Rzut monetą

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
torus1
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: torus1 »

To że nie ma 100% działającej strategi to chyba wiadomo . Sprawdzałem już kilkanascie strategi wskaznikowych i PA prawie każda działała podobnie ich trafnosc w granicach od 30 do 70 % Przeczytałem ostatnio książke Dr Van Tharpa . w której mówił że przy odpowienim RR I MM można zarabiać spekulując ruch cen na podstawie rzutu moneta w dłuższym czasie . Przyznam że zaciekawiło mnie. to stwierdzenie i od miecha testuje na demo. Moje RR jest zawsze po wyżej lub równe 2:1 i nie gram wiecej niż 1%. wyniki jak narazie do przodu . zobaczymy jak w dłuższym czasie. Jestem ciekaw czy ktos z was podchodził podobnie do tematu gry na forexie . I jakie sąwasze doświadczenia
Pozdrawaim

Dodano po 2 minutach:

Dodam tylko że wystarczy mieć skuteczność 40% żeby wogle być do przodu . ale to chyba wiadomo . joł

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

torus1 pisze:To że nie ma 100% działającej strategi to chyba wiadomo . Sprawdzałem już kilkanascie strategi wskaznikowych i PA prawie każda działała podobnie ich trafnosc w granicach od 30 do 70 % Przeczytałem ostatnio książke Dr Van Tharpa . w której mówił że przy odpowienim RR I MM można zarabiać spekulując ruch cen na podstawie rzutu moneta w dłuższym czasie . Przyznam że zaciekawiło mnie. to stwierdzenie i od miecha testuje na demo. Moje RR jest zawsze po wyżej lub równe 2:1 i nie gram wiecej niż 1%. wyniki jak narazie do przodu . zobaczymy jak w dłuższym czasie. Jestem ciekaw czy ktos z was podchodził podobnie do tematu gry na forexie . I jakie sąwasze doświadczenia
Pozdrawaim

Dodano po 2 minutach:

Dodam tylko że wystarczy mieć skuteczność 40% żeby wogle być do przodu . ale to chyba wiadomo . joł
mozesz cos wiecej o tym napisac tzn w ktorym momencie "rzucasz moneta"? od razu po zamknieciu pozycji stratą/ zyskiem? czy w okolicy np waznych R/S? jesli to nie tajemnica. pzdr
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

Awatar użytkownika
torus1
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: torus1 »

Ogólnie nie gram wiecej niż jedna transakcja w danym czasie. Gram w godzinach sesji londyńskiej . Staram się nie spekulować w momencie ważnych wydażeń ekonomicznych . Otwieram pozycje w punkach wsparcia i oporu ..
Pozdro

Dodano po 1 minutach:

skuteczność tej techniki narazie wacha się miedzy 40% a 50%

Awatar użytkownika
zero25x
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: zero25x »

Cześć.
Rzadko tu piszę ale dość często przeglądam forum i zaintrygował mnie Twój wątek także chciałbym dorzucić swoje 5gr.

Otóż cena ma tylko dwa kierunki, jak nietrudno zgadnąć jest to północ/południe. Rzucając monetą powinniśmy osiągnąć skuteczność rzędu 50% +- 1% (opory powietrza podczas rzutu itp. :P) ale no właśnie jest pewien mankament. Forex ze względu na prowizję jest grą o sumie ujemnej. Żeby zarobić przy tej skuteczności potrzebowałbyś RR przynajmniej 2:1 lecz wg matmy jeśli TP jest większy od SL spada nam skuteczność z tego względu że łatwiej jest złapać, przykładowo 10 niż 20pipów. Wg mnie potrzeba czegoś więcej niż tylko przypadku.
Pozdrawiam
zero25x

Zapomniałem dodać.
Jeśli byśmy opracowali dobre zarządzanie pozycją np. SL 10 pip pozycja idzie w naszym kierunku dobija do +10pip i przestawiamy na BE wtedy w najgorszym przypadku jesteśmy na 0 a w przypadku powodzenia na +20.
Trzeba to rozważyć. Może macie lepsze idee.

Kolejna myśl jaka mi wpadła paląc ćmika.

