Dukascopy - ECN

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
27
40%
Poza paroma minusami są ok
22
33%
Przeciętny
6
9%
Mają wiele wad
1
1%
Stanowczo odradzam
11
16%

Liczba głosów: 67

Awatar użytkownika
Grzegosz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Grzegosz »

W takim razie pomolestuje jeszcze Twoj kajecik jesli mozna :) a nuz ktoras opcje uwzglednia...
1. W zakladce Workspace mozna"masowo"(shift) badz wybiorczo(ctrl) zaznaczac obiekty, ale jest mozliwosc tylko masowego i wybiorczego usuwania zaznaczonych obiektow, fajnie jakby te opcje mialy mozliwosc masowego/wybiorczego ustalelenia kolorow, ukrywania obiektow(invisible) np. mam na wykresie 10 fibo ret i 10 fibo exp, i chce tymczasowo ukryc wszystkie 10 fibo ret. przy pomocy shifta albo np. ujednolicic kolor wszystkich 10-ciu eksp...opcja bylaby rewelacyjna

2. O ile fibo ret ma nieskonczona widocznosc pokazywanych poziomow o tyle w fibo exp juz tego nie ma(w mt4 opcja promien)

Dukascopy Europe Logo
Sprawdź najnowszą ofertę DukasCopy
Rachunek Rzeczywisty Rachunek Demonstracyjny

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

forex pisze:
Akhh pisze:
Cyb pisze: Jakim cudem masz tu 2x spread? Bo to normalne że otwierasz L po Ask, ale po otwarciu cały czas masz rozliczenie po Bid... Gdzie tu 2x spread ? Skoro tą różnicę pomiędzy ask i bid rozliczono już na starcie transakcji ?
Na Duka jest inaczej. Zawsze zamykasz po rynku,

Czyli jeśli masz cenę BID - ASK otwierasz L czyli kupujesz pierwszą ofertę z ASK a jeśli wolumen jest mniejszy to kupujesz dotąd dopóki nie wypełnisz swojego zlecenia.

To działa tak jak giełda. Tam też jak kupisz po cenie rynkowej to kupisz zlecenie oczekujące po prawej stronie.

Załóżmy: kupno 10 sprzedaż 11. Kupujesz za 11zł.

Później rośnie jest kupno 12zł sprzedaż 13zł. Sprzedajesz. I sprzedajesz za 12zł. Czyli spread wynosił 1 i Ty go dwa razy "zapłaciłeś" Dokładnie tak samo działa ECN. I to jest ok - tylko niestety nie działa w drugą stronę (a przynajmniej często nie działa)

Bo analogiczna sytuacja.

10zł kupno 11zł sprzedaż. Ustawiasz się z buy limitem po 10zł - cena nie może spaść niżej niż te 10zł zanim Twoje zlecenie nie zostanie wypełnione (a o to chodzi, że na Dukasie często dzieje się inaczej - i dopiero zlecenie jest wypełnione kiedy będzie kupno 9zł sprzedaż 10zł - czyli defacto płacimy spread) Czyli na giełdzie otwiera nam się pozycja po 10zł. Później jest sytuacja 12kupno 13sprzedaż. My ustawiamy się ze sprzedażą po 13zł i sprzedajemy. Tym sposobem nie płacimy spreadu w ogóle.

I tak samo powinno być na Dukascopy - a niestety bardzo często nie jest. I jest to bardzo wiele moich obserwacji - na wykresach ticowych - przy moim buy limicie - cena potrafi zejść np o 0,5 - 1 pips niżej niż mój limit (a zlecenie jest w arkuszu - podobno) i nie otwiera się - dopiero po przejściu o spread otworzy się.
Akhh, oskarzasz brokera bezpodstawnie. Swoja przygode z Dukascopy powinienes zaczac od przeczytania FAQ-u, bo najwyrazniej nie wiesz jak dzialaja rozne rodzaje zlecen.

Postaram sie to pokrotce wyjasnic:

1) Zlecenia LIMIT - sa realizowane przez liquidity providerow (LP). Tak wiec jesli stoisz z limitem kupna, to transakcje zostanie zawarta gdy ktorys z LP zaoferuje kurs ASK rowny Twojemu limitowi.

To jest wyraznie powiedziane na stronach brokera:
...A buy limit order can only be executed at the limit price or lower and triggered by ask side...
2) Zlecenia BID/OFFER - sam stajesz sie LP i Twoje zlecenie pojawia sie w karnecie. Czyli jesli stoisz po stronie kupna, to nie musisz czekac az jakis LP zaofereuje ASK na poziomie Twojego limitu, ale wystarczy, ze znajdzie sie chetny na sprzedaz po kursie ktory oferujesz po stronie kupna.

Odpowiedni cytat z FAQ:
...As all Bids/Offers are placed directly in the market, they can be taken by other liquidity consumers, thus allowing a trader to avoid a spread cost...
Tak dzialaja te zlecenia i jest to wyraznie napisane, a Ty masz pretensje, ze zlecenia LIMIT nie sa zleceniami BID/OFFER.

Jezeli juz Dukasowi mozna cos zarzucic, to chodzi o pominiecie w tych opisach pewnej dosc istotnej kwestii, ktora odkrylem eksperymentalnie. Kiedys sie z ciekawosci bawilem w ustawianie ustawianie zlecen LIMIT oraz BID/OFFER, zeby sprawdzic jak to dziala w realu. I okazuje sie, ze zlecenia na kilka/kilkanascie lotow faktycznie pojawiaja sie w karnecie, natomiast male zlecenia (ulamki lota) w rzeczywistosci sa traktowane jak zlecenia typu LIMIT. Jako, ze nie bawie sie w skalpowanie nie sprawdzilem gdzie przebiega granica miedzy "prawdziwymi", a "udawanymi" zleceniami BID/OFFER. Podejrzewam, ze chodzi o 1 lot.

Mam nadzieje, ze to wyjasnia dzialanie roznych rodzajow zlecen i teraz juz bedzie wiadomo czego od nich oczekiwac.

P.S. Do moich celow na codzien wole uzywac zlecen z limitem, bo maja one pewna mila ceche - jesli kurs przeskoczy limit, to zlecenie realizowane jest po kursie lepszym niz byl okreslony w limicie. Zwykle, jesli pojawia sie taka "premia" to jest ona na poziomie 0.5 pipsa, choc u mnie rekord to byly 4 pipsy. W przypadku zlecen BID/OFFER sa one realizowane zawsze po kursie okreslonym w limicie.
i
Dużo spóźniona odpowiedź, ale właśnie chodziło o zlecenia BID/OFFER - bo tylko takie wchodzą do arkusza. I moje zlecenia były widoczne w Market Depth.

Spędziłem troszkę czasu z Duka - uważam, że można powiedzieć wiele dobrego, ale też troszkę złego. Zauważcie poślizgi przy SL, czy buy/sell stopach. Dlaczego np na niektórych STP tego nie ma? Albo jeśli się zdażają to minimalne a na Dukasie regułą było 0,5-2ppsy poślizgu. Testują swój system na Dukasie, który polega na składaniu zleceń buy/sell stop z małym sl i 2-3x większym TP okazało się, że poślizgi w Dukasie zabijają system i moją największą pretensją do Dukasa (po części oczywiście z mojej winy ponieważ uwierzyłem, że Dukas to najlepszy broker )i skoro u niego nie obejdzie się bez poślizgów to nigdzie. I straciłem przez to około roku nie testując innych brokerów a tylko zmieniając styl gry, a później okazało się, że jednak może obejść się bez poślizgów i z małym spreadem u brokera STP.

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.
Akhh pisze:później okazało się, że jednak może obejść się bez poślizgów i z małym spreadem u brokera STP.
A jaki to broker? Czyżby JadeFX ? :D

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

graw pisze:Mam pytanie odnosnie wskażnikow, powiedzmy STOCH lub RSI , linie górne 80 i dolna 20 czy mozna zmienic na powiedzmy 90 i 15 ??
Nie ma takiej możliwości w standardzie ale prawdopodobnie można zmienić to w samym kodzie wskaźnika.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

MaRCHeW pisze:Witam.
Akhh pisze:później okazało się, że jednak może obejść się bez poślizgów i z małym spreadem u brokera STP.
A jaki to broker? Czyżby JadeFX ? :D

Pozdrawiam
Karol Marchewka
Nie, ale mam tam konto pół roku około na razie więc nie zapeszam. W FxPro tez na początku było różowo....

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

graw pisze:W jaki sposób ustawic srodek bedacy linią zero dla wszystkich wskaznikow ??
Jak widzisz, edycja wskaźników, która jest w standardzie, jest dość uboga i można zrobić tylko to co widać na pierwszy rzut oka.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
grzesio
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: grzesio »

Czy dukascopy ma zamiar wprowadzić złoto i srebro do handlu? W opcjach jest miejsce do ustawienia jednostek w XAU i XAG

ps. Czy na platformie da się wyłączyć hedging, żeby można było tylko klkaniem na cenę zamykać i otwierać pozycje.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

grzesio pisze:Czy dukascopy ma zamiar wprowadzić złoto i srebro do handlu?
Zgadza się, złoto i srebro będą udostępnione do handlu. Na razie nie jest znana dokładna data ale określiłbym, że nastąpi to szybciej niż później ;).

Oprócz tego będzie jeszcze kilka niespodzianek ale to pokaże "future"... :D

Odnośnie przesyłanych mi uwag. Pod koniec miesiąca planuję je wszystkie przekazać do Dukascopy więc jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to najlepiej przesyłać mi je na maila.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
grzesio
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: grzesio »

Apropos tego hedgingu.. Można go wyłączyć?

Rośnie nam chyba monopolista ;) poza tym jak mają być jeszcze jakieś niespodzianki to już całkiem cud, miód i orzeszki ;)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

grzesio pisze:Apropos tego hedgingu.. Można go wyłączyć?
Nie za bardzo rozumiem? Nie musisz przecież używać hedgingu ;). A nawet jak otworzysz przeciwstawną pozycję to można skorzystać z opcji "Merge" by się zbilansowały.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