Kiss system na emmy - prosba o wsparcie

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
zero25x
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: zero25x »

toro pisze: A co konkretnie proponujesz jeśli chodzi o MM?
No przede wszystkim nie grać całym kapitałem bo sam odpalasz sobie bombę z opóźnionym zapłonem. Na początku wystarczy ryzyko równe 1% co nie znaczy ze masz inwestować tylko 1% ale to że SL powinien objąć nie więcej niż wspomniany wyżej 1% kapitału.
Więcej o tym możesz poczytać tu:

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=2088

Kolejna sprawa to zabezpieczanie pozycji, to już zależy od Twojej kreatywności czy zastosujesz break even czy coś innego.
Przykładowo ja otwieram 2 pozycje ze SL = 10pip. Po osiągnięciu 10pipów zysku zamykam połowę pozycji a reszta leci na TP = 30 (w przypadku powodzenia oczywiście ;) ) Przy takim MM wystarczy mi system dający zaledwie 30% skuteczności przy R=3 i 40% przy R=1 żeby wyjść na regularny plus.
Naturalnie dochodzi jeszcze kwestia psychiki trzymania się zasad itp ale to już jest inna para kaloszy ;)
Mam nadzieje, że pomogłem. Pozdrawiam

toro
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: toro »

no pomogło tylko nie wiem czy dobrze rozumiem..
Tylko ten post oznacza dla mnie zmiany w systemie

Czy chodzi o ryzykowanie 1% to oznacza ze mam tak ustawić ze dla każdej 100$.
SL ma wyjsc -1% dla 100 -1$
TP ma wyjść +3% dla 100 +3$

czy dobrze rozumie?
gra za 10%
Ustawiam zmienny stop
I ZSL 10
II ZSL 20
III ZSL 30
o wielkości TP zadecyduje FX

gra za 20%
Ustawiam zmienny stop
I ZSL 10
II ZSL 20
III ZSL 30

gra za 45%
Ustawiam zmienny stop
I ZSL 10
II ZSL 20
III ZSL 30

gra za 99,9%
Ustawiam zmienny stop
I ZSL 10
II ZSL 20
III ZSL 30

Wzorowałem się na normalnych ST i TP
I TP 50 SL 10
II TP 90 SL 30
III TP 80 SL 20

Miałem nie zmieniać ale jak można nie zmienić po tak konkretnych uwagach żeby nie grac za wszystko czy ze trzeba stosować MM.

Awatar użytkownika
zero25x
Stały bywalec
Stały bywalec

toro pisze:no pomogło tylko nie wiem czy dobrze rozumiem..
Tylko ten post oznacza dla mnie zmiany w systemie

Czy chodzi o ryzykowanie 1% to oznacza ze mam tak ustawić ze dla każdej 100$.
SL ma wyjsc -1% dla 100 -1$
TP ma wyjść +3% dla 100 +3$

czy dobrze rozumie?
gra za 10%
Ustawiam zmienny stop
I ZSL 10
II ZSL 20
III ZSL 30

gra za 20%
Ustawiam zmienny stop
I ZSL 10
II ZSL 20
III ZSL 30

gra za 45%
Ustawiam zmienny stop
I ZSL 10
II ZSL 20
III ZSL 30

gra za 99,9%
Ustawiam zmienny stop
I ZSL 10
II ZSL 20
III ZSL 30

Wzorowałem się na normalnych ST i TP
I TP 50 SL 10
II TP 90 SL 30
III TP 80 SL 20

Miałem nie zmieniać ale jak można nie zmienić po tak konkretnych uwagach żeby nie grac za wszystko czy ze trzeba stosować MM.
przeczytaj ten temat :P
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=2088
wszystko jest ładnie i składnie opisane.

Z grubsza chodzi o to że (posłużę się przykładem)
dysponujesz kapitałem o wartości $10.000 Inwestując zasadą 1% risk otwierasz pozycję o takim ryzyku że SL =$100.
np. chcesz otworzyć pozycję długą ze SL =20pip. Zanim ja otworzysz liczysz sobie $100:20pip=5$/pip czyli 0.5lota dla rachunku standardowego (0.1lot=$1). Zasada prosta jak drut oraz pozwalająca utrzymać się na rynku przy długich draw dawnach.

toro
Bywalec
Bywalec

witam
No rozumiem ze gram np 5-10% tego co mam na koncie ze jeśli stracę to tracę 1% tego co mam a jeśli zyskam to fajnie czy Tak?

