Koncepcja ZERO LINE by MightyOne

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
73
15%
Nie
199
41%
Zamierzam
209
43%

Liczba głosów: 481

Awatar użytkownika
Darmosz
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Darmosz »

Pozwolę sobie rzucić do kolegów kilka pytań.

Rozumiem, że idea polega na obserwacji miejsc wybić (breakoutów) czyli stref, w których znajduje się profit, BE oraz SL tych graczy, którzy owe breakouty stosują.

Załóżmy, że cena wybiła się dużą świecą momentum do góry. Zero Line będzie zaznaczony poziomą linią na wykresie w miejscu wybicia. Strefa Mighty Zone będzie określona wówczas jako obszar pomiędzy Zero Line a zamknięciem świeczki poprzedzającej breakout. Tak to rozumiem.

Aby warunek patternu był spełniony ceny po wyjściu wyżej muszą powrócić do strefy poniżej Zero Line i wejść w strefę Mighty Zone. Co dalej, jak to zachowanie cen przełożyć na konkretne zastosowania w strategii otwierania pozycji?

Załóżmy, że interesuje nas obserwacja i gra na samych świecach H1.
Pytanie kluczowe: Czy takie założenie ma sens?

Jeśli tak, to czy należy wejść na zamknięcie świecy która testowała cieniem i zamknęła się na pozytywnie powyżej Zero Line lub kolejnej świecy która wyszła zamknięciem ponad Zero Line czy też wchodzić jeszcze w trakcie przebywania ceny w strefie ryzykując, że strefa zostanie jednak przebita?

Czy stop postawić poniżej świecy momentum, strefy Mighty Zone czy też może w innym miejscu?

Czy i kiedy przestawiamy SL na BE?

Awatar użytkownika
mateo
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mateo »

Darmosz pisze:Pozwolę sobie rzucić do kolegów kilka pytań.

Rozumiem, że idea polega na obserwacji miejsc wybić (breakoutów) czyli stref, w których znajduje się profit, BE oraz SL tych graczy, którzy owe breakouty stosują.

Załóżmy, że cena wybiła się dużą świecą momentum do góry. Zero Line będzie zaznaczony poziomą linią na wykresie w miejscu wybicia. Strefa Mighty Zone będzie określona wówczas jako obszar pomiędzy Zero Line a zamknięciem świeczki poprzedzającej breakout. Tak to rozumiem.

Aby warunek patternu był spełniony ceny po wyjściu wyżej muszą powrócić do strefy poniżej Zero Line i wejść w strefę Mighty Zone. Co dalej, jak to zachowanie cen przełożyć na konkretne zastosowania w strategii otwierania pozycji?

Jeśli tak, to czy należy wejść na zamknięcie świecy która testowała cieniem i zamknęła się na pozytywnie powyżej Zero Line lub kolejnej świecy która wyszła zamknięciem ponad Zero Line czy też wchodzić jeszcze w trakcie przebywania ceny w strefie ryzykując, że strefa zostanie jednak przebita?

Czy stop postawić poniżej świecy momentum, strefy Mighty Zone czy też może w innym miejscu?

Witam

Myślę że na Twoje pytania znajdziesz tu odpowiedź http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... sc&start=0
ZL jest częścią strategi PA jak ją ogarniesz znajdziesz odp . 8)

Awatar użytkownika
MAXIMUS_nervus
Bywalec
Bywalec

Hej

Nieprzeczytany post autor: MAXIMUS_nervus »

Witam, poczytałem na kresliku i tutaj też i choć przyznaje bez bicia że ciężko się ucze to wklejam pierwszego screena z M15 kabelek. Czy to cos takiego ma być?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"It is stupid to fight a battle that you cannot win, and you cannot win unless you have properly planned for it". - Sun Tzu, The Art of War

Awatar użytkownika
Darmosz
Bywalec
Bywalec

Re: Hej

Nieprzeczytany post autor: Darmosz »

Darmosz pisze: Załóżmy, że interesuje nas obserwacja i gra na samych świecach H1. Pytanie kluczowe: Czy takie założenie ma sens?

Po prześledzeniu prawie całego wątku postaram sobie sam, mądrzejszy o te parę godzin, odpowiedzieć. Może ktoś skorzysta.

Czy ma sens: I tak i nie. Tak jeśli godzimy się na większe ryzyko i jest to uzasadnione szerokością strefy oraz wyraźnym trendem. Jeśli strefa jest szeroka i chcemy grać z mniejszym SL zchodzimy do M15 i tam szukamy wejścia. Techniki : ZL na M15, dynamiczne opory np. TRO.

Sugerowane miejsce stopa poza ekstremum świecy momentum. W większym TF tej godzinowej w mniejszym tej mniejszej.

Co do przesuwania na BE są dwie szkoły lansowane na kreśliku, na tak i to jak najszybciej oraz nigdy.

Dodano po 2 minutach:
MAXIMUS_nervus pisze: Czy to cos takiego ma być?
Jak dla mnie git. Sugerowano mi już po narysowaniu kresek sprawdzenie swojego setupu indykatorem, w nowszej Rev.5 co do potwierdzenia czy poprawnie i czy wszystko zauważono.

Awatar użytkownika
freud00
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: freud00 »

Wejście z wczoraj z 02 w nocy. Akurat setup się trafił. Nie wiedziałem gdzie targetować wiec zgasiłem na +30. I jak się okazało w samą porę. ZL z H1 ograne na M15.

Awatar użytkownika
answer
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: answer »

Na tak mało płynnym rynku ciężko się trejduje wiec w grę wchodzi tylko demowanie... i właśnie tak staram się poznać koncepcje ZL chociaż teraz testy nie będą za bardzo miarodajne bo mamy wieczną konsolidacje na edku :)
rynek jest jak dziwka, ale to Ty dajesz d...

Awatar użytkownika
MAXIMUS_nervus
Bywalec
Bywalec

kabel M5

Nieprzeczytany post autor: MAXIMUS_nervus »

tak to wyglądało na kabelku z mojego punku widzenia...
"It is stupid to fight a battle that you cannot win, and you cannot win unless you have properly planned for it". - Sun Tzu, The Art of War

Awatar użytkownika
freud00
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: freud00 »

Nervus, a czemu nie zaznaczyłeś tej świecy momentum na samym dole - tej kończącej falę spadkową? Świeca momo jak się patrzy. Mocne zamknięcie pod levelem. Gdyby to grać to raczej pewny SL, albo mała strata. Co by Cię trzymało przed tym żeby tego nie brać?

ave cezar

pawelklos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawelklos »

Darmosz pisze:Pozwolę sobie rzucić do kolegów kilka pytań.

Mo pokazywał że gdy utworzy mu się świeca momo np. na h1 to on w cudowny sposób zagrywa na zamknięcie tego momo, czyli innaczej mówiąc pod prad. Faktycznie czesto w przypadku mocnych breakoutów cena powraca do miejsca przebicia ale nie zawsze i czasami nie odrazu.

Sposób w jaki on to robi jak do tej pory dla mnie nie jest znany, podkreśla cały czas że jest to trading dyskrecjonalny.

Co do stopów to on nie używa, jedynie większy stop na wypadek czegoś ale ogólnie twierdzi że jest w stanie wyjść na zero lub minimalnej stracie gdyby się pomylił.

macche
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: macche »

Witam , zacząłem ostatnio przyglądać się dokładniej tej metodzie . Chociaż jestem bardzo początkującym , praktycznie jeszcze zielonym graczem , to postanowiłem wkleić screen , ponieważ widzę iż czytanie forum ,czy przekopanie tematu na kresliku i najlepsze rady tam zawarte nie zastąpią praktyki .
Proszę mi powiedzieć , czy prawidłowo wg. metody tu omawianej na usd/jpy jest szansa na wykrystalizowanie się wejścia na S , czy coś źle zrozumiałem ?
Pytam ponieważ w temacie na kresliku z kolejnymi stronami wejścia tak się zmieniały (ewaluowały) ,że ciężko się połapać .

ODPOWIEDZ