Uważam, że należy także wziąć pod uwagę powtarzalność rzutów względem czasu.
Co mam na myśli.
Nie powinny to być rzuty kiedy chcemy (bo akurat siadamy przy kompie) tylko np. co 15 czy 30min. Czemu akurat takie czasy ano dlatego że świeczka 15 czy 30minutowa ma większa szansę na pokonanie odległości 20 pipów niż świeczka 5 minutowa.

Awatar użytkownika
13Spekulant
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: 13Spekulant »

zero25x pisze:Jeśli byśmy opracowali dobre zarządzanie pozycją np. SL 10 pip pozycja idzie w naszym kierunku dobija do +10pip i przestawiamy na BE wtedy w najgorszym przypadku jesteśmy na 0 a w przypadku powodzenia na +20.
Trzeba to rozważyć. Może macie lepsze idee.
TS od samego początku, bez czekania na BE. 8)
Nie powinny to być rzuty kiedy chcemy (bo akurat siadamy przy kompie) tylko np. co 15 czy 30min. Czemu akurat takie czasy ano dlatego że świeczka 15 czy 30minutowa ma większa szansę na pokonanie odległości 20 pipów niż świeczka 5 minutowa.
Czyli SL+TP+limit czasowy zajętej pozycji, żeby mozna było rzucić po raz kolejny? Rzucanie monetą co określony czas losowości nie poprawia ani nie zmniejsza. Świeczka 30min to dokładnie to samo co 2 świeczki 15min (a nawet 2x15min przesunięte o 3,5 minuty), tyle, że na wykresie inaczej wygląda - efekt psychologiczny, że każda świeczka stanowi odrębną, niezależną całość.

Awatar użytkownika
Janek Trader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Janek Trader »

a może : SL i TS wg ATR, a TP jako wielokrotność SL,
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forex - wielka zmanipulowana szulernia

Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg

Awatar użytkownika
Asia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Asia »

jeżeli rozumiemy to proste zdanie
Forex ze względu na prowizję jest grą o sumie ujemnej
to jedyna skuteczna metoda uniknięcia strat jest
NIE GRAĆ
Czytaj p o w o l i
Dzień dobry, nazywam się ... jestem anonimowym hazardzistą/ką, gram na Forexie
Obrazek

Awatar użytkownika
marmon
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: marmon »

Jak coś testowałeś tak jak mówiłeś i ma to trafność 70% to nie wiem po co chcesz rzucać monetą.

Awatar użytkownika
zero25x
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: zero25x »

Asia pisze:jeżeli rozumiemy to proste zdanie
Forex ze względu na prowizję jest grą o sumie ujemnej
to jedyna skuteczna metoda uniknięcia strat jest
NIE GRAĆ
Śmieszna ironia.
Grać można z tymże należy otwierać pozycje długie gdy cena rośnie a krótkie gdy cena spada.
13Spekulant pisze: Czyli SL+TP+limit czasowy zajętej pozycji, żeby mozna było rzucić po raz kolejny? Rzucanie monetą co określony czas losowości nie poprawia ani nie zmniejsza. Świeczka 30min to dokładnie to samo co 2 świeczki 15min (a nawet 2x15min przesunięte o 3,5 minuty), tyle, że na wykresie inaczej wygląda - efekt psychologiczny, że każda świeczka stanowi odrębną, niezależną całość.
Dokładnie rozumiem o co Ci chodzi ale mówisz o trochę innej kwestii. Mi chodziło o to, że dziwną sprawa byłoby gdybyś otworzył pozycję na podstawie rzutu (np. długą) a następnie po dwóch min. rzucił monetą która wytypowała przeciwną pozycję (w tym wypadku krótką). Miałem na myśli to że należy zachować pewną powtarzalność, przykładowo rzut co 30min w których wyjaśniła by się sytuacja czy pozycja którą otworzyliśmy poprzednio byłaby zyskowna czy stratna

Pozdrawiam
zero25x
M.

Awatar użytkownika
ya_dunno
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ya_dunno »

moim zdaniem musimy podmienic przedmiot do rzucania,moze to byc np woz drabiniasty.w samo poludnie rzucamy takim czyms przez stodole,jesli znajdziemy go po drugiej stronie w jednym kawalku to long,jesli jest rozjebana w drobny mak to short.,albo nap rzut tesciowa przez okno.....itd.itp... :) :lol: :lol:
Obrazek

ODPOWIEDZ