Ale to oznacza ze potencjalny zysk będzie 10-12 razy mniejszy

Póki co przez 4 tygodnie + 33% jakby stosować ta zasadę 1% to by bylo 3,3% zakładając ze grałbym za 10% tego co mam.

Przy lewarze 50 na oandzie i stopie 30 p to grac nalezy grac za okolo 8% tego co mamy na koncie prawda wtedy dla każdej 100$ na każdym stopie tracę 1$?

Awatar użytkownika
zero25x
Stały bywalec
Stały bywalec

czyli kierują Tobą chciwość strach i jeszcze raz chciwość ;)
Musisz jakoś nad tym zapanować bo bez tego ciężko będzie Ci ugrać cokolwiek w dłuższym terminie.
Fakt zysk będzie 10-12x mniejszy ale zauważ, że straty również.
Na prawdę polecam Ci przeczytać temat do których link wkleiłem Ci wyżej.
Temat był już wałkowany kilka razy i chłopaki wyciągnęli na prawdę wiele dobrych wniosków.
Pozdrawiam ;)

toro
Bywalec
Bywalec

zero25x pisze:czyli kierują Tobą chciwość strach i jeszcze raz chciwość ;)
Musisz jakoś nad tym zapanować bo bez tego ciężko będzie Ci ugrać cokolwiek w dłuższym terminie.
Fakt zysk będzie 10-12x mniejszy ale zauważ, że straty również.
Na prawdę polecam Ci przeczytać temat do których link wkleiłem Ci wyżej.
Temat był już wałkowany kilka razy i chłopaki wyciągnęli na prawdę wiele dobrych wniosków.
Pozdrawiam ;)
Mylisz sie mna kieruje tylko i wyłącznie chciwosc chciwosc i jeszcze raz chciwosc nie czuje strachu poprostu potrzebna jest mi kasa :evil: a ta co mam na koncie moge stracic nie ma problemu nic to nie zmieni w moim życiu

Twój pomysł o ryzykowaniu 1% jest bardzo bardzo dobry dla osób które chcą zostać długoterminowy inwestorem , prowadza np własne firmy i juz maja większa sensowna kasę i chcą inwestować na forex bezpiecznie i rozsądnie i uzyskiwać 25 - 35 % rocznie.

Czy obecnie to chyba nie jest dla mnie niestety przykro mi ze nie mam tak dobrej sytuacji jak Ty.

Gram na maxa za 100% tego co mam zadne MM ..
Oanda czas 30 m
emy 5 i 8
stop zmienny 30 p i albo zarobie albo strace cale konto

Dzięki tej dyskusji jednak uświadomiłem sobie ze powyżej jakiegoś pulapy musze zadbac o bezpieczeństwo i mysle ze 50% zarobku powyzej 1000$ bede inwestował w cos pewniejszego co da mi stały dochód na dalsza gre w raz wtopy ..

Jeśli mi się to 3 razy nie uda i wszystko stracę to znowu pomyśle o tzw rozsądnym dorabianiu się i wtedy na pewno zastosuje MM

Awatar użytkownika
zero25x
Stały bywalec
Stały bywalec

toro pisze:
Mylisz sie mna kieruje tylko i wyłącznie chciwosc chciwosc i jeszcze raz chciwosc nie czuje strachu poprostu potrzebna jest mi kasa :evil: a ta co mam na koncie moge stracic nie ma problemu nic to nie zmieni w moim życiu

Twój pomysł o ryzykowaniu 1% jest bardzo bardzo dobry dla osób które chcą zostać długoterminowy inwestorem , prowadza np własne firmy i juz maja większa sensowna kasę i chcą inwestować na forex bezpiecznie i rozsądnie i uzyskiwać 25 - 35 % rocznie.

Czy obecnie to chyba nie jest dla mnie niestety przykro mi ze nie mam tak dobrej sytuacji jak Ty.

Gram na maxa za 100% tego co mam zadne MM ..
Oanda czas 30 m
emy 5 i 8
stop zmienny 30 p i albo zarobie albo strace cale konto

Dzięki tej dyskusji jednak uświadomiłem sobie ze powyżej jakiegoś pulapy musze zadbac o bezpieczeństwo i mysle ze 50% zarobku powyzej 1000$ bede inwestował w cos pewniejszego co da mi stały dochód na dalsza gre w raz wtopy ..

