System 1-2-3 i Haki Rossa

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
a&z

Nieprzeczytany post autor: a&z »

uzin2 pisze:witam, ogladnalem kilka filmow i czegos tu nie rozumiem, prosze zoczaczyc na ten film:

http://www.tradingeducators.pl/index.ph ... p=32&ip=42
Rzeczywiście, Ross opisuje to trochę inaczej. Potwierdzeniem punktu 2 jest utworzenie w ciągu następnego 1 do 3 barów higher High oraz higher Low (może być tak jak w tym przypadku , że pierwszy słupek to IB tylko z higher Low a dopiero na następnym powstaje higher high a tym samym punkt 2 zostaje potwierdzony dwoma barami).
W ogóle co do samej transakcji przedstawionej na filmie to zgodnie z zasadami Rossa należałoby wejść na przebiciu punktu 2 a nie przebiciu słupka oznaczonego numerem 3 (wejście zaproponowane przez lektora nie jest ani TTE ani wejściem na formacji 123 i o tyle nie ma sensu, że jest za blisko punktu 2 , więc nie daje gwarancji przestawienia SL na BE a ponadto zaraz za nim mamy kolejny higher low i agresywni trejderzy mogliby na nim wejść TTE

uzin2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: uzin2 »

Rzeczywiście, Ross opisuje to trochę inaczej. Potwierdzeniem punktu 2 jest utworzenie w ciągu następnego 1 do 3 barów higher High oraz higher Low (może być tak jak w tym przypadku , że pierwszy słupek to IB tylko z higher Low a dopiero na następnym powstaje higher high a tym samym punkt 2 zostaje potwierdzony dwoma barami).
W ogóle co do samej transakcji przedstawionej na filmie to zgodnie z zasadami Rossa należałoby wejść na przebiciu punktu 2 a nie przebiciu słupka oznaczonego numerem 3 (wejście zaproponowane przez lektora nie jest ani TTE ani wejściem na formacji 123 i o tyle nie ma sensu, że jest za blisko punktu 2 , więc nie daje gwarancji przestawienia SL na BE a ponadto zaraz za nim mamy kolejny higher low i agresywni trejderzy mogliby na nim wejść TTE
ciekawi mnie poco takie cos pokazuja skoro jest to niezgodne z zalozeniami systemu

btw.

dzisiaj na m5 na eu oraz ej, mielismy formacje 123 ktore jak widac daly by zarobic, fajnie wszystko widac na historii, tylko nie jestem do konca przekonany czy trendy ktore byly na tych parach przed wystapieniem formacji mozna uznac za spadkowe na tyle aby na ich koncach doszukiwac sie tej formacji, pewnie kwestia interpretacji
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

a&z

uzin2 pisze: dzisiaj na m5 na eu oraz ej, mielismy formacje 123 ktore jak widac daly by zarobic, fajnie wszystko widac na historii, tylko nie jestem do konca przekonany czy trendy ktore byly na tych parach przed wystapieniem formacji mozna uznac za spadkowe na tyle aby na ich koncach doszukiwac sie tej formacji, pewnie kwestia interpretacji
kurcze też obserwowałem tą parę, ale ostatecznie nie zająłem pozycji chociaż wszystko wskazywało na słabnący trend spadkowy włącznie z przestrzeleniem kanału spadkowego . Tak naprawdę (łatwo powiedzieć po czasie) ale znakomitym miejscem był TTE o 10:15 (zaraz po RH o 10:00) z dwoma targetami : 1,3880 oraz 1,3924. Aż wstyd , że nie wchodziliśmy.
Tak przy okazji, czy przypadkiem nie masz wykresu w czasie GMT?

uzin2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: uzin2 »

uzywam FxPro, na wykresie mam teraz 15:15 okolo czyli gmt +2

jandrzej
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: jandrzej »

a&z pisze:Ross to stary wyga rynkowy... Po 6 miesiącach tradowania na demo rozpocząłem praktyczne stosowanie jego metod z bardzo dobrym skutkiem (65% trafność P/L to ok 1,5)...
Wynika z tego, że jesteś ekspertem w dziedzinie tradingu metodami Joe Rossa.
Co sądzisz o sytuacji która kształtuje się na AUDUSD H1. Pkt ozn. 1 może być punktem zwrotu lub HR. Należy więc zająć pozycje odczekujące: SELL na na 0,9868 (spreed 3 pipsy) i BUY na 0,9905 i spodziewać się profitu z którejś z nich. Oczywiście może też nastąpić konsolidacja i będziemy mieli dwa razy SL.
Czy moje rozumowanie jest prawidłowe?

a&z

jandrzej pisze: Wynika z tego, że jesteś ekspertem w dziedzinie tradingu metodami Joe Rossa.
Nie jestem. Ostatnio czytałem , że w dowolnej wysokospecjalistycznej dziedzinie należy poświęcić :
2000 godzin - można zacząć uczyć nowych
4000 godzin - można się uznać za biegłego w danej dziedzinie
10000 godzin - osiąga się poziom mistrzowski.
Co do pytania. jestem pewien , że Ross zakwalifikowałby to jako congestion (5 kolejnych barów mieści się w jednym słupku pomiarowym (tym przed 1). Rynek dotarł do znaczących oporów a wybicie jest możliwe w każdą stronę z małą przewagą wybicia w górę (byłoby to jednak wejście wyjątkowo low probability). Żeby chociaż ten pullback zszedł niżej w postaci korekty 3-swingowej ale to wyraźnie ma ochotę się smażyć.

Awatar użytkownika
sam58
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: sam58 »

Tu jest dobrze pokazane jak działa system 1-2-3,

Dodano po 1 godzinach 37 minutach:

załączam pdf

Awatar użytkownika
RX300
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: RX300 »

Sam58, ale popatrz na słabe strony. Na pierwszy rzut oka widać,
że stosunek ryzyka do zysku jest poniżej 1 do 2, a na ostatnim skanie
nawet poniżej 1 do 1. A wszyscy wiemy do czego prowadzi taka gra
w dłuższym terminie :)

No . tak wyrzuciłeś skany :) , mógłbyś je wstawić ponownie, dla dyskusji nad tematem.

Awatar użytkownika
sam58
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: sam58 »

wrzucam skany, wytłumacz mi bo coś nie kumam
RX300 jak wiesz, składamy tutaj zlecenia oczekujące tzn albo agresywnie przed dokonaniem pełnej korekty, albo 3 tiki powyżej max przy kupnie lub 3 tiki poniżej min. przy sprzedazy

Awatar użytkownika
RX300
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: RX300 »

Wklejam skan z opisem, jeżeli będzie coś niezrozumiałego to pytaj.

ODPOWIEDZ