Never Lose Again by DRAGON33
Panowie, jestem świerzak więc nie bijcie.
Zainstalowałem wskaźniki na platformie i odpaliłem szablon. Wszystko gites.
Niestety nie mogę doczytać mimo kilkudziesięciu stron tematu na liczniku poniższych rzeczy.
Czy w przypadku D1 i H1 wzrostowej i wyjściu z kanału górą kupuje dopiero wtedy kiedy cena cofnie się na poziom tej zielonej kreseczki. Stopa stawiam na 10 i TP na 10 czy raczej polecacie po 5 przesuwać na BE i dać TP= 30?
Zlecenia kładziecie limitem od razu czy wchodzicie z palca?
Gra ktoś na wielu parach, na innych instrumentach np. Gold?
Gracie na 15 min czy tylko 5?
Wdzięcznym bym był za oświecenie.
Zainstalowałem wskaźniki na platformie i odpaliłem szablon. Wszystko gites.
Niestety nie mogę doczytać mimo kilkudziesięciu stron tematu na liczniku poniższych rzeczy.
Czy w przypadku D1 i H1 wzrostowej i wyjściu z kanału górą kupuje dopiero wtedy kiedy cena cofnie się na poziom tej zielonej kreseczki. Stopa stawiam na 10 i TP na 10 czy raczej polecacie po 5 przesuwać na BE i dać TP= 30?
wszystko było kilka razy - przeczytaj temat będziesz miał łatwiejDarmosz pisze: Czy w przypadku D1 i H1 wzrostowej i wyjściu z kanału górą kupuje dopiero wtedy kiedy cena cofnie się na poziom tej zielonej kreseczki. Stopa stawiam na 10 i TP na 10 czy raczej polecacie po 5 przesuwać na BE i dać TP= 30?
D1 i H1 to jeden kilku warunków wejścia - wchodzisz wtedy gdy wszystkie są spełnione a więc czekasz na to aby się spełnił ostatni warunek i wchodzisz - tylko nie przesadzaj jeżeli zielona / czerwona linia została przebita 2 godziny temu to nie jest juz sygnał musisz czekac na inny.
Jest teoria że po spełnieniu wszystkich warunków powinieneś czekać na potwierdzenie ruchu w wybraną przez ciebie stronę - tylko bez przesady z tym czekaniem bo utracisz za duzy procent ruchu ceny.
Na początku godziny wchodzę oczekująco - w środku godziny z palca.
M5, M15 i rzadko zerkam na M30 - chodzi gównie o kanał ema50 i poziomy lini BUY / SELL.
na początek polecam m15 - masz wszystko jak na dłoni na m5 musisz nauczyć się filtrować sygnały
TP i SL zależy od sytuacji na rynku - jeżeli jest silny trend to szerokie "stopy" - poczytaj o tych czerwonych i niebieskich kropeczkach to sie dowiesz więcej
"Tylko silnych los obdarza hojnie "
Hej Tarkin, po pierwsze dzięki za szybką reakcję i rzeczową odpowiedź.TARKIN pisze: wszystko było kilka razy - przeczytaj temat będziesz miał łatwiej
Czy mógłbyś polecić jakieś szczególne obszary tego wątku (np. strony 50-55 itd czy któreś kluczowe posty, które osoby)? Jestem przy 30 stronie, nadal nie do końca to łapie, spora część zawartości to entuzjazm Hex-a i wątpliwości innych, trochę offtopa. Dzięki staraniu tego pierwszego natrafiłem na wstawkę z oryginalnego wątku Dragona o SL i MM (SL 20, najdłuższa wyłapana seria strat 10 pod rząd choć i tu mam wątpliwości co do Time Frame o którym pisał) a podawany link wygasł.
Rozumiem SL i TP będzie dostosowany do zmienności rynku (ATR), większy przy dużej.
Z tego co widzę kropeczki to inaczej oznaczenia Swing Low i Swing High. Rozumiem, że miałeś na myśli warunek Highest High, Highest Low dla longa i analogicznie Lowest High i Lowest Low dla szorta.
