Rzut monetą
jasonbourne pisze:Chyba jednak testowałeś coś zupełnie innego.
Chyba nie

Ps.
Po prostu nie jestem z tych co wierza slowu pisanemu bo napisal je np. taki Van tharp (w dzisiejszym spoleczenstwie praktycznie nie ma dla mnie prawdziwych autorytetow, pomijajac oczywiscie waskie specjalizacje nauk scislych). Wole sam sprawdzic czy, aby ma racje itd. Oczywiscie zgadzam się z Toba, że to była pewna alegoria ukazujaca pewne sprawy.
- jasonbourne
- Pasjonat
- jasonbourne
- Pasjonat
Ja nie argumentuję. Tylko odpowiadam na Twoje posty. Jeżeli zmieniałeś R w zależności od tego czy jest trend czy konsolidacja, nie jest to strategia losowa.LowcaG pisze:Mógłbym prosić bardziej rozwiniętą argumentację?
Poza tym, znając życie, testowałeś pewnie na danych historycznych?
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl
dało by rade podpowiedziec gdzie sa wyniki tych badan? w ktorym watku bo szukalem ale srednio moge namierzyc..Chyba nie Wink bo w jednym z testow, byl o ustawianie SL na podstawie ATR, a TP byl w jakims stosunku do SL.(zalezy od testu)
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.
ehhh, czy ja musze wszystko opisywac w detalachjasonbourne pisze:Ja nie argumentuję. Tylko odpowiadam na Twoje posty. Jeżeli zmieniałeś R w zależności od tego czy jest trend czy konsolidacja, nie jest to strategia losowa.

Po drugie. nigdy nie mówiłem o losowej strategii Van Tharp tak na prawde też nie. Testowałem losowy kierunek otwierania pozycji, reszta nie jest losowa. Juz ustalenie np R = 3, jest dalekie od losowosci, jest wynikiem konkretnych obserwacji/badan a ustalanie SL na podstawie np ATR losowym w ogole nie mozna nazwac.
Po trzecie. wniosek o trendzie/konsolidacji i R, neguje a raczej uszczegolawia po części badania Van Tharp, ze wystarczylo mu jakies sztywne R i SL na podsatwie ATR (plus ewenutalnie trailing stop) juz nie pamietam szczegolow a do tego odpowienie MM i juz jestesmy do przodu bo kluczem jest MM. Moim zdaniem, po prostu miał szczęscie, ze akurat w danym czasie dane R działało, nic więcej. Ale powtórze jeszcze raz dla pewnosci, Van Tharp tez nie miał losowej strategii, tylko pewne elementy były losowe.
Testowałem na danych historycznych i na Demo online.jasonbourne pisze:Poza tym, znając życie, testowałeś pewnie na danych historycznych?
Czy to cos zmienia? Na realu wyjda wyniki lepsze? Nie sadze, jezeli juz to powinny wyjsc gorsze.
Aha, i gdzie to w końcu napiasłem, że nie działa? ustosunkuje się do tego.
Podsumowujac
Chodzilo o zwykle badanie strategii gdzie losowym jest kierunek pozycji a inspiracja pochodzila własnie z ksiązki Van Tharpa. Reszta była, podobnie jak u niego, okreslona(czytaj nie losowa). No i dopiero na podstawie tych badan (chociaz na chlopski rozum wydaje sie to tez oczywiste), o relacji miedzy R a konsolidacja i trendem.
Dodano po 1 minutach:
Wiekszosci tych wyników nie ma tu na forumsgorn pisze:dało by rade podpowiedziec gdzie sa wyniki tych badan? w ktorym watku bo szukalem ale srednio moge namierzyc..

Mała cząstka byla w jurnalu .EA under construction, zawiesilem dalesze analizy z powodu innych wazniejszych spraw.
Dodano po 6 minutach:
A jeszcze jedno uscislenie, (bo czepiacze sie jeszcze odezwa

Dla mnie:
trend = wysoka amplituda ruchów cen
konsolidacja = niska amplituda
Zmiany sa te niezależne od czasu. Czyli bardzo duze ruchy w krotkim czasie to tez dla mnie trend (w uproszczeniu

