Nieaktualne...
Dodano po 3 godzinach 31 minutach:
Kłopotów ciąg dalszy...
Powiem szczerze, że zaczynam się trochę poddawać

. Rozwiązałem już większość problemów i wiem, gdzie tkwi przyczyna ale ciągle nie wiem jak ją rozwiązać dlatego bardzo proszę o jakąś próbę pomocy (może jakąś podpowiedź ;P).
Zacznę może od tego, że pomimo mniejszych błędów w kodzie błąd był oczywisty:
jak deklaruję zmienną i przypisuję jej wartość

następnie robię if-a(Once) i znowu przypisuję jej wartość to przy następnym ticku zmienna znowu otrzyma wartość, którą przypisałem na samym początku czyli 0 tzn. może lepiej to wyjaśnię na przykładzie....
Kod: Zaznacz cały
bool once = true;
void start()
{
double zmienna = 0.0; //przypisanie wartości, które będzie się powtarzać co tick!!!
if(once)
{
once = fasle; //kod nie zostanie więcej razy wykonany
funkcja(zmienna); //przypisanie wartości tej zmiennej przez referencję
}
Comment("zmienna = ", zmienna); //przy pierwszym ticku chyba powinno być ok -> później zmienna to zwróci 0 (przypisanie na starcie)
}
Jak widać powód jest raczej oczywisty. Problem w tym, że nie wiem jak go rozwiązać bez tworzenia tablicy (przypadkiem na to wpadłem) lub deklaracji zmiennej globalnie...
Jednym z rozwiązań jest coś takiego:
bool once = true;
void start()
{
double zmienna;
double tablica[1];
if(once)
{
once = fasle;
zmienna = funkcja();
tablica[0] = zmienna;
}
zmienna = tablica[0];
Comment("zmienna = ", zmienna); //i jest O.K. :D
}
Niestety ten sposób na dłuższą metę jest strasznie niewygodny...
No i moje pytanie jest czy da się to zrobić mniej więcej tak (na chwilę obecną nie wychodzi...):
bool once = true;
void start()
{
if(once)
{
once = fasle;
double zmienna = 0.0; //deklaracja zmiennej wewnątrz if-a (więc wartość 0 powinno być przypisane tylko raz, do tego przed funkcją, która zmieni tą wartość)
funkcja(zmienna); //przypisanie nowej wartości zmiennej
}
Comment("zmienna = ", zmienna); //tak by mi najbardziej pasowało jednak nie działa :(
}
Czy może mi ktoś wyjaśnić w czym tkwi haczyk i czy da się to w ogóle rozwiązać tak jak ja to planuję (do czego dążę)?
Pozdrawiam i dziękuję z góry