D1 i H1 to jeden kilku warunków wejścia - wchodzisz wtedy gdy wszystkie są spełnione a więc czekasz na to aby się spełnił ostatni warunek i wchodzisz - tylko nie przesadzaj jeżeli zielona / czerwona linia została przebita 2 godziny temu to nie jest juz sygnał musisz czekac na inny.
Jest teoria że po spełnieniu wszystkich warunków powinieneś czekać na potwierdzenie ruchu w wybraną przez ciebie stronę - tylko bez przesady z tym czekaniem bo utracisz za duzy procent ruchu ceny.
Na początku godziny wchodzę oczekująco - w środku godziny z palca.
M5, M15 i rzadko zerkam na M30 - chodzi gównie o kanał ema50 i poziomy lini BUY / SELL.
na początek polecam m15 - masz wszystko jak na dłoni na m5 musisz nauczyć się filtrować sygnały
TP i SL zależy od sytuacji na rynku - jeżeli jest silny trend to szerokie "stopy" - poczytaj o tych czerwonych i niebieskich kropeczkach to sie dowiesz więcej
Gdybym chciał uprościć system czy system wyglądał by tak :
1. Kierunek MA daje kierunek transakcji
2. Przy spełnieniu warunku sekwencji postępujących szczytów i dołków kupujemy 2 pipsy nad swing low (HL) dla długiej a sprzedajemy krótko 2 pipsy poniżej ostatniego swinga (LH).
3. Filtrem transakcji jest : dla długiej D1 i H1 zielone, dla krótkiej D1 i H1 czerwone
Czy dobrze rozumiem idee?
Teraz kwestia Time Frame o którym wspomniałeś: w jaki sposób dla 15 minutówek można mieć sygnał np. long przy D1 i H1 zielonym? Prawdopodobnie jeśli 15 minutówka zejdzie tak nisko to nie spełni warunku transakcji poprzez zgodność H1 (na który składa się tylko 6 piętnastek), H1 będzie czerwony czyli pokaże, że nie należy brać trade-a. Potem jeśli cena wzrośnie powyżej otwarcia H1 pokaże nam na historycznym wykresie, że tam trzeba było tego trade jednak brać. Tak mam na obecnej godzinie z GBP/USD. Jak sobie z tym poradzić?
Ostatnia kwestia to pdf. Są tam narysowane przykładowe wejścia ze strzałeczkami. Tyle że ja na tych strzałeczkach widzę że należało by kupować po przebiciu górą Swing High (czerwonej kropeczki) a sprzedawać po zejściu poniżej Swing Low (niebieskiej). Czy coś pokręciłem?
Wreszcie: co rozumiesz "przez spełnieniu wszystkich warunków powinieneś czekać na potwierdzenie ruchu w wybraną przez ciebie stronę - tylko bez przesady z tym czekaniem bo utracisz za duzy procent ruchu ceny?" . Dał byś radę to nieco rozwinąć?
czytając pomijaj wszystkie rzeczy z nim nie związane 
poważnie koncentruj się na wypowiedziach omawiających konkretny wykresy - zapisuj sobie wykresy i później je sobie analizuj na spokojnie
to na prawdę kopalnia wiedzy jest (czytałem 3 razy)
co do PA - TP i SL stawiasz powyżej / poniżej dołków i szczytów - dobór których to już temat rzeka - kolega TEXS np uzywa do tego fibo z sukcesami
Co do kierunku zajecia transakcji dla kupuj:
- cena "nad" kanałem
H1 i D1 "zielona"
przebita lini 'zielona( BUY )"
- kanał "zwyżkujący"
PA pokazuje odpowiedni kierunek do "góry"
dla sprzedaży zamieniasz wyrazy w " .... " na przeciwstawne
co do pytania z TF - przeanalizuj co mu tu rozumiemy jako odbicie od kanłu - lub "korektę" - to sa wydażenia po których zajmujemy pozycje
Co do potwierdzenia ruchu
przykład prosty najczęściej wystepujący o pełnej godzinie:
wszystkie warunki są spełnione - czekamy tylko na kolor nowej H1
