Lokalizacja błędu

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Lokalizacja błędu

Nieprzeczytany post autor: personov »

Wiele razy czytałem posty, w których były "narzekania" programistów, że w programowaniu MQL4 nie ma opcji znalezienia gdzie znajduje się błąd. Jest tylko podane jaki to błąd.
W związku z tym, że ja zawsze wiem gdzie jest błąd zacząłem się zastanawiać, czy coś źle zrozumiałem w postach, czy może znalazłem sposób.
Jednak prostota tego sposobu jest tak dobitna, że dziwiłoby mnie to, że nikt na to jeszcze nie wpadł.
Proszę o rozwianie moich wątpliwości.
Solą życia jest kasa.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Hm... chyba raczej narzekaja, ze nie ma debugera, a nie ze nie ma opcji gdzie znajduje sie blad.

Przy wiekszych projektach bez debugera jest ciezko, bo ile można printami.

rrozak
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: rrozak »

No i fatalna diagnostyka nie sparowanych nawiasów. Niby pierdoła, a irytująca.
Orły nie jedzą much

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Re: Lokalizacja błędu

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.
personov pisze:Wiele razy czytałem posty, w których były "narzekania" programistów, że w programowaniu MQL4 nie ma opcji znalezienia gdzie znajduje się błąd. Jest tylko podane jaki to błąd.
W związku z tym, że ja zawsze wiem gdzie jest błąd zacząłem się zastanawiać, czy coś źle zrozumiałem w postach, czy może znalazłem sposób.
Jednak prostota tego sposobu jest tak dobitna, że dziwiłoby mnie to, że nikt na to jeszcze nie wpadł.
Proszę o rozwianie moich wątpliwości.
Chodziło o debuger. Zainstaluj sobie Visual Studio i looknij na debuger, to będziesz wiedział o co chodzi.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Konkretnie chodzi mi o dwie liczby w nawiasie podane zaraz po definicji błędu w kolumnie "plik" np. (145,5). Przecież jest to numer linijki kodu i numer kolumny kodu.
A najeżdżając sobie kursorem na część kodu lokalizacja kursora podana jest na pasku w prawym dolnym rogu. Tak można szybko znaleźć gdzie brakuje nawiasu, czy przecinka itd.
Solą życia jest kasa.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

personov pisze:Konkretnie chodzi mi o dwie liczby w nawiasie podane zaraz po definicji błędu w kolumnie "plik" np. (145,5). Przecież jest to numer linijki kodu i numer kolumny kodu.
A najeżdżając sobie kursorem na część kodu lokalizacja kursora podana jest na pasku w prawym dolnym rogu. Tak można szybko znaleźć gdzie brakuje nawiasu, czy przecinka itd.
A jak klikniesz ta linijke dwa razy to Cie tam od razu przeniesie. Ale jak juz zostało wspomniane nie o to chodzi, w ogole nie chodzi o bledy skladniowe (oprocz problemu z nawiasami, co jest czasem wkurzajace). Chodzi o blędy logiczne gdzie, nie wiesz dlaczego program zachowuje sie tak a nie inaczej.

PS.
Chyba nie doceniasz tych "narzekaczy" ;)

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Moje wątpliwości zostały rozwiane :wink:
Solą życia jest kasa.

rrozak
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: rrozak »

personov pisze:Konkretnie chodzi mi o dwie liczby w nawiasie podane zaraz po definicji błędu w kolumnie "plik" np. (145,5). Przecież jest to numer linijki kodu i numer kolumny kodu.
Niestety, nie.

Przy niesparowanych nawiasach najczęściej otrzymujesz jedynie:
'\end_of_program' - unbalanced left parenthesis C:\xtb-demo\experts\scripts\aaaa.mq4 (56, 1)
a liczby (56,1) nijak się mają do miejsca popełnienia błędu :( Ratunek, to skopiowanie programu do jakiegoś przyzwoitego edytora.
Orły nie jedzą much

ODPOWIEDZ