Pobieranie stanu wskaźnika

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
FaRa0n
Stały bywalec
Stały bywalec

Pobieranie stanu wskaźnika

Nieprzeczytany post autor: FaRa0n »

Witam,

Próbuję wykorzystać zmodyfikowany wskaźnik "Hull moving average" w swoim ea. Wskaźnik ten pokazuje 3 stany trendu - górny, dolny i nijaki ;)
Starałem się pobrać aktualny stan trendu ze wskaźnika poprzez sprawdzenie wartości wszystkich 3 buforów, ale wartości które są zwracane (aktualna wartość na wykresie) do niczego mi się nie przydają.
Dodam że wskaźnik zmienia swój kolor w zależności od rodzaju trendu (spadkowy-zielony, nijaki-żółty, wzrostowy-bordowy albo FireBrick jak kto woli ;)

Spróbowałem sprawdzić we wskaźniku przy jakich warunkach wskaźnik zmienia na dany kolor i nawet dodałem czwarty bufor w którym przechowywana byłaby wartość w zależności od rodzaju trendu (0-nijaki,1-górny,2-dolny).

Niestety, gdy próbuję odczytać ten 4 bufor to wyskakuje mi jakaś 10 cyfrowa liczba.
Siedzę już drugi dzień nad tym problemem i nie mogę go rozgryźć :-/
Bardzo proszę kogoś bardziej doświadczonego aby zerknął do tego wskaźnika, bo już naprawdę nie mam pomysłu jak to rozwiązać.

W załączeniu umieszczam wskaźnik o którym mowa, jego kod jest naprawdę bardzo krótki, a zmiany które dodałem opatrzyłem komentarzem.

Natomiast poniżej wklejam kod w jaki sposób sprawdzam wartości z poszczególnych buforów:

Kod: Zaznacz cały

double kierunek1 = iCustom(NULL,0,"hull THV",0,0);
double kierunek2 = iCustom(NULL,0,"hull THV",1,0);
double kierunek3 = iCustom(NULL,0,"hull THV",2,0);
double kierunek4 = iCustom(NULL,0,"hull THV",3,0);
// linijka poniżej dla sprawdzenia pobieranych wartosci
Print ("kierunek1 ",kierunek1,"   kierunek2 ",kierunek2," kierunek3 ",kierunek3, " kierunek4", kierunek4);

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
morderca
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: morderca »

To chyba chodziło że jeśli pierwszy bufor jest większy niż trzeci to wskaźnik ma taki kolor, jeśli trzeci większy niż pierwszy to inny. Nie wiem czy masz taką samą wersje jak ja tego wskaźnika, ale uważaj bo on chyba repaintuje.

Awatar użytkownika
FaRa0n
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: FaRa0n »

Dzięki morderca za naprowadzenie. Gdyby ktoś w przyszłości miał z tym wskaźnikiem podobny problem, to podaje warunki które muszą być spełnione aby sprawdzić dany stan wskaźnika:

jeżeli bufor0<>bufor1 i bufor0<>bufor2 to kolor_zolty
jezeli bufor0=bufor1 to kolor_czerwony
jezeli bufor0=bufor2 to kolor_zielony

A co do repaintowania, to masz racje, zdarza mu się to, ale dla mnie nie ma to aż tak bardzo wielkiego znaczenia, ponieważ nie wykorzystuję go do sygnałów wejścia,a wybadania rodzaju obecnie panującego trendu zwłaszcza trendu bocznego. Aczkolwiek jeśli ktoś zna wskaźnik lub metodę która równie dobrze sprawdza się do badania trendu bocznego, to byłbym wdzięczny za podzielenie się tą wiedzą.

Jeszcze raz wielkie dzięki morderca za wskazówkę.

ODPOWIEDZ