Koncepcja ZERO LINE by MightyOne

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
73
15%
Nie
199
41%
Zamierzam
209
43%

Liczba głosów: 481

Awatar użytkownika
bigben
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bigben »

Czy to chodzi o stary pdf który liczy 271 stron z datą ostatniego wpisu 10.03.2009 ?

HEX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: HEX »

bigben pisze:Czy to chodzi o stary pdf który liczy 271 stron z datą ostatniego wpisu 10.03.2009 ?
Tak, własnie chodzi o ten stary pdf który liczy 271 stron z datą ostatniego wpisu 10.03.2009
Some times the only response is "shit happens" and "you can't win them all."

Awatar użytkownika
bigben
Gaduła
Gaduła

Hex jestes bardziej tajemniczy niz MO ktory ostatnimi czasy pisze niemal wprost - jak na jego standardy a i tak zdecydowana wiekszosc osob nie kapuje (z TRO na czele :D) o co mu chodzi. Zresztą chyba nikt w 100 % nie rozumie jego koncepcji.

HEX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: HEX »

Ja tez ci powiem że jak patrze na screeny MO to nie raz niemam zielonego pojęcia skąd te linie do cholery się wzieły.Ale nie potrzebuje aż tak wnikliwej analizy.Znam główne założenia i główny patent jakie tworzą świeczki. i co w ten sposób mi mówią.Ciągle pracuje nad tym aby świeczki mnie nie oszukiwały .Cały patent tkwi w interwale, świeczce momentum i patencie jaki tworzy świeczka.To wszystko.Każdy kto w końcu zajarzył tą metode polega na tym że rozpracował patent.Ale nikt ci tego nie napisze..Dlatego gdy ktos pisze że ZL to system uznaniowy wiem że nie ma zielonego pojęcia o czym pisze :lol:

Dodano po 8 godzinach 39 minutach:

Koniec shorcenia :P
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Some times the only response is "shit happens" and "you can't win them all."

Awatar użytkownika
bigben
Gaduła
Gaduła

No i fajnie że wrzuciłeś screena. Tego mi brakowało. O to chodzi. Nie musisz "wykładac kawy na ławę". A takich przykładow na Kresliku jest bez liku i nie sądze bys miał lepsze niz tam mozna znalezc.

IMO kluczem do umiejetnego wykorzystania ZL i zarabiania jest dobra znajomość PA i odpowiedni MM. Bez dobrej znajomosci PA rzucanie sie na ZL mija sie z celem.To jak przeskakiwanie z podstawowki odrazu na wyższą uczelnię. ZL to nie sytem tylko koncepcja o czym niektorzy zapominają. Grałem rok temu czystym NLA a pozniej samymi ZL ciagle balansujac wokoł zera bo nie opanowałem dobrze podstaw a i broker nie pomagał tylko raczej wrecz przeciwnie. Teorie ZL dobrze przestudiowałem ale to jest tylko fragment wiedzy.

Awatar użytkownika
freud00
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: freud00 »

HEX jeżeli można :D :D mam garść pytań do Twojego screena :

1) Czy poziomy, które narysowałeś to wszystkie ZL, w które wchodziłeś czy wszystkie możliwe, które można znaleźć na czarcie?

2) Co znaczą strzałki? Czy Twoje wejścia? Czy może świece momentum? A może kolejne breakouty?

3) Nie kumam tych krzyżyków? Czy to jest negacja czegoś? Czy zakres ruchu?

4) Czemu tak niekonsekwentnie narysowane są poziomy? Drugi od lewej ani od ciała ani od cienia?

pawelklos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawelklos »

HEX pisze:
pawelklos pisze:Cena po przebiciu wraca do tego punktu nie dlatego że ktoś wymyślił teorię o zerowaniu profitów tylko dlatego że są dwie grupy graczy. Jedna gra na wybicia a druga gra na odbicia. Ci którzy grali na wybicie mają wybicie i realizują zyski tym samym cena cofa a tam już czekają ludzie na odbicie które popchnie cene w kierunku ostatniego dołka.
Chodziło mi bardziej o tą część twojej wypowiedzi.Ty tu twierdzisz że zarabiają zarówno ci którzy grają przebicie a później ci którzy grają pullback a następnie odwrotnie a ja staram się pokazać że zarabia tylko jedna strona bez względu na to czy poszliśmy w górę czy w dół.MO nazwał ich dziećmi SL i BE.Czyli przykładowy Jan Kowalski wchodzi na przebiciu i trzyma kurs rośnie Ale Kowalski trzyma dalej ustawil sobie tylko BE bo już jest w proficie i teraz cena się cofa i go odcina.I własnie na tej lini ZL Pana Kowalskiego(czytaj statystycznie 95% tradarów ) dokonywana jest decyzja czy odbicie czy przebicie.i kto tu zarobił Pan kowalski czy te 5% graczy? Ja wiem że to jest teoria ale spójrz na swój rysunek kogo tu widzisz w proficie a kogo na BE czy SL?
Tzn, ja nic nie twierdzę. Chciałem się tylko dowiedzieć dlaczego Zero Line działa - jakie ma przesłanki techniczne aby działało - zawsze gdy zapoznaje się z czymś nowym szukam logiki na jakiej zasadzie to działa i czy ma szanse działać do końca świata.

W przypadku tych co grają na pullback stop jest poniżej dołka tak więc ich nie sięgnie, tp jest wyznaczany na szczycie czyli w miejscu przebicia pullbackowy już są poza rynkiem, Ci co grają na przebcia również stopa stawiają pod dołkiem i realizują szybko tp. Ross dużo pisał jak to działa, insiderzy, outsiderzy itd.

Zarówno jedna jak i druga grupa będzie w proficie, na końcu trendu obie grupy przegrają (fałszywe wybicie / brak kontynuacji pullbacka)

No ale nie ważne, trzeba się skupić na zero line.

Dodano po 10 minutach:
freud00 pisze:Chłopaki nie ma co się sprzeczać, bo obaj potwierdziliście, że dążymy do tego aby kupić lub sprzedać korektę po przewaleniu jakiegoś levela. I to nie podlega żadnej dyskusji.
My się nie kłucimy :)
Ja bym się bardziej skoncentrował na wypracowaniu sposobu optymalnego wejścia. Poszukajmy metody dającej najlepszą dla nas cenę, po której możemy wejść w rynek, zachowując przy tym następujące warunki:
Oczywiście że będziemy szukać optymalnego rozwiązania, w końcu ruszamy ten temat aby poznać tą strategię dokładniej.

1) Wejście musi mieć dobry timing. Chodzi o to, żeby cena nam nie uciekła za daleko (zwiększa to SL, i sprawia, że weźmiemy mniej pipsów, bo wchodzimy nie na początku ruchu, tylko w jego środku). Z drugiej strony nie ma co grać na limity i ustawiać zlecenie bezpośrednio na ZL. MO ciągle powtarza, że nie jest to miejsce do utawiania zlecenia, tylko możliwe miejsce do ustawienia zlecenia. A co za tym idzie. . . przejdźmy do punktu drugiego . . .

2) Potwierdzenie. MO i inni mocarze ZL z wątku na Kreśliku, wchodzą po potwierdzeniu. Tak jak pisałem wcześniej, czekają aż świeca na mniejszym interwale zrobi wick w MZ. Dlatego MO do znudzenia powtarza, że cienie w kierunku strat. I to jest zrozumiałe. Tylko że potwierdzenie gryzie się strasznie z punktem 1, czyli z optymalnym czasem wejścia.

