Witam
napisałem wskaźnik Tk, który przyjmuje wartości -2,-1,1,2.
Jeżeli uruchomię go na wykresie to pokazuje odpowiednie wartości dokładnie tam gdzie chciałem, więc uważałem że jest zrobiony poprawnie.
Problem mi się pojawił, jak użyłem go w kodzie:
iCustom(NULL,0,"Tk",0,0)
W celu sprawdzenia zaczytałem dane historycznie do pliku:
if (Volume[0]<2) FileWrite(uchwyt, TimeToStr(Time[0]), iCustom(NULL,0,"Tk",0,0));
i się okazuje, że przy dacie pokazuje zupełnie inne wartości niż są na wykresie tego samego dnia.
Proszę o pomoc gdzie szukać błędu - czy jednak wskaźnik jest źle zrobiony (na wykresie jest wszystko ok), czy źle się po te dane zwracam. Wskaźnik ma tylko jeden bufor wartości.
dziękuję
wskaźnik - problem z odczytem wartości
Miałem dzisiaj podobne problemy z odczytem wartości wskaźnika w EA. Niby wszystko działało, a w EA miałem inne wartości wskaźnika niż w samym wskaźniku.
Pomogło usunięcie wskaźnika i EA z okna i wstawienie na nowo. Już któryś raz się łapię na tym, że samo przekompilowanie nie zawsze powoduje odświeżenie kompilowanego EA/wskaźnika na ekranie.
Może Tobie też to pomoże.
A we wskaźniku też używasz bufora nr 0?
Pomogło usunięcie wskaźnika i EA z okna i wstawienie na nowo. Już któryś raz się łapię na tym, że samo przekompilowanie nie zawsze powoduje odświeżenie kompilowanego EA/wskaźnika na ekranie.
Może Tobie też to pomoże.
A we wskaźniku też używasz bufora nr 0?
hm...nie wiem jak jest liczony ten wkaznik, ale:
1) Jezeli odczytujesz (na wykresie) wartosc 0, to na wykresie jest obliczona wartosc z close(ze swieczki 0)
2) Jezeli oodczytujesz if (Volume[0]<2) , to odczytujesz wskaznik kiedy cena close jest praktycznie rowna open swieczki 0, czyli jezeli do wyliczen w wskazniku jest brana swieczka [0] (a pewnie jest) to wyniki sila rzeczy musza byc inne.
Sproboj to samo ale z wartoscia (swieczka) 1, powinno sie zgadzac.
1) Jezeli odczytujesz (na wykresie) wartosc 0, to na wykresie jest obliczona wartosc z close(ze swieczki 0)
2) Jezeli oodczytujesz if (Volume[0]<2) , to odczytujesz wskaznik kiedy cena close jest praktycznie rowna open swieczki 0, czyli jezeli do wyliczen w wskazniku jest brana swieczka [0] (a pewnie jest) to wyniki sila rzeczy musza byc inne.
nie mam parametrów extern. wskaźnik na sztywno mieli dane z innego wskaźnika.Tig3r pisze:Czy masz parametry Extern? Jeśli tak to źle wywołujesz przez iCustomlucasrsi pisze:wskaźnik Tk
Dodano po 1 minutach:
sprawdzę to i dam znać, dziękiLowcaG pisze:hm...nie wiem jak jest liczony ten wkaznik, ale: