Witam serdecznie
Myślę nad tym aby zlecić napisanie komercyjnie EA - mam małe doświadczenie w programowaniu i zastanawiam się co powinien zawierać "dobrze" napisany EA?
Ja rozumiem że strategia powinna być przelana na kod programowania ale co oprócz zaprogramowanej strategi ? Czy da się w ogóle określić takie niezbędne rzeczy? - zdaje sobie sprawę że może zajść sytuacja że wszystko będzie uzależnione od strategii.
Pozdrawiam
co powinien zawierać dobry / profesjonalny EA ?
co powinien zawierać dobry / profesjonalny EA ?
"Tylko silnych los obdarza hojnie "
Myślę, że niezbędne jest zabezpieczenie przed wyczyszczeniem depo jakby Twój EA nagle się pogubił, "zwariował" lub broker tak utrudnił zawieranie transakcji w takim stopniu, że wszystkie będą na minus.
Ja mam warunek, żeby EA zawierał transakcje tylko jeśli Balance jest większe od "x".
Ja mam warunek, żeby EA zawierał transakcje tylko jeśli Balance jest większe od "x".
Ostatnio zmieniony 29 lis 2010, 12:21 przez personov, łącznie zmieniany 1 raz.
Solą życia jest kasa.
Przy wyborze programisty polecam wziąć pod uwagę optymalizację kodu, napisanie go tak, aby w przyszłości było go stosunkowo łatwo zmieniać/rozwijać niekoniecznie przez autora. Nie bierz jakiegoś leszcza z allegro za 300 stówy bo stracisz finalnie i więcej kasy i więcej nerwów a w efekcie i tak będzie to pisał ktoś inny. Ale pewnie sam o tym wiesz.
Pytanie, bardzo ciezkie, chyba nawet filozoficzne 
1) Można powiedziec, że np. zarządzanie wielkościa pozycji, ale inni wolą sami ustalac ta wartosc.
2) (subiektywnie) W zależności od strategii, bo z niektorych wynika to samo z siebie. Po wyłączeniu i włączeniu (resetują się zmienne globalne w EA i mam na mysli smiennych globalnych w MT4) EA powinno samo zadbac o otwarte (przez NASZE EA) a nie po prostu ich nie widziec.
3) Zabezpieczenie od requotow, ale czasem to wynika ze strategii, nie udalo sie to nic.
4) (tez subiektywnie) Fajnie jak na ekranie pokazuje jakis swój status
5) (NAJWAZNIEJSZE) Powinny byc wszędzie komentarze dotyczące funkcji i kodu. (Chyba, ze strategia banalna to nie ma znaczenia)
6) Uzywane sa funkcje a w "start" jest tylko wywołania tych funkcji. (Jak widze kod gdzie wszystko jest w start to uwazam, ze programista lubi komplikowac sobie zycie, za pol roku nie bedzie mogl tego ogarnac)
W skrócie powinien robic to co zleciłes i tyle
Bo jesli chodzi o efektywnosc pisania, Tobie jako początkującemu cieżko będzie to stwierdzic.
Jak cos mi jeszcze przyjdzie do głowy to napisze.uwagi takie, że powinien obłsugiwac 4 i 5 miejsc po przecinku omine.

1) Można powiedziec, że np. zarządzanie wielkościa pozycji, ale inni wolą sami ustalac ta wartosc.
2) (subiektywnie) W zależności od strategii, bo z niektorych wynika to samo z siebie. Po wyłączeniu i włączeniu (resetują się zmienne globalne w EA i mam na mysli smiennych globalnych w MT4) EA powinno samo zadbac o otwarte (przez NASZE EA) a nie po prostu ich nie widziec.
3) Zabezpieczenie od requotow, ale czasem to wynika ze strategii, nie udalo sie to nic.
4) (tez subiektywnie) Fajnie jak na ekranie pokazuje jakis swój status

5) (NAJWAZNIEJSZE) Powinny byc wszędzie komentarze dotyczące funkcji i kodu. (Chyba, ze strategia banalna to nie ma znaczenia)
6) Uzywane sa funkcje a w "start" jest tylko wywołania tych funkcji. (Jak widze kod gdzie wszystko jest w start to uwazam, ze programista lubi komplikowac sobie zycie, za pol roku nie bedzie mogl tego ogarnac)
W skrócie powinien robic to co zleciłes i tyle

Bo jesli chodzi o efektywnosc pisania, Tobie jako początkującemu cieżko będzie to stwierdzic.
Jak cos mi jeszcze przyjdzie do głowy to napisze.uwagi takie, że powinien obłsugiwac 4 i 5 miejsc po przecinku omine.
Dziękuje za odpowiedzi:
a czy istnieje możliwość programowanie wykluczyć z analizy danych przez EA powstałych z powodu bad ticków oraz stop huntingu (tu rozmumiem że samemu by się podawało zakres ruchu w poziomie i zakres czasu w jakim to zjawisko ma występować)
LowcaG - ja rozumiem że jako dla profesjonalnego programisty niektóre rzeczy są naturalne / oczywiste ale dla mało a nawet średnio zaznajomionych ze sprawa mogą już nie być więc napisz nawet o oczywistościach
a czy istnieje możliwość programowanie wykluczyć z analizy danych przez EA powstałych z powodu bad ticków oraz stop huntingu (tu rozmumiem że samemu by się podawało zakres ruchu w poziomie i zakres czasu w jakim to zjawisko ma występować)
LowcaG - ja rozumiem że jako dla profesjonalnego programisty niektóre rzeczy są naturalne / oczywiste ale dla mało a nawet średnio zaznajomionych ze sprawa mogą już nie być więc napisz nawet o oczywistościach

"Tylko silnych los obdarza hojnie "