i zobacz cena pojdzie w dobrą stronę o np 1 pips - wszystkie warunki spełnione ale cena zawraca o 2 pipsy i juz kolor h1 sie nie zgadza dlatego niektórzy radza poczekąc aż nowa h1 trochę "ostygnie" - niektórzy czekają czasowo (zajmują pozycję po założonego przez siebie czasu), ja kwotowo (aż cena odejdzie od ceny otwarcia o ileś pipsów) - dlatego często stawiam zlecenia oczekujące pod koniec godziny

poważnie koncentruj się na wypowiedziach omawiających konkretny wykresy - zapisuj sobie wykresy i później je sobie analizuj na spokojnie
to na prawdę kopalnia wiedzy jest (czytałem 3 razy)
co do PA - TP i SL stawiasz powyżej / poniżej dołków i szczytów - dobór których to już temat rzeka - kolega TEXS np uzywa do tego fibo z sukcesami
- cena "nad" kanałem
H1 i D1 "zielona"
- kanał "zwyżkujący"
co do pytania z TF - przeanalizuj co mu tu rozumiemy jako odbicie od kanłu - lub "korektę" - to sa wydażenia po których zajmujemy pozycje
Co do potwierdzenia ruchu
przykład prosty najczęściej wystepujący o pełnej godzinie:
wszystkie warunki są spełnione - czekamy tylko na kolor nowej H1
i zobacz cena pojdzie w dobrą stronę o np 1 pips - wszystkie warunki spełnione ale cena zawraca o 2 pipsy i juz kolor h1 sie nie zgadza dlatego niektórzy radza poczekąc aż nowa h1 trochę "ostygnie" - niektórzy czekają czasowo (zajmują pozycję po założonego przez siebie czasu), ja kwotowo (aż cena odejdzie od ceny otwarcia o ileś pipsów) - dlatego często stawiam zlecenia oczekujące pod koniec godziny
Jeszcze raz dzięki Tarkin, postaram się dziś z wieczora solidniej nad tym przysiąść.TARKIN pisze:
- cena "nad" kanałem
H1 i D1 "zielona"
- kanał "zwyżkujący"
Jeszcze tylko na szybko kwestia "przebitej zielonej linii BUY" - czy kupno jest wtedy cena zejdzie do niej czy kiedy zejdzie poniżej i zawraca do góry czy to bez znaczenia? Rozumiem, że strategia jest takim counter trend zgodnie z trendem. Po prostu analizując NLA.pdf na tych wykresach w miejscach oznaczonych strzałkami nie widzę tych miejsc gdzie należało by brać. Tam widzę raczej wejścia na Breakouty

Nie mogę też znaleźć póki co nic kiedy powstają te różowe i zielone pionowe kreseczki na wykresie.
Fajnie, że gracie Panowie tym swing term, szukając dłuższych ruchów, czytając wiele wypowiedzi w wątku odnosiłem wrażenie że szuka się szybkich skalpów po 10 pispsów.
kupujesz tylko jak linia buy zostanie przebita z dołu do góry - te linie (buy/sell) to poziomy figo pomiedzy ostatnimi dołkami i górkami - dynamiczny wskażnik (potem nauczysz sie jak go widzieć w historii)[/quote]Darmosz pisze: Jeszcze tylko na szybko kwestia "przebitej zielonej linii BUY" - czy kupno jest wtedy cena zejdzie do niej czy kiedy zejdzie poniżej i zawraca do góry czy to bez znaczenia? Rozumiem, że strategia jest takim counter trend zgodnie z trendem. Po prostu analizując NLA.pdf na tych wykresach w miejscach oznaczonych strzałkami nie widzę tych miejsc gdzie należało by brać. Tam widzę raczej wejścia na Breakouty
nie wiem o czym piszesz - daj screenaDarmosz pisze: Nie mogę też znaleźć póki co nic kiedy powstają te różowe i zielone pionowe kreseczki na wykresie.
Darmosz pisze: Fajnie, że gracie Panowie tym swing term, szukając dłuższych ruchów, czytając wiele wypowiedzi w wątku odnosiłem wrażenie że szuka się szybkich skalpów po 10 pispsów.

- jak chcesz długich ruchów to obserwuj wyłącznie m15
- Mike_Scofield
- Pasjonat