- jasonbourne
- Pasjonat
Mi też się wydaje, że lepiej mówić o konkretach. A takich mi tutaj brak.sgorn pisze:dało by rade podpowiedziec gdzie sa wyniki tych badan?
Szkoda czasu dyskutować czy metoda Van Tharpa jest losowa czy nie. W książce jest wszystko opisane, bardzo prosto, jasno i przejrzyście, ale mam wrażenie, że niektórzy, choć mają wiele do powiedzenia w tym wątku, po prostu jej nie czytali.
Zasadniczo testy na danych historycznych nie są zbyt wiarygodne, ale to tylko moje zdanie. Każdy niech robi jak uważa.LowcaG pisze:Testowałem na danych historycznych
Z mojej strony EOT, bo wątek robi się bez sensu.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl
To ja tez, EOTowy post posle 
2. Jezeli sugerujesz, ze nie czytalem to sie grubo mylisz.
3. Tak jest prosto, jasno itd. ze by od razu widziec, ze startegia nie jest losowa. (losowa by byla, jak by TP, SL i kierunek byly wybierane losowe. Nie bede sie na ten temat rozwodzil z Toba bo juz kiedys posyslales mi skany wzorow ktore blednie rozumiales i ciezko bylo wytlumaczyc.
4.Zarzuciles mi, ze nie to testowalem koncepcji Van Tharpa, bo wiesz lepiej co testowałem. Ostatecznie argumentujesz cos w stylu, no dobra ale testowales to na historii.
5. W mawiasz mi, ze mowilem, ze te mateoda nie dziala, ale jednoczesnie nie potrafisz pokazac miejsca gdzie tak mowilem. (Jak juz tlumaczylem, rozszerzyłem calosc o wartosc R w stosunku do trend/konsolidacja.
Podsumowujac
Wiem, ze to Twoj idol/autorytet/cokolwiek i ok, uwazam, ze madrze pisze, ale nie badz fanatykiem, gdzie wydawalo Ci sie , ze ja pisze, ze jego metody nie dzialaja wiec na pewno
a) nie czytalem
b) na pewno nie testowalem
c) testowalem ale co innego
d) No dobra to moje testy nie dotyczyly strategii losowej
e) no dobra moze i testowales ale na historii.
Dla mnie albo dyskutujemy na jakies fakty/argumenty, albo sobie piszemy
"Nie znasz sie, bo nie", "Wiem lepiej co robiles niz ty sam".
Ale jak mowilem dla mnie tez EOT. Odezwalem sie tu tylko zeby sprostowac zdanie Reptila, ze mialem strategie losową, a wynik byl osiagniety przez MM.

1.Zeby wypowadac sie w tym watku nie trzeba czytac tej ksiazki.jasonbourne pisze:Szkoda czasu dyskutować czy metoda Van Tharpa jest losowa czy nie. W książce jest wszystko opisane, bardzo prosto, jasno i przejrzyście, ale mam wrażenie, że niektórzy, choć mają wiele do powiedzenia w tym wątku, po prostu jej nie czytali.
2. Jezeli sugerujesz, ze nie czytalem to sie grubo mylisz.
3. Tak jest prosto, jasno itd. ze by od razu widziec, ze startegia nie jest losowa. (losowa by byla, jak by TP, SL i kierunek byly wybierane losowe. Nie bede sie na ten temat rozwodzil z Toba bo juz kiedys posyslales mi skany wzorow ktore blednie rozumiales i ciezko bylo wytlumaczyc.
4.Zarzuciles mi, ze nie to testowalem koncepcji Van Tharpa, bo wiesz lepiej co testowałem. Ostatecznie argumentujesz cos w stylu, no dobra ale testowales to na historii.
5. W mawiasz mi, ze mowilem, ze te mateoda nie dziala, ale jednoczesnie nie potrafisz pokazac miejsca gdzie tak mowilem. (Jak juz tlumaczylem, rozszerzyłem calosc o wartosc R w stosunku do trend/konsolidacja.
Podsumowujac
Wiem, ze to Twoj idol/autorytet/cokolwiek i ok, uwazam, ze madrze pisze, ale nie badz fanatykiem, gdzie wydawalo Ci sie , ze ja pisze, ze jego metody nie dzialaja wiec na pewno
a) nie czytalem
b) na pewno nie testowalem
c) testowalem ale co innego
d) No dobra to moje testy nie dotyczyly strategii losowej
e) no dobra moze i testowales ale na historii.
Dla mnie albo dyskutujemy na jakies fakty/argumenty, albo sobie piszemy
"Nie znasz sie, bo nie", "Wiem lepiej co robiles niz ty sam".
Ale jak mowilem dla mnie tez EOT. Odezwalem sie tu tylko zeby sprostowac zdanie Reptila, ze mialem strategie losową, a wynik byl osiagniety przez MM.