Proste wskazniki dla początkującej ..

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
nokoments
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: nokoments »

Jeśli chodzi o wskaźniki, to polecam te najprostsze wskaźniki impetu jak RSI (z 14 okresów z poziomami 70 i 30 oraz 47,5 i 52,5) i Stochastic (z parametrami 7,3,4 i poziomami 90 i 10). Używam obydwu z powodzeniem do skalpu na m1 lub m5 od kilku miesięcy i moja skuteczność oscyluje w okolicach 70%.
Ważnym jest, żeby na początku się nie zniechęcić jak transakcje w oparciu o te wskaźniki nie będą wychodzić, bo żeby się ich nauczyć potrzeba trochę wprawy, żeby zobaczyć jak się zachowują, jak działają na nich dywergencje i kiedy mogą dawać fałszywe sygnały. Może to zająć około 2-3 tygodni.
A jeśli chodzi o jakiś wskaźnik do wrzucenia na wykres to polecam Keltner ATR Band z parametrami 21 i 3 (do sciągnięcia tu - http://www.35pip.com/metatrader-indicat ... d-mt4-mq4/ ). W połączeniu ze Stochem albo RSI (albo obydwoma) daje świetne rezultaty na niskich TFach w konsolidacji zwłaszcza.

Awatar użytkownika
gajerz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: gajerz »

ja tam przeszedlem przez roznej masci wskazniki i wrocilem do golego wykresu, bo na nim i tak wszystko widac. pare kresek i nic poza tym. ale zrozumenie dzialania indykatorow pozwolilo mi na lepsza orientacje na wykresie.
sadze, ze i tak kazdy musi przejsc jakas droge poszukiwan, zanim dojdzie do wlasnego sposobu.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Wskaźniki techniczne są "oczami" EA. Pomagają robotowi ująć sytuacje na rynku w ramy matematyczne, wyrazić rynek w liczbach, czyli w języku, który rozumie robot. I jak dla mnie to tylko do tego mogą służyć. Poza tym to tylko zaśmiecają wykres.
Solą życia jest kasa.

ODPOWIEDZ