Jeśli mi się to 3 razy nie uda i wszystko stracę to znowu pomyśle o tzw rozsądnym dorabianiu się i wtedy na pewno zastosuje MM
Ale kto mowi ze przy zasadzie 1% risk masz zarabiać tylko 25-35% rocznie.
Policz sobie. Masz system o skuteczności 35% przy R=3. Miesięcznie otwierasz przykładowo 100pozycji. W tym wypadku inwestując stałą stawką zarabiasz 105% przy stratach 65%. Wychodzisz na plus 40% w ciągu jednego miesiąca. Oczywiście to tylko teoria ale jak dla mnie te liczby wcale nie są małe :roll:
Jeśli popełniłem jakiś błąd w obliczeniach niech mnie ktoś poprawi :P

toro
Bywalec
Bywalec

Jeśli lewar jest 100 czy więcej to rzeczywiście coś kolo tego wychodzi..

Jednak
Oanda ma ta wadę że ma lewar max 50 i tu inaczej gorzej wychodzi jeśli o możliwy zysk czy stratę

Jednak oanda ma tez zalety : ma niski spreed np na edka i działamy na untisach co pozwala na większa swobodę z mm to ma niesamowicie ogromne znaczenie przy małych sumach

Ma tez zmienne stopa i w sumie te stopy dobrze dzialaja. Wpłacać i wypłacać paypalem co jest tez wygodne.

Jednym słowem właśnie z tych powodów wybrałem oanda .

40% to jest możliwie dużo - kilka lat i coś z tego będzie.

Tak naprawdę sposób gry jest czy też powinien być zależny od kwoty na koncie.

Tak myślę chociaż nie chce Ci zaglądać do portfela jeśli masz minimum 1000$ to Tobie MM jest wskazane ..

Jeśli ktoś ma stała większą kasę załóżmy tak 4000$ to być może nie powinien ryzykować i grać mini czy mikro lotami no bo szkoda stracić swoja ciężko wypracowana kasę

Ale jeśli ktoś tak jak malutką kwotę tak jak ja to inaczej nie zarobi jak nie będzie ryzykował powiedzmy nawet na maxa.

5 tygodni strzelania sobie w stopy i praktycznie podwoiłem mój skromną kwotę.

Zauważyłem coś takiego że dużym problem psychiczny jest przetrwać obsunięcia kapitału a to jest nie nieuniknione bo każdy system w pewnych warunkach działa lepiej gorzej a w innych kiepsko.

W sumie musimy myślę globalnie żeby tych dobrych okresów było więcej niż tych złych i tyle dlatego dzielenie kasy na mniejsze części ma sens.

Przeważnie jest ze zyskujemy później tracimy i wtedy zaczyna się panika i próbujemy coś ulepszyć i dlatego większość początkujących osób traci bo nie potrafi przetrwać bessy ze strachu.

Ja się uparłem na jeden sposób i konsekwentnie i uparcie zamierzam się danych założeń trzymać i strzelać sobie w nogi.

W sumie podoba mi sie ta nazwa i od tej pory mój system nazywam strzelanie sobie w nogi.

Ciekawe ze wazne jest bycie upartym co do jakis tam postanowię nawet mozna powiedzie ze trzeba byc upartym w swojej chytrości i sie tego trzymać co się założyło i wierzyć ze po gorszym czasie przyjdzie ten lepszy i przeważnie przychodzi i zyskujemy.

Natomiast jeśli boimy się straty jesteśmy asekuranccy lub jesteśmy chciwi i chcemy więcej i zaczynamy ulepszać kombinować to tracimy

To wyjaśnia chyba czemu ludzie np po podstawowce potrafią dobrze handlować bo są uparci i nie sluchają dobryc rad

Widać ze bycie upartym czyli konsekwencja poparta dyscyplina po prostu działa i zyskujemy

Wytrwałem 4 tygodnie :
1T + 6,00%
2T +18,86%
3T +5,55%
4T +54,88

toro
Bywalec
Bywalec

Wytrwałem 5 tygodnie :
1T +6,00%
2T +18,86%
3T +5,55%
4T +54,88%
5T +40,77%

Wytrwać jest bardzo ciężko ponieważ :
1. Są obsunięcia kapitału co podłamuje wiare w sukces
2. Są osoby twierdzą że na pewno wszystko stracę
3. Są osoby ktore maja bardzo dobre rady i pomysły na zmiany
4. Podczas obsunięć samemu człowiek mysłi o tzw ulepszeniach
5. Ciezko jest wierzyć w większy mozliwy sukces

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Ja myślę, że ze względu na niską skuteczność systemu tj. około 30% powinieneś go zmienić bo psychika może tego nie wytrzymać.

ODPOWIEDZ