanału po jakim porusza się cena (od bandy do bandy).
kacperr pisze: bo po historii to ja tez umiem wejsci dobrze w pozycje
Osobiście miałem na tej pozycji wejść, ale przegapiłem dokładny moment, pisząc maila.
"Zanim zareagujesz - pomyśl, zanim wydasz - zarób, zanim sie poddasz - spróbuj." Ernest Hemingway

kacperr
Stały bywalec
Stały bywalec

no dobrze, dobrze, przeczytalem wszystko co tutaj jest napisane, moze nie pamietam dokladnie wszystkiego, aczkolwiek ucze sie ;)

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cugan »

bo po historii to ja tez umiem wejsci dobrze w pozycje Wink przebilo ZL jedna kreska niebieska i co dalej ?
Kolega Ci dobrze mówi to WE to tzw. "ślizg na ostatnim barze" jedno z najbardziej skutecznych wejść w woodie .W wielu formacjach wygląda ten element podobnie.Warunek musi być płynność, bo inaczej mamy mix -boczniaka
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji autora.Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.

Awatar użytkownika
ziomekz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ziomekz »

Dopiero uczę się stosować woodie, stąd mam pytanie o rozpoznanie sytuacji z rysunku. Jak można było rozpoznać ten gwałtowny spadek (na ok 60 pipek). Czy jest to Famir? gdyby LSMA było dłużej czerwone to nie miałbym wątpliwości, jednak ta sytuacja trochę mnie zmyliła. :P

Zetem, w jaki sposób można było zagrać na obrazku poniżej?
Podobna sytuacja jest nieco wcześniej, szerszy opis na screenie.

ODPOWIEDZ