Cały patent według mnie, to pogodzenie punktu 1 z punktem 2. Można to zrobić w dwojaki sposób:
Albo przyjąć za TF bazowy H1 i tam rysować linie ZL, a na M5 szukać cieni w kierunku strat - wtedy SL ustawiamy pod M5 a nie H1 co daje super RR. Można kombinować z różnymi TF;ami i mixować je wzajemnie. Np H4/M15

Albo, do czego ja się bardziej skłaniam, szukać ZL na mniejszych interwałach, np. na M15 i wchodzić w transakcje tylko wtedy gdy świeca na M5 zamknie się wickiem w MZ, ale nie ucieknie nam za daleko. Daje to nam 2 w 1. Czyli: potwierdzenie w postaci tego wicka z M5, oraz dobry timing, bo bierzemy tylko te setupy, na których cena nie ucieka za daleko. Tutaj można przyjąć jakąś maksymalną ilość pipsów od ZL.

Ja to tak widzę, i myślę, że chodzi bardziej o skoncentrowanie się na technice wchodzenia, bo sam mechanizm jest banalny i oczywisty.
Pozostaje jeszcze kwestia, czy przyjmujemy że ZL rysujemy od ciała, cienia, czy może od ostatniego punktu levela, który przewaliła cena. Bo wykres mówi, że można grać wszystkimi 3 sposobami. Każdy z nich działa, bo wszędzie tam są zlecenia, które zostają zerowane. Ludzie nie wchodzą przecież w trejdy w jednym miejscu. A więc jest kilka skupisk BE. Jedne są od ciała, inne od cienia, a jeszcze inne od ostatniego punktu levela.

Mam nadzieję, że to co napisałem jest w miarę jasne i przejrzyste. Myślę, że osoby, które zmagają się z grą za pomocą ZL, zrozumieją o co mi chodzi i że mają/miały/będą miały :D podobne rozterki.
Jeżeli dobrze zrozumiałem to chcesz rysować na h1 zero line a następnie czekasz aż na h1 kolejna świeca po momo zostawi knot w tej strefie, następnie przełanczasz się na m5 i czekasz aż świeca z m5 wyjdzie poza strefę momo z h1, Target ustawiasz na momo h1. Jak źle piszę to wrzuć skrina łatwiej będzie zrozumieć.

Co do mtf to sam dragon widziałem pisał tam kiedyś że jeden TF kłamie, a dwa już nie.

Ja to bym widział to tak że: momo z h1, czekać godzinę na knot (potwierdzenie) a następnie przełączyć się na m5 i czekać aż świeca wyjdzie z tej strefy z h1, stopa ustawić pod tą świecą albo dołkiem.

Lub 3 TF

Momo z h1 daje główny kierunek, gdy na h1 powstanie knot w strefie momo to mamy potwierdzenie tak? następnie przełanczamy się np. na m5 i gdy tutaj utworzy się momo w kierunku h1 to przełanczamy się na m1 i tutaj czekamy na momo w kierunku. - nie wiem czy takie coś ma sens ale może dać nam wejście z ciasnym stopem i stosunkowo dużym profitem. Narazię piszę na sucho, mam problem z dostępem aktualnie do mt4, ale gdy go rozwiążę to wrzucę ten wskaźnik do rysowania momo i zobaczymy co on nam tam wyrysuje :)[/quote]

Dodano po 2 minutach:
bigben pisze:Hex jestes bardziej tajemniczy niz MO ktory ostatnimi czasy pisze niemal wprost - jak na jego standardy a i tak zdecydowana wiekszosc osob nie kapuje (z TRO na czele :D) o co mu chodzi. Zresztą chyba nikt w 100 % nie rozumie jego koncepcji.
Popatrz na jego najnowszą strategię blind mouse - rozumiesz coś z tego? :) Tam co niektórzy piramidują w tym ale o co chodzi to nie potrafię zrozumieć.

Dodano po 2 minutach:
bigben pisze:No i fajnie że wrzuciłeś screena. Tego mi brakowało. O to chodzi. Nie musisz "wykładac kawy na ławę". A takich przykładow na Kresliku jest bez liku i nie sądze bys miał lepsze niz tam mozna znalezc.

IMO kluczem do umiejetnego wykorzystania ZL i zarabiania jest dobra znajomość PA i odpowiedni MM. Bez dobrej znajomosci PA rzucanie sie na ZL mija sie z celem.To jak przeskakiwanie z podstawowki odrazu na wyższą uczelnię. ZL to nie sytem tylko koncepcja o czym niektorzy zapominają. Grałem rok temu czystym NLA a pozniej samymi ZL ciagle balansujac wokoł zera bo nie opanowałem dobrze podstaw a i broker nie pomagał tylko raczej wrecz przeciwnie. Teorie ZL dobrze przestudiowałem ale to jest tylko fragment wiedzy.
Co rozumiesz pod pojęciem PA? Bo większość ludzi myli PA z naked trading :)

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

bigben pisze:IMO kluczem do umiejetnego wykorzystania ZL i zarabiania jest dobra znajomość PA i odpowiedni MM. Bez dobrej znajomosci PA
bez dwoch zdan . popieram po trzykroc. pzdr

Dodano po 5 minutach:
pawelklos pisze:Co rozumiesz pod pojęciem PA? Bo większość ludzi myli PA z naked trading Smile
nanies sobie na wykres ZLki spadkowe i wzrostowe, i teraz napewno zauwazyles ze niektore dzialaja a niektore nie. dlaczego? PA jest odpowiedzią, jak BIGBEN napisal, wedlug mnie to klucz sukcesu i odpowiedni MM.
PA mam na mysli tworzenie HH,HL, LL itd. i umiejetne poslugiwanie sie ta technika.
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

pawelklos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawelklos »

sgorn pisze:
bigben pisze:IMO kluczem do umiejetnego wykorzystania ZL i zarabiania jest dobra znajomość PA i odpowiedni MM. Bez dobrej znajomosci PA
bez dwoch zdan . popieram po trzykroc. pzdr

Dodano po 5 minutach:
pawelklos pisze:Co rozumiesz pod pojęciem PA? Bo większość ludzi myli PA z naked trading Smile
nanies sobie na wykres ZLki spadkowe i wzrostowe, i teraz napewno zauwazyles ze niektore dzialaja a niektore nie. dlaczego? PA jest odpowiedzią, jak BIGBEN napisal, wedlug mnie to klucz sukcesu i odpowiedni MM.
PA mam na mysli tworzenie HH,HL, LL itd. i umiejetne poslugiwanie sie ta technika.
No to mnie zakręciłeś teraz :) Domyślam się że masz na myśli wyższe szczyty niższe dołki, w trendzie wzrostowym oczywiste że będziemy mieć wyższe dołki a więc zl dla wzrostów będzie działać, adekwatnie dla spadków. Czyli momo na h1 głowny sygnał, wyższa zl na m5 średni sygnał, wyższa zl na m1 i buy z ciasnym stopem, target na momo h1. Piszę z głowy, jak będę miał dostęp do mt4 to sprawdzę i wrzucę skriny.

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

kurcze ZL z 1M to musi byc jakis hard core :) ja troche inaczej do tego podchodze, nie schodze tak jak pisales do tak niskich intwerwalow w poszukiwaniu akurat ZL, ale fakt tam szukam potwierdzenia wejscia. co do PA, napewno wiesz ze czasem zdefiniowanie trendu wcale nie jest takie proste i oczywiste, a w szczegolnosci co jest HH a gdzie jest np HL. i tak np. w silnym trendzie up, mamy HH nastepnie HL, potem HH.....itd itd. Tworza sie ZL wzrostowe , ale i tez moga sie tworzyc(i czesto otworza) ZL spadkowe w swingu od HH do HL czyli korekcie . I wtedy powstaje pytanie ktora ZL jest wazniesza? w ktora wchodzimy, gdzie target? itd. mysle ze grajac ta metoda juz "sie wie" ktore ZL rynek przebije bez gadania a na ktore bedzie uwazal.
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

ODPOWIEDZ